16 / 05 / 2024

Borç faizleri ve cezalar resmen siliniyor! 31 Mayıs'a kadar başvurun! Borcu olan herkes baksın peş peşe açıklandı!

Borç faizleri ve cezalar resmen siliniyor! 31 Mayıs'a kadar başvurun! Borcu olan herkes baksın peş peşe açıklandı!

Milyonlara nefes aldıracak yapılandırmanın avantajları tek tek belli oldu. Borç faizleri ve cezalar resmen siliniyor! 31 Mayıs'a kadar başvurun! Borcu olan herkes baksın peş peşe açıklandı!



1. Hangi borçlar yapılandırılabiliyor? Borç nasıl öğrenilir? 

Tüm vergi, prim, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde bulunmayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları, destekleme primi borçları da yapılandırma kapsamında bulunuyor. 

Belediyelerin emlak vergisi, su borçları da dâhil olmak üzere tüm alacakları, oda ve borsaların, birliklerin aidat borçlarına da yapılandırma imkanı tanınıyor. İnternet vergi dairesine giriş yapılarak borç sorgulanabiliyor. 

2. Peşin ödemede avantajlar neler? Borçlar kaç taksitte ödenebilir? 

Borcun peşin ödenmesi halinde yurt içi ÜFE tutarının yüzde 90'ı alınmayacak. Borç idari para cezasıysa asıl alacaktan yüzde 25 oranınd indirim yapılacak. 

Ödenecek alacağın feri alacaktan ibaret olması halinde feri alacak yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları dikkate alınarak hesaplanacak tutardan yüzde 50 indirim uygulanacak. 

Daha öncesi borç yapılandırmalarda 36 ay olan üst sınır 48 aya yükseltildi. Azami sürelerin geçilmemesi şartıyla bu düzenlemeye göre yapılandırılan borçlar 12, 18, 24, 36 veya 48 eşit taksit ile ödenebilecek. Borçlular, ödeme seçeneklerinden birini başvuru yaparken seçecek. 

Borç faizleri ve cezalar resmen siliniyor! 31 Mayıs a kadar başvurun! Borcu olan herkes baksın peş peşe açıklandı!

3- Toplamı 2 bin TL'den düşük olan 3 farklı trafik cezası da silinecek mi?

Alacaklardan vadesi 31 Aralık 2022 tarihinden önce olmasına rağmen  1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ödenmeyen ve tüm tahsil daireleri itibariyle asli ve feri toplamı 2 bin TL ve daha düşük olan borçlar siliniyor. 

Üç ayrı ceza olsa da 2 bin TL'yi aşmaması durumunda aynı kapsamda değerlendiriliyor. Bu tutarın hesabında 1 Ocak 2023 itibariyle tahsil dairesi kayıtları esas alınacak. 

Düzenleme öncesi gerçekleştirilen ödemelerde iade yapılmayacak. 

4- Sosyal güvenlik kapsamındaki hangi borçlar yapılandırılabilir? 

GSS primleri, sigorta, işsizlik sigortası, sosyal güvenlik destek primi, ödeme imkanı ortadan kalkan isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi, iş kazası, meslek hastalıkları gibi nedenlerle işverene rücu edilen alacaklar da yapılandırılabilecek. 

Emekli maaşlarından yersiz ödemelerden kaynaklı alacaklarına karşılık sattıkları ürün bedellerinden kesinti yapmak üzere Kurum'a ödenmesi gereken prim alacakları da bu kapsamda değerlendirilecek. 

Borç faizleri ve cezalar resmen siliniyor! 31 Mayıs a kadar başvurun! Borcu olan herkes baksın peş peşe açıklandı!

Ödeme süresi 31 Aralık 2020 veya önceki bir tarih olduğu durumda ödenmeyen  sigorta primi, işsizlik sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi ve idari para cezası asılları toplamı 500 TL'yi geçmeyen alacaklarla tutarına bakılmadan bu alacaklara bağlı feri alacaklardan tutarı 10 bin TL'yi geçmeyenlerin tahsilatından vazgeçilecek. 

5- Yapılandırma başvurusu nereye yapılacak? 

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (www.gib.gov.tr/ivd.gib.gov.tr) internet adresinden kullanıcı kodu ve şifre, e-Devlet şirkesi ya da anında kayıt olarak ya da e-Devlet üzerinden İnteraktif Vergi Dairesi'ne giriş yapılarak bağlı olunan vergi dairesine şahsen veya posta yoluyla başvurular gerçekleştirilebiliyor. 

Yapılandırma başvuruları diğer vergi daireleri aracılığıyla da yapılabilir. Birden fazla vergi dairesine borcu olanların, her bir vergi dairesi için ayrı ayrı başvuru yapması gerekiyor. 

6- Borçlar kredi kartıyla yapılandırılabilir mi? 

Kredi kartıyla peşin veya taksitle ödeme imkânı sunuluyor. Kredi kartıyla ödemek isteyenler www.gib.gov.tr internet adresinde bulunan interaktif vergi dairesi uygulamasından gerçekleştirilebiliyor. Kredi kartıyla ödemede işlem tarihi itibariyle borç ödenebilecek. 

Borç faizleri ve cezalar resmen siliniyor! 31 Mayıs a kadar başvurun! Borcu olan herkes baksın peş peşe açıklandı!

7- Yapılandırma başvurusunda süre sınırı var mı? 

Yapılandırma fırsatından faydalanmak isteyen vatandaşların, 31 Mayıs 2023 tarihine kadar başvuru yapması gerekli. Hazine ve Maliye Bakanlığı, SGK, Ticaret Bakanlığı, il özel idareleri, belediyelere ödenecek tutarların ilk taksiti 30 Haziran tarihine kadar, diğer taksitler de bu tarihi izleyen aylık dönemler halinde azami 48 ay eşit taksitte ödenebiliyor. 

8- Öğrenim kredisi borçlarına taksitlendirme yapılabilir mi? 

Mezunların geçmişten olan borçlarına da yapılandırma ve taksitle ödeme imkanı sunuluyor. Gecikme sebebiyle oluşan faizler ödenmeyecek. Yurt dışına gönderilen öğrencilerin kamuya olan borçları da yeniden yapılandırılabilecek. 

Meclis'ten kritik İstanbul depremi tespitleri: Binaların yüzde 15'i risk altında! 7.5 büyüklüğünde deprem...

TOKİ İstanbul kura tarihlerinde şok! Hemen Başakşehir, Arnavutköy, Esenler, Çatalca, Tuzla, Silivri kuralarına bakın!

Altın gaza bastı! Elinde 1 gram, 1 çeyrek altını bile olan acil baksın! 13 Mart 2023 canlı altın fiyatları


Geri Dön