30 / 04 / 2024

Binali Yıldırım: EXPO'yu kazanacağımızdan oldukça iddialıyız!

 Binali Yıldırım: EXPO'yu kazanacağımızdan oldukça iddialıyız!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım: "EXPO 2020'nin kazanılması halinde yapılacak tüm işleri biliyoruz. Projeyi ulusal düzeyde önemsediğimizi ifade etmek istiyorum. Açıkçası EXPO'yu kazanacağımızdan oldukça iddialıyız" dedi...



    Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'in EXPO 2020'yi kazanması halinde yapılacak tüm işleri bildiklerini belirterek, ''Bu, sadece İzmir'in projesi değil, projeyi ulusal düzeyde önemsediğimizi ifade etmek istiyorum. Açıkçası EXPO'yu kazanacağımızdan oldukça iddialıyız'' dedi. 

     Yıldırım, Sheraton Otel'de düzenlenen EXPO 2020  İzmir  Resepsiyonu'nda, İzmir'in EXPO 2020'ye adaylığının açıklanmasının ardından birçok hazırlığın yapıldığını söyledi. 

     Bu sürecin devam ettiğini ve kasım ayında yapılacak nihai oylamada EXPO 2020 adaylarından birinin ipi göğüsleyeceğini dile getiren Yıldırım, ''Herkes EXPO'ya neden aday olduklarının gerekçelerini ortaya koyuyor. Şüphesiz tüm bunlar değerlendirilecek ve üyeler tercihlerini yapacaklardır'' diye konuştu. 

     EXPO 2020'nin İzmir'de düzenlenmesi halinde yaklaşık 20 milyon civarında turistin, bir o kadar da yurt içinden misafirin İzmir'i ve bölge illerini ziyaret edebileceğine dikkati çeken Yıldırım, bu projeyle ilgili devletin tüm kademelerinde gereken desteğin verildiğini, gereken tüm altyapının hazırlandığını vurguladı. 

     Bakan Yıldırım, EXPO 2020'nin kazanılması halinde yapılacak tüm işleri bildiklerine dikkati çekerek, şöyle devam etti: 

     ''Kısacası bu, sadece İzmir'in projesi değil, projeyi ulusal düzeyde önemsediğimizi ifade etmek istiyorum. Açıkçası EXPO'yu kazanacağımızdan oldukça iddialıyız. Bunun arkasında 4 milyonluk İzmir şehrimiz var. Onun da ötesinde bölgede 8 vilayetimiz de bu projeye kenetlenmiş durumda, odaklanmış durumda. O yüzden sadece İzmir'i ilgilendirmiyor, tüm Ege kentlerini ilgilendiren bir proje olduğunu söyleyebiliriz. 

     8 bin 500 yıllık tarihiyle onlarca uygarlığa ev sahipliği yapan, bir kültür şehri olmasının yanında İzmir, turizmde de sanayide de son yıllarda atağa geçmiş durumdadır. Geçen yıl yapılan bir araştırmaya göre, dünyada en hızlı büyüyen 4 şehirden biri İzmir'dir. Dolayısıyla İzmir, EXPO'ya bu haliyle çok önemli bir katma değer ilave edecektir.'' 

     

     -''20 milyar dolarlık dış ticaret hacmine sahip şehir''- 

     

     İzmir'in, tüm bu potansiyellerinin yanı sıra dış ticareti de kayda değer şekilde artan bir şehir olduğuna değinen Yıldırım, kentin 20 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmine sahip olduğunu ifade etti. 

     İzmir'de birçok alanda tamamlanan ve devam eden çok sayıda proje olduğunu belirten Yıldırım, ''Şu anda devam eden projelerin tutarı yaklaşık olarak 18 milyar dolar ve EXPO organizasyonunun yapılacağı 2020'ye kadar gerçekleşecek proje tutarı 30 milyar doları aşmaktadır'' dedi. 

     Bakan Yıldırım, İzmir'in bölgesel olarak da EXPO'ya en hazır il olduğuna değinerek, kentin EXPO'yu düzenlemesinin, Doğu Akdeniz bölgesinde önemli bir eksikliği de gidereceğini söyledi. 

