16 / 05 / 2024

Borsa İstanbul'da seçim sonrasında tarihi ucuzluk! Hangi hisseler tercih edilmeli? Analistler tek tek açıkladı! 

Borsa İstanbul'da seçim sonrasında tarihi ucuzluk! Hangi hisseler tercih edilmeli? Analistler tek tek açıkladı! 

Borsa İstanbul'da, yaklaşık 5 ay devam eden seçim belirsizlik sonrasında artış beklentileri yeniden güçlenirken, analistler, piyasalarda gözlerin oluşturulacak yeni ekonomi yönetimine çevrildiğine dikkat çekiyor. İşte analistlerin o açıklamaları...



BIST 100 endeksi, geçtiğimiz hafta cuma günü 4.400 seviyelerinden başlayan artış eğilimini üst üste üçüncü işlem güne taşıyarak yaklaşık yüzde 12 yükselişle 4.950 seviyelerine yükseldi. Söz konusu artışa banka hisseleri öncülük etti.

Analistler, piyasalarda son dönemdeki belirsizliklerin bitmesinin ardından borsanın yeniden dikkatleri üzerine çektiğine dikkat çekerek, Borsa İstanbul'un tarihi düşük seviyelerde işlem gördüğünün ve önemli potansiyel taşıdığının altını çizdi. 

Alnus Yatırım Araştırma Direktörü Volkan Dükkancık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Uluslararası itibara sahip finans yönetimi, yatırım ve istihdam odaklı bir üretim ekonomisi tasarlıyoruz" şeklindeki sözlerini işaret etti ve bu durumun ekonomi yönetimi ve politikalarında olası bir değişiklik olarak algılanabileceğine, bu yöndeki gelişme ve açıklamaların piyasanın ana gündem maddesi olduğuna vurgu yaptı. 

Borsa İstanbul da seçim sonrasında tarihi ucuzluk! Hangi hisseler tercih edilmeli? Analistler tek tek açıkladı! 

Kısa vadede ise algısal olarak, kamu şirketlerinin ön plana çıkabileceğini dile getiren Volkan Dükkancık, özellikle ulaştırma sektöründeki şirketler başta olacak şekilde öncü verilerin sağlıklı şekilde izlenebildiği, ilk çeyrek finansal sonuçları güçlü olmasına karşın ülkede yaşanan belirsizlikler sebebiyle geride kalan ve ikinci çeyrekte pozitif beklentilerin olduğu şirket hisselerinin de bu süreçte ön planda olacağını düşündüklerine dikkat çekti. 

Söz konusu açıklamasında "Geldiğimiz noktada tarihi düşük çarpanlarla işlem görmekte olan BIST 100 endeksi cephesinde, bunca riskin yanında orta-uzun vadeli fırsatların da oluşmaya başladığını belirtmek gerekiyor. Bu bağlamda, Varlık Dağılım Modeli'mizde daha önce yüzde 90 seviyelerinden yüzde 50'ye çektiğimiz BIST 100 hisse senedi oranı ağırlığını yüzde 65'e çıkarıyoruz" ifadelerine yer veren Dükkancık, hisse seçiminde çok daha dikkatli olunması gereken bir dönemde olunduğunun da altını çizdi. 

Dükkancık, "Bu paralelde, portföylerinde hisse senetlerine yer veren ya da vermeyi düşünen yatırımcılar için bu zorlu süreçte nakit akışını ve net işletme sermayesi yönetimini doğru yapan şirketler bir adım önde olacaktır" dedi ve politika faizinden farklı olarak yüzde 40'lara ulaşan piyasa faizi ortamında nakit fazlası olan, borçsuz ya da düşük borca sahip, kur riski taşımayan, döviz bazında geliri olan şirketlerin öncelikli şekilde tercih edilebileceğini de belirtti. 

Borsa İstanbul da seçim sonrasında tarihi ucuzluk! Hangi hisseler tercih edilmeli? Analistler tek tek açıkladı! 

NoorCM Menkul Değerler Kurumsal İlişkiler Direktörü Ahmet Uluhan da yeni dönemde ekonomi yönetiminin kimlerden meydana geleceği ve para politikasının bundan sonra nasıl şekilleneceği konularının piyasaların odağında yer aldığının altını çizdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ilk mesajlarında, "enflasyon ile mücadelenin öncelikli konular arasında olduğuna" dikkat çekmesinin önemli olduğunu söyleyen Uluhan, orta ve uzun vadede bakıldığında Borsa İstanbul'un mevcut seviyelerinin maliyetlenme açısından iyi bir fırsat içerdiğini düşündüğüne vurgu yaptı. 

Uluhan, bazı sektörlerin senenin geri kalanında daha iyi performans sergileyeceğini düşündüğünü aktararak, bu bağlamda otomotiv, gıda perakendeciliği, elektronik perakendeciliği, havacılık, sağlık ve holdinglerin öne çıkan sektörler olduğuna vurgu yaptı. 

Kısa vade için 5.000 seviyesinin kritik olduğunu ve bu kademenin ilk etapta test edilerek piyasanın yukarı yönlü eğilimini sürdürmeye çalışacağını öngördüğünü açıklayan Uluhan, konuya ilişkin "Ancak 5.000 puanın üzerinde kalıcı bir ralli için konuşmanın halen erken olduğunu düşünüyorum. Aşağıda ise 4.300 desteği piyasayı tutmaya devam edecektir. Orta ve uzun vade için ise piyasaların ileri vade beklentilerinin pozitife dönmesi ve 5.700 zirvesinin aşılması önemli olacaktır. Bu yönlü bir senaryoda 6.000 ve üzeri kademeleri hedefleyebiliriz" değerlendirmesini paylaştı. 

Borsa İstanbul da seçim sonrasında tarihi ucuzluk! Hangi hisseler tercih edilmeli? Analistler tek tek açıkladı! 

GCM Yatırım Genel Müdürü Alper Nergiz ise yılın geri kalanında yatırımcılar tarafından özelikle inşaat, ulaştırma, bankacılık, holding ve ihracat ağırlıklı çalışan sektörlerin tercihleri arasında ön sırada yer aldığını bildirdi.

Türkiye'nin ekonomide atacağı güven verici adımların gelecek dönem fiyatlamalar için referans olabileceğini aktaran Nergiz, enflasyondan korunmak isteyen yatırımcılar açısından borsada halka açık şirketlerin, uygulanacak büyüme odaklı politikalara paralel önümüzdeki dönemlere ilişkin büyüme ve karlılık rasyolarının yakından takip edileceğini kaydetti.

Nergiz, BIST 100 endeksinin 120 günlük ortalamaların geçtiği 4.700 bölgesi üzerinde yükselişine devam ettiğini belirterek, "BIST 100 endeksi, 5.000 bölgesi üzerindeki olası kalıcılığı ile ilk etapta 5.200-5.300 ve sonrasında 5.750 puana doğru yeni bir beklentiyi gündemine taşıyabilir. Borsanın yeni bir yükseliş rallisi oluşturabilmesi için psikolojik olarak 5.000 seviyesi üzerinde kalıcı bir hareket oluşturma hususu göz ardı edilmemelidir." dedi.

KKM hesaplarında son dakika gelişmesi! Dövizden dönen KKM hesaplarında ‘prim uygulaması’ sona eriyor!

Öğrencilere 1.000 TL bayram harçlığı hangi gün verilecek? 1.000 TL bayram harçlığı tarihi belli oldu mu? 

Vize başvurularına ret oranı yüzde 50'ye çıktı! 80 Euro olan vize başvuru ücreti için 300 Euro isteniyor!

TOKİ Düzce 2023 projesi için beklenen tarih geldi! 116 konutluk yeni proje için bu tarihe dikkat!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön