Borsada manipülasyon iddiaları! Aralarında büyük yatırımcıların da olduğu 10 kişi hakkında gözaltı kararı!
Borsada manipülasyon yaptıkları gerekçesiyle 8 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Borsada temmuz ortasında kamu bankaları hisselerinde başlayan olağanüstü yükseliş ve ardından aynı hızda düşüşle ilgili yapılan işlemler sebebiyle yapıldı. Yapılan bu işlemler borsa genelinde olumsuzluklar yaratarak hafif bir sistem riskine dönüşmüştü
Borsa İstanbul'da temmuz ayı ortasında bir kaç büyük oyuncunun Vadeli İşlemler Piyasası'nda yüksek risk alarak aynı zamanda spot piyasada da alımlar yaparak gerçekleştirdiği ve borsanın bu süreçte yüzde 59 yükseldiği operasyon sonrası 2 haftada ise endeksin yüzde 14 zarar etmesi i ile son bulmuştu. Yapılan bu işlemler borsa genelinde olumsuzluklar yaratarak hafif bir sistem riskine dönüşmüştü.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, borsa işlemlerinde örgütlü ve organize biçimde usulsüzlük yapıldığına dair ve Sermaye Piyasası Kanunu'na muhalefet edildiği iddiaları gereğince soruşturma başlattı.
Söz konusu usulsüzlük soruşturması kapsamında haksız kazanç sağladığı belirlenen 10 şüpheli hakkında yakalama kararı verildi.
ARALARINDA BÜYÜK YATIRIMCILAR VAR
Borsada manipülasyon yaptıkları gerekçesiyle yapılan operasyonda gözaltına alınanlar arasında borsanın büyük yatırımcılarından Mehmet Akdere, Ahmet Can Teoman ile Bekir Sani Karayal'ın akrabaları Tunç Karayal, Eda Karayal Necip Kaan Karayal da bulunuyor.
Diğer gözaltına alınan isimler arasında Barış Aşçıoğlu, Hakan Gençoğlu ve Berke Arpacı var.
Yurtdışında olduğu ifade edilen Nihat Kılınç ve Poyraz Teoman ise gözaltına alınmak için aranmaya devam ediyor.
Peki, Gözaltı gerekçesi nedir?
GÖZALTI GEREKÇESİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı açıklamada "Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmak, Kurulan Örgüte Üye Olma ve SPK kanununa muhalefet suçunu işleyip haksız kazanç sağladığı yönünde bulgular elde edilen 2’ si yurtdışında bulunan toplam 10 şüpheliden 8 şüpheli şahsın yakalanmasına yönelik 17 farklı adreste 02.10.2022 günü saat: 07.00' da eş zamanlı operasyon yapılmış, yapılan eş zamanlı operasyon sonucunda 8 şüpheli şahıs yakalanarak gözaltına alınmıştır" denildiği öğrenildi.
2 MİLYAR LİRA ZARAR OLUŞTU
Aracı kurumlar başlangıçta likidite sorunu olarak baş gösteren olumsuzluklara karşı farklı alanlardan kaynaklar yaratarak zararı göğüslemeye çalıştılar. Şimdiye kadar aracı kurumlarda müşterilerinin yaptığı işlemler nedeniyle oluşan zararın ise yaklaşık 1.5 ile 1.8 milyar lira arasında olduğu hesaplandı.
Bu zarara ek olarak hisselerde hareketleri başlatan oyuncuların da kazandıklarından daha sonra kaybettikleri (karlarından ettikleri zarar) hariç yaklaşık 500 milyon liralık bir zararı olduğu ifade ediliyor. Bu tutar oyuncuların aldıkları pozisyon karşılığı yatırdığı teminatı ifade ediyor. Böylece aracı kurumlar ve oyuncuların yapılan bu olağanüstü işlemler sonucu kan kaybı 2 ile 2.3 milyar lira arasında olacak.
BİST'ten 4 hisseye tedbir kararı
Borsa İstanbul’da hangi hisse değer kaybetti hangisi yükseldi? Sanayi devi çalışanlarını şirkete ortak edecek! Prim yerine hisse verilecek |