     

     -Devam eden projeler- 

     

     İzmir'de devam eden projeler hakkında bilgi veren Yıldırım, şunları kaydetti: 

     ''Şu anda İstanbul'dan İzmir'e devam eden Avrupa'nın en büyük projesi var. İstanbul-İzmir Otoyolu Projesi... Bu proje tamamlandığında İzmir İstanbul arası 3-3,5 saate inmiş olacak. Yine başladığımız diğer bir proje Ankara'dan İzmir'e Yüksek Hızlı Tren Projesi. Bunun da birinci etabının inşaatlarına başlamış durumdayız, diğer etapların çalışmaları devam ediyor. İzmir'de belediyemizin devam ettiği metro çalışmaları var, planlanan hafif raylı sistem çalışmaları var. Yine Bakanlığımızın çalışmaları var. Birçok proje, 35 ana proje, belirlenen takvim çerçevesinde devam ediyor. 

     Sonuç olarak EXPO 2020 İzmir, benim ayrıca önemle üzerinde durduğum bir konudur. En büyük dileğimiz, Kasım 2013'teki seçimlerde İzmir'in başarısına tanık olmak, bu mutlu anı siz dostlarımızla birlikte yaşamaktır. İzmir'in EXPO 2020 yarışında siz değerli ülke temsilcilerinin desteği bizim için çok anlamlıdır. Bu desteği yanımızda görmek istiyoruz. Buna olan inancımız da yüksektir. Daha şimdiden birçok ülke yazılı olarak desteğini teyit etmiştir. Çünkü İzmir EXPO'yu düzenlerse, sadece bir ticari, kültürel bir faaliyet olmayacak, bu aynı zamanda medeniyetlerin işbirliğini de anlamlı hale getirecek bir proje olarak Türkiye'de gerçekleşmiş olacak.'' 

     

     -''Adaylığın 5 önemli nedeni var''- 

     

     EXPO 2020 Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Başkanı İzmir Valisi Cahit Kıraç da resepsiyona katılan büyükelçilere, milletvekillerine, STK temsilcilerine ve diğer ilgililere teşekkür etti. 

     Kıraç, İzmir'in EXPO 2020 adaylığının 5 önemli nedeni olduğunu belirterek, bu nedenleri şöyle sıraladı: 

     ''Bunlardan birincisi İzmir'in konumudur. İzmir, ülkemizin 3. büyük şehridir ve dünyanın birçok noktasından çok rahat ulaşım imkanına sahiptir. İkincisi temasıdır. Temamızı 'Herkes İçin Sağlık' olarak belirledik. Sağlık temalı bir EXPO ile Türkiye, dünya sağlığı konusunda üzerine düşeni yapmayı taahhüt etmektedir. Üçüncü nedeni, Türkiye'nin yükselen gücü ve uluslararası organizasyonlardaki başarısıdır. Dördüncü neden, EXPO 2020'nin İzmir'de düzenlenmesi, insanlığa ve küresel refaha katkı sağlayacaktır. EXPO 2020'nin İzmir'de düzenlenmesiyle 50 milyar dolar civarında bir yatırımın bölgeye yapılacağını öngörmekteyiz. Tahmini olarak 18 milyon ziyaretçi, 35 milyon ziyaret gerçekleştirecek. Son olarak beşinci neden de İzmir'in EXPO'yu düzenleme arzusu ve hazırlıklarıdır.'' 

     

     -''EXPO yolculuğuna inançla yürüyoruz''- 

     

     İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da İzmir'in, başladığı EXPO yolculuğuna inançla yürüdüğünü söyledi. 

     Kocaoğlu, İzmir'in, 4 milyonu aşan nüfusu, sanayisi, tarımı, ticareti, limanı, fuarcılığı ve hepsinden önemlisi 4 milyon sevecen hoşgörülü ve Akdeniz yaşam biçimini içine sindirmiş toleranslı bir insan gücüyle EXPO'ya ev sahipliği yapmak istediğini ifade etti. 

     İzmir olarak EXPO 2020'yi almak için ellerinden geleni yaptıklarını dile getiren Kocaoğlu, ''Yapmaya da devam edeceğiz. Bunu başaracağımıza da inanıyoruz. Söz verdiğimiz tüm projeleri gerçekleştirdik, gerçekleştiriyoruz. 2020'ye hazırız, istekliyiz. Sizlerden de destek bekliyoruz'' diye konuştu. 

     

AA


Geri Dön