28 / 04 / 2024

Borsa yatırımcıları dikkat! Borsa peş peşe rekor kırsa da beklenen istihdam gelmedi!

Borsa yatırımcıları dikkat! Borsa peş peşe rekor kırsa da beklenen istihdam gelmedi!

Borsa, yüksek enflasyonun da etkisiyle arka arkaya rekor kırarak yatırımcısına kazandırdı. Ancak BIST 100’deki şirketlerin istihdamı beklenen oranda artmadı.



BORSA İstanbul BIST 100 endeksi, seçimlerden sonra politik belirsizliğin ortadan kalkmasıyla birlikte hızla yükselerek yatırımcılara somut kazanımlar sağladı. Endeks, 2023’te yüzde 45.7 artarken, mayısın sonundan bugüne yüzde 77.3 oranında değerlendi. BIST 100 dolar bazında 300 doları geçerken, borsadaki yatırımcı sayısı ise aynı süreçte yaklaşık 2.8 milyon kişi artarak 7.8 milyonu buldu. Borsanın manşet endeksindeki hızlı artışa karşın şirketlerin istihdamı bu yılın ilk 6 ayında sadece yüzde 0.25 artarak 930 bine ulaştı. Fintables ve şirketlerin faaliyet raporlarından edinilen verilere göre, BIST 100 endeksindeki şirketlerin bir kısmının istihdamı 4 basamaklı değerlere bile ulaşamıyor. 4 şirkette ise çalışan sayısı 100'ün altında bulunuyor. Endeksteki 56 şirkette istihdam, 2023’ün ilk yarısında, geçen yılın aralık ayına göre artarken, 37 şirkette ise gerileme meydana geldi. Kalan şirketlerin istihdam verilerinde ya bir değişim meydana gelmedi ya da verilerine ulaşılamadı.

Borsa yatırımcıları dikkat! Borsa peş peşe rekor kırsa da beklenen istihdam gelmedi!

ENDEKS İKİYE KATLANDI

Sözcü’den Tolga Uğur’un haberine göre, ulaşılabilen verilere göre 2022'nin ilk 6 aylık dönemiyle karşılaştırıldığında istihdamın en çok arttığı şirket, büyük otomotiv markalarından biri oldu. Hisselerinde de güçlü bir artışın meydana geldiği otomotiv markası, istihdamını son bir senede 8 bin kişiden fazla artırarak 20 binin üzerine çıkardı. Son 1 senelik süreçte çalışan sayısının 1.400'den fazla (yüzde 2.2) düştüğü bir holding şirketi ise endeksteki en büyük düşüşü yaşadı. Yıllık bazda bakıldığı zaman BIST 100 şirketlerinin yarısında istihdam yükselirken, 21 şirkette ise çalışan sayısı düştü. Aynı süreçte BIST 100 şirketlerinin hisselerindeki artış yüzde 100'ün üzerinde oldu.

Borsa yatırımcıları dikkat! Borsa peş peşe rekor kırsa da beklenen istihdam gelmedi!

KURDAKİ ARTIŞ ETKİLEDİ

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş, hisselerdeki artışın istihdamı ne kadar etkilediği yönündeki soruda krediler ve döviz kurlarını işaret ederek “Özellikle kurlardaki artışın da etkisiyle birtakım şirketlerinin bilançolarında bu durumun baskı meydana getirdiğini ve istihdama katkı sağlamadığını da belirtmekte yarar görüyoruz. Enflasyonda düşüşün yaşanması, kredi imkânların tekrar açılması ve krediye erişim maliyetlerinin eski düzeylerde olmasa da düşük seviyelerde gerçekleşmesi halinde şirketlerin istihdam üzerindeki katkısının artacağını düşünmekteyiz” dedi.

Bir seferliğe mahsus başvuranın hesabına 2 bin 500 TL yatacak! Son tarih 31 Ekim!

Vadeli mevduat hesabıyla bir ayda ne kadar kazanırsınız? İşte banka banka vadeli mevduat hesabı...

SGK’dan flaş duyuru! Ayda 3 emekli maaşı almak artık mümkün! Tüm detaylar peş peşe açıklandı!  


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön