27 / 04 / 2024

Bosna'daki Ferhat Paşa Camisi yeniden inşa edildi!

 Bosna'daki Ferhat Paşa Camisi yeniden inşa edildi!

Bosna-Hersek'i oluşturan iki siyasi yapıdan biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin başkenti Banya Luka'da restorasyon çalışmaları devam eden tarihi Ferhat Paşa Camisi'nin minaresine alem yerleştirildi



Bosna'daki savaş (1992-1995) sırasında Çetnikler (aşırı Sırp milliyetçisi) tarafından tahrip edilen ve kentin sembollerinden olan caminin minaresine alem konulmasıyla camide yürütülen çalışmaların son aşamasına geçildi. 

     Osmanlı döneminde Bosna Sancak Beyi Ferhat Paşa adına Mimar Sinan'ın öğrencisi tarafından 1579 yılında yaptırılan ve klasik dönem Osmanlı mimarisinin özelliklerini yansıtan cami ve kütüphane, 7 Mayıs 1993 tarihinde Çetniklerce yıkılmış, tepkiler üzerine tarihi cami ve kütüphanenin yeniden yapılması için çalışma başlatılmıştı. 

     Restorasyon çalışmalarının başladığı 2001 yılından bu yana önemli bir mesafe alınırken, caminin minaresine düzenlenen törenle alem yerleştirildi. Bosna Hersek Reis-ul Uleması Dr. Mustafa Ceriç, burada yaptığı konuşmada, ''Ferhat Paşa Camisi'nde vaaz vermek kolay değil. Banya Luka'da kalan ya da şehri terk eden insanlar için de teselli ifadeleri bulmak kolay değil. Ne söylersem söyleyeyim sizin durumunuzu anlatacak kelimeleri bulamam" dedi. 

     İnsanların Allah'a olan inançlarının diğer ilişkilerine de yansıdığını ifade eden Ceriç, ''Bu dünyada başarabileceğimiz en iyi şey insan ilişkilerimizi iyi tutmaktır. Öncelikle de kendimize iyi davranmaktır. Bu yüzden farklı insanlarla beraber yaşamak bizim için bir seçenek değil, dinimizin, kültürümüzün ve medeniyetimizin bizden talep ettiği bir şeydir. Bu sadece Bosna-Hersek için değil tüm dünya için geçerlidir. Birlikte yaşamak dünyanın varoluşundan beri var. Kimse farklı olandan kaçamaz, çünkü nereye giderse gitsin başka bir farklı ile karşılaşacaktır. Yani Müslümanlar'dan, Yahudiler'den, Katolik, Ortodoks ya da ateistlerden kaçamazsınız, nereye giderseniz gidin, bu gruptan insanlarla tanışacaksınız'' diye konuştu. 

     

     -''Bosna-Hersek'te yıkılan tüm camiler tekrar ayağa kalkacak''- 

     

     ''Banya Luka, tüm dünyanın itiraf ettiği bir doğruyu kabullenmeli ve bu şekilde adaleti yerine getirmelidir" diyen Ceriç, sözlerini şöyle sürdürdü: 

     "Bugün, Banya Luka'da 1993 yılında bu caminin yıkılmasını acı içinde izleyen insanlar için büyük bir gün. Ferhat Paşa Camisi'ni tekrar inşa edebilmek için neredeyse 20 yıl harcadık. Bugün de alemini minareye koyduk. Ne mutlu bize. Önceden kimse Banya Luka'ya geldiğinde caminin kalıntılarını görmeden geçemiyordu, şimdi ise kimse yeni Ferhat Paşa Camisi'ni görmeden gidemeyecek. Bundan sonra kimse Banya Luka'ya gelip de Ferhat Paşa Camisi'ni yıkanları ve onu yeniden inşa edenlerin hikayesini dinlemeden edemeyecek. Camiyi yıkanların ayıbının asla silinemeyeceği gibi onu tekrar inşa edenlerin de gururu asla silinemeyecektir. Eğer birisi cami, kilise ya da sinagogu yıkarak istediği şeyleri elde edeceğini düşünüyorsa yanıldığı ortada. Çünkü bizim camimiz her zamankinden daha güzel, daha parlak ve gururlu. İnşallah, Foça'daki Alaca Cami ve Bosna-Hersek genelinde yıkılan tüm camilerimiz de böyle tekrar ayağa kalkacak.'' 

     Bütün insanlığa kutsallara saygılı olunması, özellikle Kur'an-ı Kerim'in yakılmaması, Hazreti Peygamber hakkında kötü konuşulmaması ve camilerin yıkılmaması çağrısında bulunan Ceriç, ''Yapılanlar bizim dinimize olan sevgimizi azaltmıyor, tam tersine artırıyor'' dedi. 

     Ferhat Paşa Camisi'ne alem konulma törenine Ceriç'in yanı sıra Bosna-Hersek'in yeni seçilen Reis-ul Uleması Hüseyin Kavazoviç ve Banya Luka Müftüsü Edhem Çamciç ile çok sayıda din adamı ve vatandaş katıldı. 

     Caminin 2001 yılında başlayan yapım çalışmalarına, Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde yaşayan Sırplar büyük tepki göstermiş, bu tepkiler sonucunda bir Boşnak hayatını kaybetmişti. 

AA


Geri Dön