15 / 05 / 2024

Bu kış doğalgaz vatandaşı yakacak, kriz derinleşiyor

Bu kış doğalgaz vatandaşı yakacak, kriz derinleşiyor

Rusya’nın Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden Avrupa bölgesine gönderdiği gaz miktarını bugün itibarıyla kapasitenin yüzde 40’ından yüzde 20’sine çekeceğini açıklamasıyla fiyatlar piyasada hızla arttı. Böylece Avrupa’da doğalgaz krizinde bugün yeni bir aşamaya geçildi. 



TÜRKİYE’Yİ DE ZOR BİR KIŞ DÖNEMİ BEKLİYOR

Türkiye’nin de bu durumda çok yüksek fiyatlarla sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) almak zorunda kalacağına dikkat çeken GazDay Genel Müdürü Mehmet Doğan, satın alacak LNG bulmanın da çok zor olabileceğini dile getirdi.
Doğalgaz faturalarının yüksek seyretmesi Türkiye’nin cari açığını yükseltirken, döviz kurları üzerinde baskının da artmasını tetikleyen etkenlerden biri. Hükümet yüksek fiyattan aldığı gazı hanelere kısmen daha düşük fiyattan satsa bile faturalar da yükselmeye devam ediyor.

Hem dolar cinsi gaz fiyatının artması hem de kurun hızla katlanması, gaz faturalarının da aynı hızda yükselmesini beraberinde getiriyor.

Öte yandan Doğan, Rusya’dan kuzey batı Avrupu’ya günlük gaz akışının 2021 yılının başındaki yaklaşık 400 milyon metreküp seviyelerinden bugünkü 100 milyon metreküpün altına kadar çekildiğini belirterek büyük sorun olduğunu vurguladı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön