27 / 06 / 2024

Borsa ne zaman yükselecek? Ekonomist Tolga Aykut, “Piyasa bitmedi” diyerek açıkladı

Borsa ne zaman yükselecek? Ekonomist Tolga Aykut, “Piyasa bitmedi” diyerek açıkladı

Yatırımcının beklentisini karşılayamayan Borsa İstanbul’da birçok hissedeki düşüş devam ediyor. Peki borsa ne zaman yükselecek. Ekonomist Tolga Aykut, “Piyasa bitmedi” diyerek tarih verdi. İşte Aykut'un o analizi...



Borsa İstanbul’da son halka arzlarda da istediğini bulamayan küçük yatırımcının birçok hissede zararı devam ediyor. Endeks yükselde de birçok hissede düşüş sürüyor. Peki Borsa İstanbul’da yükseliş ne zaman başlayacak.

Yatırım Uzmanı Ekonomist Tolga Aykut, https://twitter.com/TolgaAykut15 X sosyal medya üzerinden bir analiz paylaştı. Piyasanın bitmediğini ve toparlanması için olması gerekenleri anlatan Aykut, 2024’ün ikinci yarısından itibaren değişimin başlayabileceğini söyledi.

İŞTE TOLGA AYKUT’UN BORSA İSTANBUL ANALİZİ

Bazı uzmanlar, üstadlar diyorlar ki; borsa TL zirvesinde ama hisseler 5-6 bin endeks seviyesinde ve hatta endeks %1 düşerken, hisseler %4-5 düşüyorlar, böyle bir piyasayı ilk defa görüyoruz.

Çok haklılar ama bunun sebebi, borsada yabancının olmayışı. Ben 1995 den beri piyasadayım, şu anda yabancı takası yüzdesel olarak tarihin en düşük seviyelerinde ve bu uzun süredir de böyle. Daha önce düşük faiz ortamında olduğumuz için, yerli büyük para ve KY’ler piyasanın içindeydi ama şu anda faiz yüksek, para kıymetli ve büyük paranın önemli bir kısmı faizde. KY den kaçabilen kaçtı, kaçamayanlar da yüksek maliyetle bekliyor. Dolayısıyla tahtalar boş, alıcılar isteksiz ve piyasa aşağı yönlü çalışıyor.

Diyeceksiniz ki (ki bunu ben de daha önce dedim) e bu hisselerde duran paranın bir maliyeti yok mu? Tabii ki var ama yabancının olmadığı, tahtaların da toplu olmadığı bir piyasada şimdilik mevcut güç daha yukarı götürmeye yetmiyor.

KENDİNİZİ TAHTACININ YERİNE KOYUN

Zaten tutup tahtaları yukarı götürseler, yüksek faize geçmek için hazır bekleyen yatırımcılara yukardan satma fırsatı verecekler. Siz kendinizi tahtacıların yerine koyun, yukardan satış yeme riskiniz varken veya tahtayı yukarı çekip, yukardan satmak istediğinizde yüksek faiz sebebiyle borsaya alıcı gelme ihtimali düşükken, paranızı ve enerjinizi harcar mısınız?

Tahtacılar hancıdır. Bugün olmazsa yarın götürür. Kendi taşıdığı malın maliyetini de ver-al ya da al-ver yaparak çıkarmaya çalışıyor. Zaten büyük bir kısmını önceden de piyasadan çıkardıysa faizden de güzel getiri elde ediyor. Ha faiz enflasyonun altındaymış vs, bu önemli değil. Sonuçta şu anda risksiz en yüksek getiri faizde. Faiz enflasyonun altında olsa bile en yüksek getiri orda.

Peki bu ne zaman düzelir? Piyasa bitti mi? Tabii ki hayır ama önce gri listeden çıkmamız lazım. O zaman bir kısım yabancı alışı daha gelecek. Piyasa yine biraz kıpırdanır. Sonra notlar artacak, biraz daha yabancı alışı gelir, sonra endeks yavaş yavaş hızlanmaya başlar. Faizler düşmeye başladığında ise KY gelmeye başlar ve piyasaya ekstra bir ivme katar.

Borsamız uzun zamandır sektörel harekete alışık. Bankalar toplu gidiyor, enerjiler toplu gidiyor vs. Bunların hepsinin tahtacısı, oyuncusu ayrı. Haliyle hisseler birbirlerinden çok da ayrılamıyorlar. O yüzden buraya kısa kısa para giriyor, kar edip hemen çıkıyor, tekrar faize geçiyor.

Özet olarak ya yabancı gelecek, ya faiz düşecek. Yoksa bir süre daha beklemeye devam.

TAKİPÇİLERİ NE DEDİ? 

Vehbi Koç’tan kiracılı ev yorumu: Arsa altındır, üstüne bina yaparsan gümüş, içine kiracı sokarsan teneke olur

Kapalıçarşı anlık altın fiyatları: Gram, çeyrek, Ata, gremse altın kaç TL? 14 Mayıs 2024 altın fiyatları

Elinde bu hisseleri bulunduranlar dikkat! İşte bu hafta en çok kazandıran ve en çok değer kaybeden Bist100 hisseleri!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön