29 / 04 / 2024

Biz 5G'ye henüz geçiyoruz ama...! Dünyanın gündeminde 6G var! 

Biz 5G'ye henüz geçiyoruz ama...! Dünyanın gündeminde 6G var! 

Türkiye daha 5G teknolojisine henüz geçerken, Araştırmacılar alt-terahertz frekanslarını kullanarak 2 kilometre (1,2 mil) boyunca bilgi göndermeyi başardılar.



Araştırmacılar, gelecek nesil mobil sistem standartları olan ve halen gelişmekte olan 6G için beklenen aralık olan alt-terahertz frekanslarını kullanarak 2 kilometre (1,2 mil) boyunca bilgi göndermeyi başardılar. Bu faaliyet, bu dalga boylarında şimdiye kadar ulaşılabilen en uzun iletim olurken,  saniyede 2 gigabitten fazla bilgi iletilmesinin önünü açıyor. Çalışma, son derece iyi neticelere imza atarken, 5G ağlarından 100 kat daha iyi frekanslara ve bant genişliklerine ulaştı.

5G teknolojisinin yaygınlaştırılması, hücresel ağlar üzerinden düşük gecikmeyle yüksek hızda veri iletiminin mümkün olduğunu gösteriyor. Ancak sektördeki ciddi rekabet, telekomünikasyonda 6’ıncı nesil olan 6G'nin yaygınlaşmasına neden olacak gibi görünüyor.

 Biz 5G ye henüz geçiyoruz ama...! Dünyanın gündeminde 6G var! 

6G’nin avantajları heyecan verici olsa da, bu uğurda şüphesiz pek çok teknik engeller var. Bu anlamda önümüzde alınması gereken ciddi bir yol olduğunu ifade edebiliriz. 5G için var olan frekansın sınırı 71 gigahertz. 6G ise bunun da ilerisine geçerek belki frekans sınırını 3 terahertz'e (3,000 gigahertz) kadar büyütecek.


Geri Dön