Bloke çek nasıl kontrol edilir?
Bloke edilmiş çekler genellikle konut, arsa ve işyeri gibi emlak satışlarında karşımıza çıkıyor. Bloke çek banka tarafından keşidecinin beyanına göre yazılıyor. Peki, bloke çek nasıl kontrol edilir?
Bloke çek nasıl kontrol edilir?
Bloke edilmiş çekler genellikle konut, arsa ve işyeri gibi emlak satışlarında karşımıza çıkıyor. Bloke çek banka tarafından keşidecinin beyanına göre yazılıyor.
Keşideci 100.000 TL’lik bloke çek istediğini söylerseniz ve o kadar tutarı hesabınıza yatırılıyor. Bankada o rakam kadar bir çek düzenliyor ve hesaba yatan parayı bu çek için blokeye alıyor. Yani keşideci bu çeki aldıktan sonra o paraya artık dokunamaz ta ki çek gelip o para ödenene kadar o para bloke de kalıyor.
Bloke çek düzenlenirken zorunlu şekil şartlarına uyulması gerekiyor.Ancak özellikle rakam yazılırken çok dikkat edilmesi gerekiyor. Uygulamada çekler hamiline veya nama yazılı olarak düzenlenebiliyor.
Bloke çek, hukuki niteliğe sahip bir ödeme aracı olarak tanımlanıyor. Türk Ticaret Kanunu’nun 692. maddesinde çeke ilişkin detaylar şu şekilde açıklanıyor;
1.Banka tarafından, 3167 Sayılı Kanun’da ve bu Kanun’a ilişkin Tebliğ’de yer alan hükümlere uygun olarak basılan veya bastırılan çek yaprağını,
2.“Çek” Kelimesini (veya yabancı dilde yazılı ise, o dilde çek karşılığı olarak kullanılan kelime),
3.Hesabın bulunduğu muhatap banka şubesinin adını,
4.Kayıtsız şartsız belli bir bedelin ödenmesi için havaleyi;
1.Keşide gününü,
2.Keşide yerini (veya keşidecinin adı ve soyadı / unvanı yanında yazılı olan yer)
3.Hesap sahibinin vergi kimlik numarasını,
4.Çeki keşide eden kişinin imzasını
ihtiva eder.
Bloke çekin kontrol edilmesi!
Gayrimenkul satıcısı olarak, çek ile ilgili bir problem yaşamamaları için tapudaki işlemi yapmadan önce, bloke çekin bulunduğu bankanın şubesinden, çekin durumunu öğrenmeniz gerekiyor.
Bloke çek nasıl tahsil edilir?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com