22 / 11 / 2024
fuzul

Bloke çek nasıl düzenlenir?

Bloke çek nasıl düzenlenir?

Hukuki bir niteliğe sahip olan çekler, blokeli olarak da düzenlenebiliyor. Blokeli çekler genellikle konut, arsa ve işyeri gibi emlak satışlarında karşımıza çıkıyor. Peki bloke çek nasıl düzenlenir, işte yanıtı...




Bloke çek nasıl düzenlenir?

Çek, hukuki niteliğe sahip bir ödeme aracı olarak tanımlanıyor. Türk Ticaret Kanunu’nun 692. maddesinde çeke ilişkin detaylar şu şekilde açıklanıyor;


1.Banka tarafından, 3167 Sayılı Kanun’da ve bu Kanun’a ilişkin Tebliğ’de yer alan hükümlere uygun olarak basılan veya bastırılan çek yaprağını,

2.“Çek” Kelimesini (veya yabancı dilde yazılı ise, o dilde çek karşılığı olarak kullanılan kelime),

3.Hesabın bulunduğu muhatap banka şubesinin adını,

4.Kayıtsız şartsız belli bir bedelin ödenmesi için havaleyi;


1.Keşide gününü,

2.Keşide yerini (veya keşidecinin adı ve soyadı / unvanı yanında yazılı olan yer)

3.Hesap sahibinin vergi kimlik numarasını,

4.Çeki keşide eden kişinin imzasını

ihtiva eder. 


Bloke çekler 

Çeklerin güvenle karşılanmasının ve aynı şekilde tedavülünün temin edilmesi ve ekonomik zorunluluklar teyit müessesesini ortaya çıkarmıştır. 


Genellikle emlak satışında karşımıza çıkan bloke çekler teyit, “teyit edilmiştir”, “görülmüştür”, “karşılığı mevcuttur”, “işbu çek muhteviyatı olan yalnız …….TL bloke edilmiştir” gibi muhatap banka tarafından çekin ön yüzüne veya arkasına bir açıklama yazılmak suretiyle yapılıyor.


Bloke edilen para üzerinde rehin, ibraz süresi geçtikten sonra herhangi bir kısıtlamanın olmaması halinde para hesaba veya keşideciye iade ediliyor.


Bloke çek ciro 

Ciro, emre yazılı senetlerde devir kolaylığı sağlayıp, çekin ön veya arka yüzüne yapılabiliyor. Bloke çek ciro, söz konusu çeki elinde bulunduran tarafından yapılan ve çeki devralana çek bedelini tahsil, çeki ödeyecek bankaya da ödeme yetkisi veren bir işlem olarak karşımıza çıkıyor.  


Cironun kayıtsız ve şartsız olması ve TTK'nun 702. maddesi gereğince bir silsile içinde birbirini takip etmesi gerekiyor. 


Bloke çek nasıl tahsil edilir?

Gayrimenkul satıcısı olarak, çek ile ilgili bir problem yaşamamaları için tapudaki işlemi yapmadan önce, bloke çekin bulunduğu bankanın şubesinden, çekin durumunu öğrenmeniz yararlı olacaktır. Bunun nedeni ise, çekin karşılıksız çıkma ihtimali değil, tapuda alıcının verdiği çekin renkli fotokopi veya sahte olması ihtimalinin bulunmasıdır.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön