10 / 05 / 2024

Brüt satışa inşaatçıların "Net" yorumu!

Brüt satışa inşaatçıların

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın konut satışlarında yaşanan metrekare sorununa çözüm getirecek,"konutların net alanlarını gösteren kat planları ile birlikte satılmasına" yönelik düzenlemeye sektör de destek veriyor...



Konut satışlarında brüt ve net metrekare farkı yeni İmar Kanunu’na eklenecek bir madde ile ortadan kalkacak. Konuttaki net ve brüt metrekareyle ilgili yaşanan karmaşayı Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar kısa bir süre önce gündeme getirerek, yaşanan metrekare sorununun çözümü için yasal düzenleme gerektiğini belirtmişti. Düzenlemeye göre artık projede yer alan metrekare ile tapudaki rakam birbirinin aynısı olacak. Yani evin net metrekaresi ne ise belediyeden de öyle geçecek satarken öyle satılacak ve tapuda da o metrekare yer alacak. Konut alıcılarının mağduriyetini ortadan kaldırmayı hedefleyen yasaya inşaat patronları da destek veriyor. İşte o yorumlar...


Eroğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu

"Fiyatları etkilemez ama karışıklık ortadan kalkar"

Alıcıların kafalarının karışmaması, konunun daha hızlı algılanması konusunda olumlu bir düzenleme bence. Bunun dışında fiyatsal olarak çok bir şeyin değişeceğini sanmıyorum. Biz satışlarımızda buna çok dikkat ediyoruz. Neyi konuşuyor ve uyguluyorsak müşteriye de onu yansıtıyoruz. Çünkü biz büyük gurubuz. O nedenle ne dediğimiz ne yaptığımız oldukça önemli. Yine bu sektörde 3-5 gün kalıp sonra çıkacak bir firma değiliz. O nedenle esas olan müşteriyi yanlış yönlendirmemek. 


EgeYapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı

"Haksız rekabetin önüne geçecek"

Yasayı kesinlikle destekliyoruz. Biz de dahil olmak üzere tüm kurumsal firmalar satışı gerçekleştirirken her projenin net metrekarelerini oda oda yazar ve belirtir. Kurumsal firmalarda zaten tüketiciyi yanıltacak bir nokta yok. Bu düzenlemenin haksız rekabetin önüne geçilmesinde önemli olduğunu düşünüyorum ve yasayı sonuna kadar destekliyorum. 


Özak GYO Genel Müdürü Sadun Coşkun

"Net-brüt oranlarının bir sistemi içinde olması şart"

Brüt-net metrekare konusunda gelinen durum hoş bir durum değil. Bu yasa bunu regule etmek adına alınan önlemlerden sadece bir tanesi. Nasıl bir karar çıkacak, neler yapılacak bunu bekleyip görmemiz lazım. Ama biz şuna inanıyor ve destekliyoruz ki şu anki net-brüt oranlarının mutlaka bir sistem içinde olması hem sektöre, hem geliştiricilere hem de alıcılara çok büyük fayda sağlayacaktır. 


Gürallar Yapı Genel Müdürü Evrim Karayel


"Vatandaşların daha bilinçli olmasını sağlayacak"


Bu çok fazlasıyla suistimal edilmiş bir konu. Pazarda maalesef  bunun müşteriye karşı dezavantajlarını kullanan bir çok müteahhit firma var. Bu konunun böyle olması müşterilerin, son kullanıcıların, vatandaşların daha bilinçli ev ya da ofis almalarına olanak sağlayacak. Burada önemli olan hiç bir şeyin gizli ya da saklı olmaması. Herkes aldığı ünitenin net bir şekilde ne olduğunu bilecek, satanlar da sattığı üniteyi net bir şekilde anlatabilecek. Ben bu kanuna sonuna kadar destek veriyorum. Zaten bu konunun en büyük destekçilerinden ve yol alıcılarından biri de bizim firmamızdır hatta şahsımdır. Gelinen noktadan çok memnunum ve daha da iyi olacağını düşünüyorum. 


Statüpark Satış ve Pazarlama Müdürü Güven Usak

"İnsanlar ne kadar yaşam alanı satın aldıklarını bilmeli"

Biz satışlarımızda dairenin brütünü de netini de belirtiyoruz zaten. Herkes dairenin net alanı nedir biliyor. Netini vermek her zaman için iyi çünkü insanlar ne kadar bir yaşam alanı satın aldığını bilmesi lazım. 


Brüt metrekare nedir?

İnşaat firmaları projelerini gerçekleştiriken sadece bağımsız bölümleri değil bunlarla beraber projeye ait merpenler, bodrumlar, depolar varsa kapalı garaj gibi unsurları da ekliyor. Bazı firmalar bu ortak alanları da satışa söz konu olan bağımsız bölüm metrekaresine ekliyor. Bağımsız bölümlerinde dahil edildiği alana brüt metrekare deniliyor. 


Net metrekare nedir?

Net metrekare ise bağımsız bölüm içinde kalan (balkonlar da dahil) duvardan duvara ölçülerek hesaplanan alandır. Bu gerçek anlamda daire için kullanım alanını ifade ediyor.

 

Net alan nasıl hesaplanır?

Evinizin metrekaresini hesaplamak istiyorsanız, birbirine birleşen komşu 2 duvarını dışarıdan metre cinsinden ölçün. Ölçtüğünüz bu 2 değeri birbiriyle çarpın. Bulmuş olduğunuz sonuç sizin evinizin brüt alanıdır. (Genellikle kiralama ve satışlarda brüt alan kullanılır.) Evinizin net metrekaresini bulmak için, evdeki duvar kalınlıkları, merpen ve asansör boşlukları, elektrik şaftları gibi kullanılamayan alanları hesaptan çıkarmanız gerekir. Net metrekareyi şu şekilde ölçebilirsiniz: Evin tüm odalarının (mutfak, tuvalet, banyo vs. dahil) metrekaresin tek tek hesaplayıp, bulduğunuz değerleri birbiriyle toplayın. Tek bir odanın alanını bulmak için ise odanın (eğer oda dikdörtgen şeklindeyse) komşu iki duvarının metre cinsinden ölçün ve ölçtüğünüz değerleri birbiriyle çarpın. Böylece tüm odaları ölçtükten sonra sonuçları birbirleriyle toplayın ve evinizin net metrekaresini bulun.

 

Yeni düzenlemede net metrekare dışı bölümlerin şöyle olması bekleniyor

Evin net metrekaresini ‘duvarlar arasında kalan faydalı (süpürülebilir) alan’ oluşturuyor. Konutlarda net metrekare dışı bölümlerin şöyle olması bekleniyor: Kapı ve pencere şeritleri, baca çıkıntıları, hava bacaları, balkonların toplamının 2 metrekaresi, merpen, sahanlık, asansör, konut başına 4 metrekareden büyük olmamak üzere yapılan kömürlük, kalorifer dairesi, yakıt deposu, sığınak, kapıcı dairesi, çamaşırlık ve bina içindeki garajlar.


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön