29 / 04 / 2024

Borsa ile ilgili şok iddia: Borsa İstanbul deprem felaketinin ardından neden hemen kapatılmadı?

Borsa ile ilgili şok iddia: Borsa İstanbul deprem felaketinin ardından neden hemen kapatılmadı?

Borsa İstanbul, deprem felaketinin ardından işlemlere kapatılma kararından önce 4 bin 186 puandan işlem görüyordu. Borsanın kapatılması çağrılarına rağmen işlemlerin neredeyse 3 gün durmaması tepkilere yol açtı.



Haftanın ilk gününde gerçekleşen Kahramanmaraş depremi, para piyasalarını da sarstı. Borsa İstanbul BIST 100 Endeksi, 6 Şubat’ta gerçekleşen deprem sonrasında günün ilk saatlerinden itibaren satış ağırlıklı bir seyir izledi. Piyasa çevrelerinden ‘1999 Gölcük depreminde olduğu gibi işlemlerin durdurulması gerektiği’ ne ilişkin tepkiler gelirken, Borsa İstanbul üçüncü günde işlemlere kapatıldı.

Borsa ile ilgili şok iddia: Borsa İstanbul deprem felaketinin ardından neden hemen kapatılmadı?

Karar Gazetesi’nin haberine göre, bu süreçte Borsa İstanbul’daki toplam kayıp yüzde 20’ye yaklaştı. Borsa İstanbul BIST 100 endeksi, kapatılma kararından önce 4 bin 186 puandan işlem görüyordu. Haberde, yapılan çağrılara rağmen işlemlerin neredeyse 3 gün durmamasının tepkilere yol açtığı belirtilirken, ‘Bırakın küçük yatırımcıları depremzedelerin bile kaybına kayıp katıldı” yorumuna yer verildi. Ağustos 1999 yılında yaşanan Marmara depreminin ardından o zamanki adıyla İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlemler 7 iş günü durdurulmuştu.

BORSA KONUSUNDA TECRÜBELİ

Haberde, Hazine Bakanı Yardımcısı olan Murat Zaman’ın da bu süreçte dikkat çeken isimlerden biri olduğuna işaret edilerek borsa konusunda derin geçmişi ve tecrübesi olmasına, yıllarca aracı kurumlarda görev yapmasına rağmen neden bu konuda zamanında harekete geçmediği eleştirildi.

DW Türkçe’nin haberinde de, iktidar içinden bazı isimler ve özel aracı kurumların, borsa işlemlerinin devam etmesi durumunda anayasaya göre fırsat eşitsizliği yaratılacağı görüşünü savunduğu belirtildi. Ayrıca bunun vicdani açıdan uygun olmayacağı da vurgulandı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön