09 / 05 / 2024

Bireysel emeklilik yönetmeliğinde önemli değişiklik! BES katılımcıları birikimlerine karşılık kredi kullanabilecek!

Bireysel emeklilik yönetmeliğinde önemli değişiklik! BES katılımcıları birikimlerine karşılık kredi kullanabilecek!

SEDDK, bireysel emeklilik sistemine ilişkin yönetmelikte değişikliğe giderek katılımcılara avantajlı kredi kullanma imkanı sağlanacak. Böylece eskiden ‘Paraya ihtiyacım var’ deyip birikimlerini çekmek isteyenlere ‘kredi’ seçeneği sunulurken, sistemden çıkışların da önlenmesi hedefleniyor.



GRUP SÖZLEŞMELERİ DEVREDİLEMEYECEK

Bireysel emeklilik yönetmeliğinde önemli değişiklik! BES katılımcıları birikimlerine karşılık kredi kullanabilecek!

BES yönetmeliğine eklenen ‘Alacağın Devri’ maddesine göre, sisteme üye katılımcılar, sadece bireysel emeklilik sözleşmelerinden doğan devlet katkısı hariç alacağının tamamını ya da bir bölümünü alacağın devri sözleşmesiyle bankalara devredebilecek. Fon paylarına ilişkin haciz, iflas, rehin ve tedbir gibi benzeri her türlü idari ve adli talebe konu olan sözleşmeler ise bu devir hakkı kapsamının dışında tutulacak.  Yönetmelikte yapılan değişiklik ile grup emeklilik sözleşmelerinin ise devredilemeyeceği belirtildi.

20 FON TERCİHİNDE BULUNMA HAKKI

Yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, BES katılımcıları fon dağılımını değiştirirken BEFAS üzerinden sunulan fonlar da dahil olmak üzere en fazla 20 fon tercihinde bulunabilecek. Böylece hem bireysel hem gruba bağlı bireysel emeklilik sözleşmelerinde, sözleşmeden doğan haklar katılımcı tarafından kullanılması karara bağlandı. BES’den ayrılma ve emeklilik hakkı ise bunların haricinde kalmak şartıyla mevcut hakların BES katılımcısı hesabına katkı payı ödeyen kişiler, sponsor ya da işveren tarafından kullanılmasının kararlaştırılabileceği belirtildi.

BES katılımcısının vefatı halinde ise birikimleri ve devlet katkısı dahil olmak üzere toplam tutar lehdarlara ya da yasal mirasçılarına 20 iş günü içerisinde ödenecek.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön