BOTAŞ Erzincan Doğalgaz Kompresör İstasyonu açıldı!
BOTAŞ Erzincan Doğalgaz Kompresör İstasyonu' nun açılış töreni, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım' ın katılımıyla bugün yapıldı...
Bakan Yıldız ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, BOTAŞ Erzincan Doğalgaz Kompresör İstasyonu'nun açılışı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Bir basın mensubunun, "Neçirvan Barzani ile ilgili yapılan görüşme hakkında düşünceleriniz nelerdir?" sorusuna Yıldız, "Enerji sektörü, her zaman olduğu gibi barışın, uyumun gerekçesidir. Bir gerginliğin gerekçesi hiçbir zaman için olmayacak. Özellikle ülkemizin geliştirdiği enerji politikaları ve stratejileri, bize bunu söylüyor. Tabii ki bölgedeki oluşan siyasi istikrarsızlığın ülkemize birçok açıdan olumsuz yansımaları var, biz bunu enerji sektöründe diğer bölümlerden ayırt ederek ve izole ederek iyi bir rayına oturtmaya, iyi bir yoluna oturtmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Yıldız, şunları söyledi:
"Dün sayın Barzani ile yapılan toplantıda tabii ki enerji konularına da değinildi. Türkiye'nin ister kamu ister özel şirketleriyle beraber özel hukuk hükümlerine tabi olmak kaydıyla Irak'ın kuzeyinde, güneyinde ve her bölgesinde geliştirilebilinecek projesi var. Bu projeler, aslında Irak'ın normalleşmesine katkı koyacak projelerdir. Bunları enine boyuna konuştuk. Karşılıklı çıkarların, karşılıklı menfaatlerin birbirini desteklediği bir ortam oluşturmak istiyoruz. Bizim Irak'ın güneyinde geliştirdiğimiz yalnızca TPO'nun hissesine düşen 5,5 milyar dolarlık projemiz var, aynı zamanda kuzeyinde, doğusunda, batısında geliştireceğimiz projeler var. Biz bölgenin daha güzel olacağına ve güzel şeylere istikbal vaat ettiğine inanıyoruz. Şu an bölgedeki Suriye'nin, Irak'ın durumu, yüzlerce insanın orada öldüğü bu mübarek ramazan gününde de kesintiye uğramadığı bir durum, sürdürülebilinir bir durum değildir. İnşallah istikrara ulaşmasıyla beraber belki de enerji sektöründeki yapacağımız projelerle birlikte oluşacak istikrarın bölgeyi, ülkemizi ve bütün bu yapıyı güçlendireceğine inanıyorum."
"Türkiye kaç sahada arama yapacak?" şeklindeki soru üzerine Yıldız, "Venezuella'da, Kolombiya'da, dünyanın dört bir yanında, Azerbaycan'da, Kazakistan'da, Libya'da proje geliştirmeye çalışan ülkemiz, 100 kilometre, 200 kilometre ilerisindeki bir yapıya kayıtsız kalamaz, bu doğru da olmaz. Tabii ki bizim arama faaliyetleriyle alakalı Irak'ın kuzeyinde, güneyinde geliştireceğimiz projelerimiz olacak ve bunu hep beraber gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki süreçte buna hep beraber şahit olmuş olacağız" diye konuştu.
Bir basın mensubunun, "ABD Temsilciler Meclisinin İran ile ilgili aldığı yeni yaptırım kararlarını nasıl değerlendiriyorsunuz? sorusuna Yıldız, şöyle cevap verdi:
"İran'la alakalı yaptırımların, ABD Temsilciler Meclisindeki yeni haliyle beraber tabii ki İran'ın petrol ihracatıyla alakalı konulara kısıtlama getiriliyor ama Türkiye 9 milyon tondan başlayan 3 yıl önceki rakamlarını şu anda 5,5-6 milyon tonlar civarında alımını sürdürüyor. Bunun yerine hangi ülkelerden alıyoruz, Rusya, Libya, Suudi Arabistan ve Irak gibi ülkelerden alıyoruz. Irak'tan aldığımız ham petrolün kapasitesini artırdık. Şu anda yaklaşık 4 milyon tonlara yakın bir miktara ulaştık. Türkiye'de ve dünyada arz güvenliğiyle alakalı herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır. 90 milyon tonluk günlük üretimin her birisi tüketimce birbiriyle karşılanmaktadır. Karşılıklı birbirine optimum bir noktada yakalamaktadır. İran'ın yaptırımıyla alakalı Türkiye'nin bu miktardan daha fazla düşmesi şu anda plan ve program dahilinde değildir. Bu düşülen miktar zaten yeterli bir miktardır, bu konu da ABD model ortaklığı yaptığımız yapının bizden herhangi bir talebi şu anda bulunmamaktadır. Bizim de Türkiye'deki ham petrol ve petrol ürünleriyle alakalı komple üretimlerimizi, arz güvenliğimizi bu alımlarla birlikte sağlamaktayız."
- Marmaray Projesi
Mamaray Projesi ile ilgili görüşleri sorulan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise "Marmaray, biliyorsunuz asrın projesi olarak nitelendiriliyor. 150 yıllık bir rüya evet, 29 Ekim'de hizmete gireceğini de Başbakanımız defalarca kamuoyuyla paylaştı. Bu çerçevede Marmaray'ın çalışmaları hızla devam ediyor. Bu hafta sonu itibarıyla hedef, Marmaray tren setlerini raylarla buluşturmak. Testler ondan sonra başlayacak. Hafta içinden itibaren testler başlayacak. Her şey programlandığı gibi, herhangi bir sorun yok" dedi.
AA