13 / 05 / 2024

Bu ayrıntıya dikkat! Elektrik faturanız az gelecek!

Bu ayrıntıya dikkat! Elektrik faturanız az gelecek!

2022 yılının ilk sabahı açıklanan zamlar arasında en dikkat çekeni, kademeli olarak yüzde 50 ile yüzde 125 arasında değişen elektrik zammı oldu. Aylık 150 kilovatsaat tüketim kritik limit olarak belirlendi. Bunun üzerindeki ve altındaki harcamalar farklı şekilde fiyatlandırılacak...



'Hedef alınan kitle, dar gelirli aileler'

BBC Türkçe’den Esra Yalçınalp ve Osman Kaytazoğlu'na konuşan Cambridge Üniversitesi'nden Dr. Sinan Küfeoğlu'na göre aylık 150 kilovatsaat aslında gerçekleştirilebilir bir hedef ancak burada hedef alınan kitleye bakmak gerekiyor. Küfeoğlu, "Hedef alınan kitle dar gelirli aileler. Bu aileler genelde geniş aileler oluyor. Anne, baba, 3 çocuk, belki evde bir büyükanne oluyor. Bu tür ailelerin ayda 150 kilovatsaatin altında tüketim yapması pek mümkün görünmüyor" diyor.

Faturaların okunma bilgisi bölümünde Tek Zamanlı, Gündüz, Puant ve Gece diye bölümler mevcut. Bu kullanıcılara tek zamanlı ya da üç zamanlı sunulan bir tarifeyi gösteriyor. Tek zamanlı tarifede elektriğin fiyatı gün boyunca aynı fiyattan hesaplanıyor. Çok zamanlı tarifede ise ücretlendirme günün hangi saatinde olduğuna göre değişiyor. Örneğin elektriğin en yoğun kullanıldığı 17:00-22:00 saatleri arasında daha pahalı oluyor. Gece diliminde yani elektriğin en az kullanıldığı zamanda daha ucuz oluyor. Bu seçenekler bir esneklik payı sunmakla birlikte bu tarifeler arasında geçiş yaparak 150 kilovat saatin altında kalabilir miyiz?

Bu ayrıntıya dikkat! Elektrik faturanız az gelecek!

'Tasarruf etmek için çayınızı kahvenizi akşam 10'dan sonra içmek zorundasınız'

Küfeoğlu, "Mesela akşam 8 yerine akşam 10'dan sonra çamaşır makinesini ya da bulaşık makinesini çalıştırarak tasarruf yapabilirsiniz. Ancak ısıtmayı ve soğutmayı da ötelemeniz gerekecek. Örneğin çayını kahvenizi tasarruf etmek için akşam 10'dan sonra içmek zorundasınız. Bu tür şeyler genelde olmuyor. Bu tür esneklikleri genelde zengin, varlıklı müşteriler yapabilir. Mesela elektrikli arabanızı akşam eve geldiğinizde 6'da değil de gece 10'dan sonra şarj ederek tasarruf edebilirsiniz. Ancak bu tür tarifeler dünyanın hemen hemen hiçbir yerinde geniş bir başarıya ulaşmadı" diye açıkladı.

Türkiye'de meskenlerin aylık ne kadar elektrik tükettiğine dair net veriler bulunmuyor. Dağıtım şirketleri ise bize kendimizin ve yaşadığımızın ilçenin ortalamasını veriyor.

Farklı semtlerde oturan kişilerden bu veriler talep edildiğinde şu sonuçlara ulaşıldı...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön