28 / 04 / 2024

Bu kişilere sosyal güvence geliyor! Resmen açıklandı! Hayaller gerçek oluyor!

Bu kişilere sosyal güvence geliyor! Resmen açıklandı! Hayaller gerçek oluyor!

Kamuda ve özel sektörde çalışan milyonlarca vatandaşa yarı zamanlı (part-time) çalışma fırsatı sunulurken; sosyal güvenlik, izin ve aynı zamanda tazminat gibi haklar da yasalarla güvence altına alınıyor. Yarı zamanlı çalışmaya ilişkin yeni düzenlemeler de gelecek. İşte detaylar...



Türkiye'de 2 milyonun üzerinde yurttaşa iş fırsatı sağlayan part-time (kısmi süreli) çalışmada sosyal güvenlik, izin ve ayrıca kıdem tazminatı gibi haklar teminat altına alınıyor. Üniversiteli gençlerin istihdamını kolay hale getirecek, yeni çalışma modelleri ve teşvikleri de içeren adımlar uygulanmaya başlanacak. Uzaktan çalışma mevzuatı yeni iş modellerine uyum sağlayacak biçimde güncellenecek.

Kısmi süreli çalışmada hafta tatili, yıllık ücretli izni hak etme süresi ve bunun yanı sıra, kıdem tazminatına hak kazanma sürelerinin İş Kanunu'nda açık bir şekilde belirtilmesine ilişkin düzenleme yapılacak.

Bu kişilere sosyal güvence geliyor! Resmen açıklandı! Hayaller gerçek oluyor!

ahaber.com’un haberine göre, part time çalışan bireyler eksik günlerini isteğe bağlı olarak öderken, bir yandan kamu sektöründe ve bir yandan da özel sektörde projelerde iş bulmaları sağlanacak. Kamuda esnek çalışma metotları uygulanırken; mali, sosyal hak ve ayrıca yardımlar gibi özlük haklar ise saklı kalacak.

AYNI YERDE KISMİ SÜRELİ ÇALIŞANLARIN SAAT ÜCRETİ TAM SÜRELİ ÇALIŞANLARDAN AZ OLABİLİR Mİ?

İş Yasası’na göre kısmi ve tam süreli çalışan bireyler arasında herhangi bir ayrım yapılamaz ve aynı zamanda, farklı bir işlem uygulanamaz. Ücrete yönelik menfaatlerde çalışan bireyler arasında kısmi veya tam süreli ayrımı yapılamaz. Ücrete dair bölünebilir haklar, işçinin, çalıştığı süreye oranlanarak hesap yapılır. Bu nedenle çalışan bireyler saat ücretinde farklı işleme tabi tutulamaz.

Bu kişilere sosyal güvence geliyor! Resmen açıklandı! Hayaller gerçek oluyor!

YILLIK İZİN SÜRESİ NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?

Çalışan bireylerin yıllık izni çalışılan süreye göre belirleniyor. 30 günde 10 gün boyunca çalışan bir yıllık sürenin sonunda 5 gün izin hakkı kazanıyor. Önümüzdeki süreçte yıllık ücretli izni hak etme süresi hususunda da çalışan lehine düzenleneme yapılacağı tahmin ediliyor.

SAĞLIK HİZMETLERİNDEN ÜCRETSİZ YARARLANILABİLİR Mİ?

30 gün içinde 20 günden az bir süre çalışan bireyin eksik güne ilişkin sağlık sigortası primini bir aya tamamlama zaruriyeti bulunuyor. Anne, baba, eş üzerinden bakmakla yükümlü olunan bireylerin eksik günlerin sağlık primini ödemesi gerekmiyor. Gelir testi ile ödeme gücü olmadığı belirlenen kişiler de prim ödemesi yapmıyor.

Milyonlara 3600 ek gösterge müjdesi! Ayrıntılar bir bir belli oldu!

KKM’de parası olanlar dikkat! Merkez Bankası’nın KKM kararı ne anlama geliyor?

SON DAKİKA! Motorine 1 TL zam geldi! Yeni zam fiyatlara yansıdı! İşte yeni fiyatlar...


Geri Dön