13 / 11 / 2024

Bitcoin neden bu kadar popüler oldu?

Bitcoin neden bu kadar popüler oldu?

Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem, Bitcoin ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Erdem, Para Dergisi için kaleme aldığı yazıda, Avusturya Ekonomi Okulu ve Bitcoin ilişkisini ve Bitcoin'in popülerleşmesinin nedenini açıkladı.




Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem, Bitcoin ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bitexen CEO'su Yahya Tuğyan Erdem'in Para Dergisi'ndeki yazısı şu şekilde;

Bitcoin'in Satoshi Nakamoto isimli kişi ya da kişiler tarafından ortaya çıkarılmasından yaklaşık 140 yıl öncesinde, tam da Bitcoin'in savunduğu düşünceleri ortaya atan “Avusturya Ekonomi Okulu” adı ile bilinen bir iktisat okulu ortaya çıkmıştır. Avusturya Ekonomi Okulu, 1871 yılında Carl Menger'in “Principles of Economics” (Ekonominin Prensipleri) isimli kitabını yayımlamasıyla oluşmuştur. Kurucusu olan Carl Menger dışında, Böhm Bawerk, Friedrich von Wieser, Ludwig von Mises ve Friedrich von Hayek gibi destekçilerinin bulunduğu Avusturya Ekonomi Okulu, temel anlamda fayda ve değer unsurlarına dikkat çekerken itibari para birimlerinin sürdürülemezliğini, piyasa özgürlüğünü, bağımsız bir para birimini ve piyasa eşitliğini savunmaktadır.

Bitcoin neden bu kadar popüler oldu?

Tek bir ulusa ait olmayan para birimi fikri 

Avusturya Ekonomi Okulu'nun temsilcilerinden biri olan Ludwig von Mises, 1951 yılında yayımladığı “Serbest Piyasa ve Düşmanları” isimli kitabında itibari para birimlerinin sürdürülemezliği, bağımsız olmayışları ve kontrol altında olmalarına dikkat çekerek altın standardına dönüşün kaçınılmaz olduğunu dile getirmiştir. Bunun en büyük sebeplerinden biri olarak altının merkezi kontrolden uzak oluşunu göstermiştir Avusturya Ekonomi Okulu'nun önemli temsilcilerinden bir diğeri olan, aynı zamanda tüm zamanların en büyük dahileri arasında da adına sıkça yer verilen, Nobel Ekonomi Ödülü sahibi Friedrich von Hayek ise, 1976 yılında yayımladığı “Denationalisation of Money" (Paranın Ulussuzlaştırılması) isimli eserinde; ülkelerin ve merkez bankalarının kontrolünden etkilenmeyecek, kendine has bir değere sahip özel bir paranın çıkarılmasını savunmuştur. Avusturya Ekonomi Okulu'nun da ortaya attığı en önemli teorilerden biri olan merkezi yapının ve tekelciliğin yok olması, Menger, Ludwig ya da Hayek'in yaşadığı dönemlerde gerçekleştirilememiştir. Günümüzde ise bu okulun görüşlerini ve teorilerini yansıtan bir dijital para birimi olan Bitcoin, hayatımızın merkezinde yer almaya doğru son hızla ilerlemektedir.

Bitcoin neden bu kadar popüler oldu?

Satoshi'nin Bitcoin felsefesi 

Satoshi, Bitcoin'in ilk bloğuna "The Times 03 Ocak 2009: Şansölye Bankalar için İkinci Kurtarma Paketinin Eşiğinde” şeklinde bir mesaj yerleştirmiştir. Satoshi'nin bu mesajı ilk bloğa yazması, merkezi finans yapılarına bir eleştiri olarak düşünülmektedir. Bitcoin'in merkeziyetsiz yapısı, müdahale ve kontrol edilemezliği göz önüne alındığında Satoshi'nin vizyonunun Avusturya Ekonomi Okulu temsilcilerinin uzun yıllar savunduğu görüşleri barındırdığı görülmektedir. Hem kontrol altına alınmayan yapısı hem de sınırlı ve belirli bir arz politikasına sahip olması Bitcoin'i değerli kılan etkenlerdendir. Sınırlı arzı ve değerli yapısı gereği birçok insan tarafından günümüzde dijital altın olarak görülen Bitcoin, Ludwig von Mises'in altın standardına dönüşün kaçınılmaz olması düşüncelerini de karşılamaktadır. Bu açıdan baktığımızda Bitcoin, tüm ulusların ötesinde, kontrol ve müdahale edilemeyen bir dijital varlık olarak önemini her geçen gün artırmaktadır.

Bitcoin aracıyı ve masrafları ortadan kaldırdı!

Bitcoin 90 bin doları bulabilir!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön