Bir hissedar diğer hissedarın tahliyesini talep edebilir mi?
Posta yazarı Tamer Heper, okuyucusunun 'Babam 150 ortaklı arsadaki hissesini birine satmıştı. Evde benim de hissem var. Evi alan kişi eve şerh koydurmuş. Bana satmayı teklif etti anlaşamadık ve dava açtım. O da benim evi tahliye etmem için dava açtı sonuç ne olur?' sorusunu yanıtladı.
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Babam 150 ortaklı arsadaki 102 metrekare hissesini birine satmıştı. Ancak burada bir evi vardı. Kendisi ülke dışına taşındığı için bu evde ben oturuyordum. Evde benim de 24 metrekare hissem var.
Evi alan kişi oturduğum eve şerh koydurmuş. Bana satmayı teklif etti, 200 bin TL istedi ama anlaşamadık ve ortaklığın giderilmesi davası açtım, dava halen sürüyor. Buna karşın o da benim evi tahliye etmem için dava açtı ve geçmişe yönelik para istedi. Bu durumda sonuç ne olur?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...
Babam 150 ortaklı arsadaki 102 metrekare hissesini birine satmıştı. Ancak burada bir evi vardı. Kendisi ülke dışına taşındığı için bu evde ben oturuyordum. Evde benim de 24 metrekare hissem var.
Evi alan kişi oturduğum eve şerh koydurmuş. Bana satmayı teklif etti, 200 bin TL istedi ama anlaşamadık ve ortaklığın giderilmesi davası açtım, dava halen sürüyor. Buna karşın o da benim evi tahliye etmem için dava açtı ve geçmişe yönelik para istedi. Bu durumda sonuç ne olur? ● S.D.
Birincisi; 150 ortaklı bir arsadan söz ediliyor. Böyle bir ortaklıkta metrekareden söz edilmez, hisseden söz edilir. Yani 120 metrekareye tekabül eden bir hisseye sahip olsanız bile “İşte 120 metrekarelik bu alan benim” diyemezsiniz. Dolayısıyla evin yapıldığı yer için, diğer 149 ortak tarafından fiilen bölüşülmediği sürece ‘benim’ diyemezsiniz.
İkincisi; babası 120 metrekareye denk gelen hissesini satmış. Peki burada inşa edilmiş evin 24 mekrekaresi nasıl okuyucumun oldu? Bu soruların yanıtı varsa yani okuyucum her nasılsa oturduğu evin 24 mekrekaresine sahipse bu hisseyi alan kişi kendisinin evden tahliyesini isteyemez. Çünkü okuyucum bu yeri malik sıfatı ile kullanmaktadır. Bir hissedar malik sıfatı ile kullanıyorsa diğer hissedar malik, onun tahliyesini talep edemez.
Ancak hissesine düşen miktar için geçmiş beş yıllık ecrimisil yani kullanma bedeli talep edebilir. Nitekim diğer ortak bunu talep etmiş. Yapılacak hesaplama ile bunu alması mümkün. Bir de şerh koyma meselesi var ki şerhin ne olduğunu bilmeden bir yanıt verme imkanımız yoktur.