27 / 04 / 2024

Buca Metrosu'nda tarih verildi: İzmir tarihinin en büyük raylı sistem yatırımı!

Buca Metrosu'nda tarih verildi: İzmir tarihinin en büyük raylı sistem yatırımı!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Tunç Soyer, Buca Metrosu'nda ışığın görüleceği tarihi açıkladı. İşte Buca Metrosu ile ilgili detaylar ve Tunç Soyer'in o açıklaması...



İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kendi kaynaklarıyla hayata geçireceği,  Üçyol-Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampusu-Çamlıkule arasında 13,5 kilometrelik hatta hizmet sunacak olan Buca Metrosu için çalışmalar hızla sürdürülüyor. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Tunç Soyer, General Asım Gündüz İstasyonu’nda kurulumu bitirilen, kazı çalışmalarına büyük hız kazandıracak tünel açma makinesinin (TBM) startını verdi ve törende önemli açıklamalarda bulundu. 

Buca Metrosu nda tarih verildi: İzmir tarihinin en büyük raylı sistem yatırımı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin resmi internet sitesinde yer alan habere göre; beş sene önce göreve geldiğinde  “O metro Buca’ya gelecek” dediğini hatırlatan  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kimsenin bunu başaracaklarına inanmadığının altını çizdi. 

Tunç Soyer söz konusu açıklamasında "‘Bu kadar parayı nereden bulacak?’ diyenler oldu. Türlü adımlarla İzmir’e bu devasa yatırımın gelmesine engel olmak istediler. ‘Zamanında bunu bütün belediye başkanları vadetti ama olacak iş değil’ dediler. Peki, biz ne yaptık? İzmir için yüreğimizi ortaya koyduk" ifadelerine yer verdi. 

Felaketlere, pandemiye ve ekonomik krize rağmen hiçbir zaman yılmadıklarına vurgu yapan Soyer, şartlar ne kadar zor olursa olsun mazeret değil, icraat ürettiklerini, bugün ‘Söz verdik, yaptık!’ diyebildiklerini ve metroyu Buca’ya getireceklerini dile getirdi. 

Buca Metrosu nda tarih verildi: İzmir tarihinin en büyük raylı sistem yatırımı!

Tunç Soyer, Buca Metrosu’nun fizibilitesi en yüksek metro yatırımlarından olduğuna vurgu yaparak, merkezi hükümetin tek bir kuruş desteği olmadan İzmir’e kazandırdıkları bu yatırımın bir raylı sistem devrimi olduğunu belirtti. 

"Yüksek kredi notumuz sayesinde Buca Metrosu için 4 yıl geri ödemesiz, 12 sene vadeli 490 milyon Euro’luk yatırım finansmanı sağladık. Bu rakam ilk duyulduğunda devasa bir tutar gibi gelebilir. Ancak yaptığımız fizibilite çalışması şunu gösteriyor. Günde 400 bin vatandaşımız tarafından kullanılacak Buca Metrosu yılda 45 milyon Euro ciro yapacak" açıklamasında bulunan Soyer, İzmir tarihinin en büyük yatırımını, bu büyük raylı sistem devrimini, kimsenin cebinden 1 kuruş çıkmadan yapacaklarını söyledi. 

Proje ile ilgili de bilgi veren Soyer, Forbes Caddesi’nin girişine sayaç koyduklarını, 890 günden geriye saydığını ifade etti ve Buca’nın en uzak mahallesi Çamlıkule ile İzmir Körfezi arasındaki ulaşım süresinin 15 dakikaya düşeceğini, 3 buçuk kilometrelik Buca Metrosu’ndan günde 400 bin kişinin yararlanacağını, metronun ulaşımın en yoğun olduğu saatlerde 90 saniyede bir hareket edeceğini söyledi. 

"2025 yılının Aralık ayında, o tünelin sonundaki ışığı göreceğiz. 90 metre uzunluğunda ve 6,5 metre çapında olan 2 TBM ile başlatacağımız tünel kazıları, önümüzdeki aylarda toplamda 4 TBM ile devam ettirilecek" bilgilerini veren Soyer, ilk etap olan Üçyol Şirinyer arasını Haziran 2026’da tamamlamayı hedeflediklerini, Buca Metrosu’nu hiçbir gecikme olmadan bitireceklerini vurguladı. 

Buca Metro Hattı, Narlıdere-Bornova metro hattı ile Üçyol’da, İZBAN ile Şirinyer’de ve önümüzdeki dönemde yapacağımız Karabağlar-Gaziemir metrosu ile General Asım Gündüz istasyonunda kesişecek. 

Kuzguncuk ve Beylerbeyi'nin Anadolu Yakası'nda eşi yok! Konut yatırımcıları her zaman kazanır!

Yatırımcılar dikkat! Rusya'nın hangi şehirlerinden konut almak en kolay?

İmar yasası mağdurları: Plansız alanlarda 1-2 katlı, 200 metrekareyi aşmayan evlere izin verilsin!


Geri Dön