03 / 05 / 2024

Borsa İstanbul’da kaybetmemenin tek sırrını açıkladı!

Borsa İstanbul’da kaybetmemenin tek sırrını açıkladı!

Borsa İstanbul’da bankacılık sektörü liderliğinde salı günü yaşanmış olan sert düşüş yatırımcılara hisse senetlerinin yüzünün diğer taraftarını gösterdi. Borsa İstanbul’da kaybetmemenin ise bazı sırları var. İşte detaylar…



KISA VADELİ DÜŞÜNMEYİN!

Ufuk Korcan, kısa vadeli düşünmemenin önemine dikkat çekerken, “Salı günü tavan durumu almış bazı hisseler günü taban seviyeden bitirdi ve satış baskısı sonraki zamanlarda da etkisini sürdürdü. Bu sayfayı takip eden kişiler geçtiğimiz hafta banka hisselerinde yaşanan yükselmenin sonuna gelinmiş olabileceğini ve dikkatli olmaları şeklinde yaptığımız uyarıyı hatırlayacaktır. Borsaya daha önce adım atmış kişiler, hisse senetlerinin bu tür hareketlerine alışkın. Fakat yeni girenler borsanın diğer yüzü ile de karşılaştı.

SABREDEN MEYVEYİ TOPLADI

Hisse senetlerine yatırım yapacak olan kişiler, kısa vadede çok para kazanma hevesinde bulunmamalı. Borsa uzun vadeli yatırım yapılacak bir pazar. Geçtiğimiz verilere baktığımızda uzun vade şeklinde düşünenlerin borsada para kaybetmediklerini ortaya çıkıyor. Sayfadaki tablo her sene o aydan 5 sene önce aynı ay yapılan yatırımın getirisini ifade ediyor. Yani 2002 senesinden bu yana borsada aylar itibarıyla yapılan yatırımların 5 senelik getirilerine bakıldığında ne zaman girer ise girsin hiçbir yatırımcı 5 sene sonra anaparasında erime olmadı. Bazılarınız son zamandaki yüksek enflasyon ile getirileri karşılaştırabilir ama geçtiğimiz yıllardaki performanslar getirilerin enflasyonun üzerinde olduğunu gösteriyor. Dolayısı ile hisse senetlerine uzun vadeli yatırım yapan kişiler, sabırlarının meyvesini de topluyor. Bu zaman diliminde şirketlerin verdikleri temettüler (kâr payı) hesaba katıldığında kazançlar çok daha yukarıda oluşmakta.

Getirilere üçer senelik periyotlar itibarı ile baktığımızda da durum aslında pek farklı değil. Yalnız ekonomik krizlerin yaşandığı senelerde üç  senelik getirilerin eksi yazdığı görülüyor. Bu da 264 ay arasında sadece 25’ine denk geliyor.

Borsa İstanbul’da kaybetmemenin tek sırrını açıkladı!

2023 yılının asgari ücretini ve emekli maaşını duyurdu! Milyonlarca insanı ilgilendiriyor

Önce TOKİ şimdi TOGG! Hükümetin yeni adımı belli oldu

Borcu olan milyonlarca vatandaşa müjde! Borçlarınız siliniyor


Geri Dön