08 / 05 / 2024

Bosphorus Gaz, Gazprom ile Kazakistan'dan doğalgaz getirecek!

Bosphorus Gaz, Gazprom ile Kazakistan'dan doğalgaz getirecek!

Ali Şen, EPDK'dan lisans aldıklarını, yılda 750 milyon metreküp doğalgazı Botaş 'a vereceklerini belirtti. İlk gaz akışı bir ay sonra başlayacak, Türkiye'de elektrik santrali kuracaklar...



Eski Fenerbahçe Başkanı Ali Şen'in sahibi olduğu Bosphorus Gaz, Rus ortağı Gazprom ile Kazakistan'dan doğalgaz getiriyor. Şen, EPDK'dan lisans aldıklarını, yılda 750 milyon metreküp doğalgazı Botaş'a vereceklerini söyledi. İlk gaz akısı bir ay sonra başlayacak, iki ortak ayrıca Türkiye'de elektrik santrali kuracak. 


Rus enerji devi Gazprom'un Türkiye'deki ortaklığı Bosphorus Gaz'ın Yönetim Kurulu Başkanı M Şen, aralık ayında Kazakistan'dan aldıklan doğalgazı Botaş'a vermeye başlayacaklannı açıkladı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı Priştine Adem Yaşan Havalimanı açılışı sonrası Zaman'ın sorularını cevaplandıran eski Fenerbahçe Başkanı Ali Şen, yıllık 750 milyon metreküp doğalgazı Botaş'a vereceklerini, fikrin Enerji Bakanı Taner Yıldız'dan çıktığını söyledi. Şen, "EPDK'dan lisansı aldık. İlk etapta 2 milyon metreküple başlayacağız. Türkiye'nin aldığı doğalgaz fiyatlanyla karşılaştırdığında, Kazakistan'dan daha rekabetçi bir fiyatla doğalgaz alacağız. İlk akış 1 ay sonra başlıyor." dedi. Şen, bunun pek yatırım maliyeti gerektirmediğini, asıl yatırımı Gazprom ile ortak kuracaklan elektrik santrali için harcayacaklarını söyledi. Şen, santral için detay vermenin erken olduğunu ifade etti.

 

Şen ile Gazprom ortaklığı şimdiye kadarki en önemli dikkati Ekim 2012'de çekmiş, Türkiye'nin en büyük doğalgaz tedarikçisi konumundaki Gazprom ile Bosphorus Gaz Corporation Anonim Şirketi, Türkiye'de elektrik toptan satış lisansı sahibi olmuştu. Yönetim kurulu başkanlığını, eski Fenerbahçe başkanlarından Ali Şen'in yürüttüğü şirketin başkan yardımcılığını ise Gazprom'u temsilen Vyaceslav Krupenkov yapıyor. Genel müdürlük görevinde Ali Şen'in oğlu Metin Şen'in ismi geçiyor. O tarihten bu yana her şeyin planladıklan gibi gittiğini vurgulayan Ali Şen, Kazakistan hükümeti ile 10 yıllık anlaşma imzaladıklannı açıkladı. İlk gaz tedarikini bir buçuk ay sonra vereceklerini, 750 milyon metreküpün ise başlangıç hedefi olduğunu belirten Şen, rakamın artabileceğine işaret etti. Artış kaçınılmaz görünüyor, çünkü Türkiye'nin yıllık doğalgaz tüketimi hızla artıyor. Nitekim 2000 yılında 14 milyar metreküp olan toplam tüketim 2012 sonunda 40,1 milyar metreküpe ulaştı.

 

Ali Şen, eskiden başkanlığını yaptığı Fenerbahçe yatırımlan ve futbol sektörü hakkında da açıklamalarda bulundu. 

Eski Futbol Federasyonu Başkanı ve Acıbadem hastanelerinin kurucusu Mehmet Ali Aydınlar'ın Fenerbahçe başkan adaylığı hakkında değerlendirme yapan Ali Şen, "Ben Mehmet Ali Aydınlar'ı destekleyeceğim." dedi. 


Başkanlığa adaylığını açıklayan diğer aday Multi Development Türkiye CEO'su Hulusi Belgü için ise Aydınlar ile ittifak yapmasını tavsiye eden eski Fenerbahçe Başkanı Şen, "Aydınlar başkan adayı olmadan önce fikrimi aldı. Ben, Belgü ile Aydınlar'ın ittifak i yapması taraftarıyım. Yapmalan lazım, bu seçimi istiyorlarsa." dedi. 




ARİF BAYRAKTAR/Zaman


Geri Dön