16 / 11 / 2024

Borusan Mannesmann, ABD'de sondaj boru fabrikası kuruyor!

Borusan Mannesmann, ABD'de sondaj boru fabrikası kuruyor!

Avrupa'nın önde gelen boru üreticilerinden Borusan Mannesmann, ABD pazarında da söz sahibi olmayı hedefliyor. 2014 yılındaki en önemli yatırımlarının ABD'de sürdürdükleri tesis projesi olduğu bilgisi verildi...




Avrupa'nın önde gelen boru üreticilerinden Borusan Mannesmann, ABD  pazarında da söz sahibi olmayı hedefliyor. 2014 yılındaki en önemli yatırımlarının ABD'de sürdürdükleri tesis projesi olduğu bilgisini veren Standart Boru Satış ve Satın Alma Boru İcra Kurulu Üyesi Taylan Erkin Karagül. "Houston Teksas'ta sondaj borusu üretecek fabrika yatırımımız devam ediyor. 150 milyon dolar tutarındaki bu yatırımımız, yıllık 300 bin ton üretim kapasitesine sahip olacak" açıklamasını yaptı. Karagül, ayrıca renovasyon ve yatırım çalışmalarına da 2014 yılı içinde devam edeceklerini dile getirdi. 

Firmanın Gemlik'te bulunan iki fabrikasından birinde inşaat sektörüne yönelik ürünler üretirken diğerinde petrol, gaz ve su projeleri için büyük çaplı hat boruları ürettiklerini dile getiren Taylan Erkin Karagül, Halkalı ve İtalya'daki fabrikalarında ise otomotiv ve mobilya sektörüne yönelik üretim yaptıklarını aktardı. Karagül, 2014 yılında da fabrikalarında irili ufaklı renovasyon ve yatırım çalışmalarına devam edeceklerini ifade etti. 2013 yılında satış hedeflerini yakaladıklarını kaydeden Karagül, "Üretimimizin yüzde 60'mı 40'm üzerinde ülkeye ihraç ediyoruz. Kuzey Amerika dışında, Avrupa ve Ortadoğu önemli ihracat pazarlarımız arasında" dedi. Yıllık üretim kapasitelerinin 1 milyon ton olduğunu bildiren Karagül, üretim kapasiteleri artarken, ürünlerini geliştirmeye yönelik yatırımlara da devam ettiklerini söyledi. İstanbul Maden ve Metal İhracatçı Birlikleri'nin (İMMİB) düzenlediği 'İhracatın Yıldızları'nda Dörftir-Çelik Boru kategorisinde firmanın 507 milyon dolarlık ihracat hacmiyle geçen yılın birincisi olduğunubelirten Karagül, "İstanbul Sanayi Odası'mn (İSO) endeksine göre 2012 yılında Türkiye'nin en büyük 49'uncu şirketiyiz. Ayrıca, Capital dergisinin en büyük 500 şirket araştırmasında da 49'uncu sırayı aldık" diye konuştu. 

Büyük Marmara depreminin hemen ardından 'Prosteel Çelik Yapı Tasarımı Öğrenci Yarışması'm başlattıklarını bildiren Taylan Erkin Karagül, "Ulus olarak aldığımız bu ve bunun gibi acı dersler, bizim gibi rol model olan sanayi firmalarına büyük bir misyon yüklüyor. İşte bu misyonla, geleceğin mimar ve mühendislerini çelik malzemeyle tanıştırmayı görev edindik" dedi. 

Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) ile birlikte düzenledikleri bu yarışmanın seneye 15'inci yılını dolduracağını belirten Karagül, şöyle devam etti: "Yarışma düzenlenmeye başladığından beri toplam 3 bin 400 öğrenci yarışmamıza katıldı. Çeliğin yapılarda kullanım oranının artması ancak yeni mühendis ve mimar adaylarının sayesinde olacak. Bu yarışmada da öğrenciler çelik malzemeyle yaratıcı çözümler geliştirerek, çelik yapı tasarımı ve uygulamaları konusunda deneyim kazanıyor." Ürün portföyünde 4 bin çeşit bulunuyor Enerji sektöründe sondaj boruları, gaz boruları, altyapı proje işlerinde kullanılan spiral kaynaklı petrol ve gaz borular, inşaatta ise binaların mekanik tesisat boruları denilen su, doğalgaz ve kazan borularından, yapısal çelik profillerine kadar pek çok ürün sunduklarını anlatan Taylan Erkin Karagül, bin 400 kişiye istihdam sunduklarını ve ürün portföylerinde 4 bin çeşitleri bulunduğunu açıkaldı. Bugüne kadar sektöre ürün özellikleri anlamında pek çok yenilik kattıklarını ileten Taylan Erkin Karagül, "Yeni ürün çalışmalarımızı daha çok kullanım yerine göre özelleştirdiğimiz ürünlerle yapıyoruz. Müşterilerimizin farkında olmadıkları ihtiyaçlarını ön görüp bunlara özel çözümler sunuyoruz" şeklinde konuştu. 

1999 yılında yaşanan büyük Marmara depreminin ardından dayanıklı binaların inşası için çelik malzeme ihtiyacının ortaya çıktığını vurgulayan Taylan Erkin Karagül, talebi karşılamak ve bu alanda bilincin gelişmesine destek olmak amacıyla Borusan-PRO'nun güçlendirilmiş çelik yapı profillerini sunduklarını ve farklı hammaddesi, güçlendirilmiş mekanik özellikleri ve yapısal çeliğin her alanında kullanılmaya uygun olan ebatlarıyla pazara kayda değer bir dinamizm getirdiğini kaydetti. Yapısal çeliğin deprem kuşağındaki Türkiye'de yeterince yaygınlaşamadığını söyleyen Karagül, " Yapısal çeliğin havaalanı, stadyumlar ve alışveriş merkezlerinin uzay çatılarında kullanılması yeterli değil. Bunun için kentlerin değil, zihinlerin değişmesi gerekli" ifadesini kullandı.


Dünya Bölge 




Geri Dön