29 / 04 / 2024

Bu kış doğalgaz vatandaşı yakacak, kriz derinleşiyor

Bu kış doğalgaz vatandaşı yakacak, kriz derinleşiyor

Rusya’nın Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden Avrupa bölgesine gönderdiği gaz miktarını bugün itibarıyla kapasitenin yüzde 40’ından yüzde 20’sine çekeceğini açıklamasıyla fiyatlar piyasada hızla arttı. Böylece Avrupa’da doğalgaz krizinde bugün yeni bir aşamaya geçildi. 



Avrupa’da Hollanda merkezli sanal doğalgaz ticaret noktası TTF’de işlem gören ağustos ayına vadeli gaz kontrat fiyatı, bugün yaşanan hareketliliğin ardından yüzde 10’un üzerinde artışla 227,5 Euro’yu gördü. 

Bin metreküp için kaydedilen ve 2 bin 400 dolara denk gelen bu rakam, Ukrayna savaşının başlamasından hemen sonraki mart ayında kaydedilen rekor artışın ardından en yüksek fiyat olarak kayıtlara girdi.

Böylelikle Avrupa’da gaz fiyatları, Ukrayna Rusya savaşı öncesi 2010-2020 dönemi ortalamasının 10 katından daha fazla yükselmiş oldu. Normalde talep düşüşüne bağlı olarak yazın düşük seyreden doğalgaz fiyatları, Batı ile Rusya arasındaki gerginlik nedeniyle çok yüksek seyrediyor.
 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön