29 / 04 / 2024

Bosna Hersek'teki orman yangınları hala sürüyor!

Bosna Hersek'teki orman yangınları hala sürüyor!

Bosna Hersek'in Trebinye, Tomislavgrad, Çaplyina ve Srebrenitsa kentlerindeki yangınlar halen devam ediyor



Bosna Hersek'in tarihi Mostar kentine yakın Konyits civarında 8 gün önce başlayan yangın kontrol altına alınırken, Srebrenitsa dahil 4 kentte çıkan yangınlarsa henüz söndürülemedi. 

Bosna-Hersek'in doğu, güney ve güneydoğusunda çıkan orman yangınlarını söndürme çalışmaları sürüyor. 

Tarihi Mostar kentine yakın olan Konyits etrafındaki ormanlık alanlarda çıkan yangınları söndürmeye çalışan itfaiye ekiplerinin başında bulunan Konyits İtfaiye Birliği Komutanı Zdravko Knejeviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgedeki yangınların bazılarının kontrol altına alındığını, bazı yangınlarınsa halen devam ettiğini söyledi. 

Konyits yakınlarındaki Glavatiçevo'da 8 gün önce başlayan yangını bugün kontrol altına aldıklarını bildiren Knejeviç, "Ancak Spilyani yerleşim yerinde çıkan yangın hızlı bir şekilde yayılıyor. Bu yangını kontrol altına almak için tüm çabalarımız yetersiz kaldı. Şimdilik can kaybı yok, bölgedeki evleri de ateşten korumayı başardık" dedi. 

Yangın söndürme çalışmalarına Bosna Hersek'in 6 kentinden gelen onlarca itfaiyecinin katıldığını ifade eden Knejeviç, yangınların vatandaşlar için tehlike oluşturmadığını belirtti. 

Yangın nedeniyle Konyits bölgesinde yaklaşık 2 bin dönümlük orman alanının hasar gördüğünü bildiren Knejeviç, yanan bazı yerlere hem coğrafi yapı hem de mayınlı araziler nedeniyle ulaşamadıklarını, bunun için yangına Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri (OSBiH) ve AB'nin ülkedeki Barış Gücü'ne (EUFOR) ait helikopterlerle müdahale edildiğini kaydetti. 

     

"Bu yangınları ancak yağmur söndürebilir"

     

Meteoroloji uzmanlarının bölgede etkili yağışlar ön gördüğünü dile getiren Knejeviç, "Bu yangınları tamamen ancak yağmur söndürebilir. Çünkü kontrol altına alınan yangınlar, etkili rüzgar ve aşırı hava sıcaklığı nedeniyle yeniden aktif hale gelebiliyor. Bu da ekiplerimizi bazen çaresiz bırakıyor" diye konuştu. 

Bu arada, Trebinye, Tomislavgrad, Çaplyina ve Srebrenitsa kentlerindeki çıkan orman yangınları ise halen devam ediyor. 

Bosna Hersek Güvenlik Bakanlığı Acil Durum Merkezince yapılan yazılı açıklamada, Çaplyina'da dün akşam çıkan yangının hızlı bir şekilde büyüdüğü, bu nedenle yerel yöneticilerin helikopter talep ettiği belirtildi. 

Ülke genelindeki yangınlarında yaklaşık 4 bin dönümlük orman arazisinin hasar gördüğü ifade edilen açıklamada, yangın söndürme çalışmalarına, Hırvatistan'dan gelen 2 uçağın da katıldığı kaydedildi. 

Bosna-Hersek'in doğusunda yer alan Srebrenitsa kenti yakınında çıkan yangını söndürme çalışmalarının ise alevlerin mayınlı arazilere yaklaşması nedeniyle durdurulduğu, kentin doğusundaki Zalazye köyüne yaklaşan yangının kontrol altına alınmasına yönelik çalışmaların vatandaşlar ve itfaiye ekiplerince yürütüldüğü ifade edildi.


A.A.


Geri Dön