Bitcoin neden yükselmiyor?
Son zamanlarda yaşadığı düşüş sonrası toparlanmaya başlasa da yükseliş gösteremeyen Bitcoin yatırımcılarını endişelendirmeye başladı.
Bitcoin, önceki hafta yaşadığı büyük çöküş sonrasında kısmen toparlasa da 50 bin dolar sınırında yatay seyrini sürdürüyor. Sözcü'de yer alan habere göre; düşük fiyatlardan yapılan alımlarla yükselmesi beklenen Bitcoin’in yatay seyir izlemesi ise kripto yatırımcıları arasında soru işaretlerine neden oldu. Bitcoin 49 bin doların üstünde, Ethereum da 4 bin dolar seviyesinde işlem görüyor.
Sene başındaki değerinden yüzde 103 daha değerli olan Bitcoin, sene içerisinde yaşadığı sert dalgalanmaların ardından Aralık’ta gelen düzenleme sinyalinin etkisiyle kısmen duruldu. Bitcoin sene içerisinde 69 bin dolarla tarihi zirvesini görürken en düşük seviyesini ise 28 bin dolarla sene başında yaşadı.
Sene içerisinde Elon Musk’un çıkışları ve Çin’in sert yasaklama dalgaları gibi çeşitli nedenler dolayı sert düşen Bitcoin’deki son düşüşte Fed’in para politikasını sıkılaştırma sinyalleri ile beraber ABD Kongresi'nin ülkenin önde gelen kripto borsalarının temsilcilerini komisyonda dinlemeye çağırması etkili olmuştu.
İŞLEM HACMİ DÜŞÜK
Bitcoin’deki son düşüşte yine Omicron varyantının neden olduğu korku ve endişe nedeniyle risk iştahının azalması ve insanların güvenli limanlara yönelmesi etkili oldu. Bitcoin’deki düşüş borsadaki düşüşle paralel oldu. Düşüş sonrasında Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paralar kısmen toparlanıp kayıplarını telafi etse de önceki haftalarda gördüğü 60 bin dolar seviyelerine dönememesinde düşük işlem hacmi de etkili oldu.
Glassnode tarafından yayınlanan verilere göre, Bitcoin’in işlem hacmi bir ayın en düşük seviyesine ulaştı. İşlem etkinliğinin azalmasının ana nedeni ise Bitcoin’in piyasadaki olumsuz performansı. Bitcoin geçen aydan bu yana değerinin yüzde 27'sini kaybetti. Bu seviye aynı zamanda tüm zamanların en yüksek seviyesinden yüzde 38 daha az.
ABD’DEN SERT SİNYALLER
Bitcon’deki düşük işlem hacminin bir diğer sebebi de gelişmiş devletlerin düzenleyici kurumlarından gelen sinyaller. Biden yönetimi, bu haftanın sonunda Amerika Birleşik Devletleri Yolsuzlukla Mücadele Stratejisini açıkladı. Bu belgede kripto paralara da geniş ayrıldı. Belgede yasal olmayan aktörleri sorumlu tutmakla ilgili olan üçüncü sütun, kripto para birimlerini amaçladı.
Belgede, kripto borsaları ile ‘mixing ve tumbling hizmetleri (transferler sırasında gizliliği korumak için işlemleri başka işlemlerle karıştırarak yeni girdi ve çıktılar oluşturan servis) ve kara para aklama aktörleri tarafından işlenen suçların inceleneceği bilgisi’ yer aldı. Ayrıca Küba, Venezuela, Kuzey Kore gibi ülkelerin ABD yaptırımlarını delmek için kripto paraları kullandığı iddiası nedeniyle de kripto teknolojisi ABD’nin amacında. ABD’den gelen bu sinyaller, kısa süre içerisinde sert düzenleyici hamlelerin gelebileceği şeklinde yorumlandı. Biden tarafından kabul edilen son altyapı paketi de komisyoncuların vergilendirilmesi gibi çeşitli düzenlemeler yer alıyordu.
IMF’DEN DÜZENLEME UYARISI
Önceki günlerde IMF de benzer düzenleme senaryoları üzerine bir rapor yayımladı.
Tobias Adrian, Dong He ve Aditya Narain imzasıyla IMF blogunda yayımlanan “Küresel Kripto Düzenlemesi Kapsamlı, Tutarlı ve Koordineli Olmalıdır” başlıklı yazıda, “Kripto varlıkları ve ilgili ürün ve hizmetler son yıllarda hızla büyüdü. Ayrıca, düzenlenmiş finansal sistemle bağlantılar artıyor. Politika yapıcılar, birçok faaliyetin düzenlenmemiş olduğu bu gelişen sektörden kaynaklanan riskleri izlemekte zorlanıyor. Aslında, bu finansal istikrar risklerinin bazı ülkelerde yakında sistemik hale gelebileceğini düşünüyoruz” denildi.
Ayrıca yazıda, kripto varlıkların finansal sistemler için çeşitli riskler doğurduğu belirtildi. Yazıda, “Kritik faaliyet sunan varlık hizmet sağlayıcıları lisanslı veya yetkilendirilmiş olmalıdır. Lisanslama ve yetkilendirme kriterleri açıkça ifade edilmeli, sorumlu makamlar açıkça belirlenmeli ve bunlar arasındaki koordinasyon mekanizmaları iyi tanımlanmalıdır” ifadeleri kullanıldı.