Birikimi olan emlakçıya koştu!
3 kamu bankasına bir haftada 34 bin kişi 5,9 milyar liralık başvuruda bulundu.Emlak komisyoncuları, konut satışlarında hareketliliğin devamı için gayrimenkul sahiplerinin ve geliştiricilerin fiyatlara artış yapmaması gerektiğini söyledi.
Konut kredisinde oranlar yüzde 0,99’a, vade, 180 aya çıktı. Bu gelişme ile sadece 3 kamu bankasına bir haftada 34 binden fazla müşteri toplam 5,9 milyar liralık kredi başvurusu yaptı.
Yeni Şafak'tan Mine Açar'ın haberinde Türkiye genelinde konut satışlarının en çok yaşandığı 3 büyük ildeki emlakçıların görüşleri toplandı. Faiz indiriminin satıcı ve alıcı nezdinde nasıl değerlendirildiğini soruldu. İstanbul, Ankara ve İzmir’de 3 büyük illerinde de emlak odalarının başkanları son bir haftada emlak ofislerine gelen ziyaretçi sayısı ve telefon trafiğinin faiz indirimi öncesine göre yüzde 50’den fazla arttığını söyledi.
Faiz oranlarındaki düşüşün gayrimenkul sektörüne olumlu yansıdığını Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan da teyit etti. Taylan, “Zaten sektörün önündeki en büyük sıkıntı faizlerin yüksek olmasıydı. İnsanlar parayı faizde tutuyorlardı. Emlak ofisleriyle yaptığımız görüşmelere göre telefonlar daha sık çalmaya, insanlar arayıp konut sormaya başladı. İnsanımız bu gelişmeleri takip ediyor, herkes ekonomist gibi. Faiz getirisi azalacak diye konut fiyatları yükselmeden bir an önce konut araştırmaya başladı” dedi.
Taylan’ın, konut alıcısının zam gelmeden önce araştırmaya başladığını dile getirmesinden kısa bir süre sonra ise zamlar kendini göstermeye başladı. Henüz bu zam furyası genele yayılmadı. Özellikle ikinci elde konut fiyatları emlak değerinin çok altında satışa sunulmuştu denilerek bazı gayrimenkul sahipleri emlaklarının değerini yukarı çekti.
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, “Gayrimenkul piyasasında başlayan bu hareketlilik zam yapılırsa biter” dedi. Sektörün çok uzun bir zamandır durgun seyrettiğine vurgu yapan Aşa, “Faizlerin aşağıya çekilmesi gerçek manada sektöre fırsat oluşturdu. Uzun zamandır bekleyen talep yeniden canlandı. Bazı gayrimenkul sahiplerinin alıcıların artmasıyla fiyatları yükselttiğini duyuyoruz. Fiyat yükselirse alımlar faize rağmen durur. Konut üreticisi de, ikinci elde satış yapan da, fiyatları makul seviyede tutmalı. Fırsatçılık yapmamalı” uyarısında bulundu.
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, İzmir piyasasının son bir haftada hareketlendiğini söyledi. Güleroğlu, “Faiz indirimi diğer bankalarda olursa hareketlenme çok daha hızlı olur. Bizde henüz gayrimenkul fiyatları zamlanmadı. Alım yapacaklar ellerini çabuk tutsun” dedi.
Fiyatların birinci elde en az yüzde 20-30 zamlanacağına işaret eden Güleroğlu, “İkinci elde de şu ana kadar satış hızı çok düştüğü için fiyatlar baskı altındaydı. Olması gereken değerin altında fiyatlanıyordu. Bu nedenle burada da fiyat artışlarını önümüzdeki dönemde göreceğiz. Şimdiden alan kazanır” şeklinde konuştu.
Emlakçılar, zamların kaçınılmaz olduğunu ama zamların makul şekilde yapılması gerektiğini de belirtti. Ankara Tüm Emlakçılar Esnaf Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Rıfat Yetkin, Ankara emlak piyasasının da hareketli olduğunu aktardı. Henüz ilin genelinde zam ile ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşanmadığına vurgu yapan Yetkin, “Kazan kazan ilkesi ile alan da satan da kazanmalı. Burada fırsatçılık yapılması en çok sektöre zarar verir. Uzun zamandır durgun olan bu piyasanın canlı tutulması için zam söylemlerinin olmaması gerekiyor” dedi. Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili Deniz Karataş da maliyetlerin yüzde 60 arttığına dikkat çekti. Karataş, “Maliyetlerimiz çok arttı. Yeni üretimde müteahhitler yüksek girdilerle malzeme alacakları için önümüzdeki sene ev fiyatlarında maliyetlere bağlı olarak yüzde 50 ile 70 arasında bir fiyat artışı olacağını düşünüyorum” dedi.
Tüm bankalar faizleri düşürsün
Emlak komisyoncuları, hareketliliğin daha da artması için faiz indiriminin diğer bankalarda da olması gerektiğini belirttiler. Görüşlerine başvurduğumuz oda başkanlarının ortak söylemi özel bankaların da bir an önce faizleri aşağıya çekmesi oldu. Bankaların kredi verirken çok detay sorular sorması ve inceleme yapması da eleştiriler arasında yer aldı.