30 / 04 / 2024

Buca'nın imar planları yargıya taşınıyor! 

Buca'nın imar planları yargıya taşınıyor! 

İzmir’in Buca ilçesinde Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri A.Ş’ye ait olan arsanın yeniden özelleştirerek askıya çıkmasına onay verildi. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, şehircilik ilkeleri ve kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle söz konusu imar planı için dava açacak.



İzmir'in Buca ilçesine bağlı İnönü mahallesinde bulunan ve mülkiyeti Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri A.Ş’ye ait olan arazinin özelleştirilmesine  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onay verildi. Birgün'de yer alan habere göre; özelleştirme  18 Kasım 2020-17 Aralık 2020 tarihleri arasında 1 ay süreyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce askıya çıkarıldı.

1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına aykırı olduğunu belirten TMMOB Şehir Plancıları Odası  İzmir  Şubesi, yeniden dava açacağını açıkladı. Daha önce de alanın özelleştirilmesine karşı açılan davalar soncunda Danıştay 6. Dairesi yürütmeyi durdurma kararı alınmıştı.

Oda tarafından söz konusu onaya yönelik yapılan açıklamada "Danıştay 6. Dairesi’nin 14 Ekim 2019 tarihinde verilen yürütmeyi durdurma kararına rağmen onaylanan imar planları ile alanda iş ve işlemlerin devam etmesinin zeminin oluşturuyor. Geçmişte onaylanmış imar planı ve plan değişiklikleri sonucunda mahkeme kararları dikkate alındığında alanda yapılmış imar uygulaması dahil her türlü işlemin hukuka aykırı olduğu ve iptal edilmesi gerekiyor. Üst ölçekli plan kararlarına aykırı olarak parsel bazında onaylanan imar planları ile bütünde onaylanmış planların bütün dengesinin bozulacak. Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin 7.maddesinin a bendinde ‘Planlar, kamu yararı amacıyla yapılır’ şeklindeki hüküm dikkate alındığında onaylanan imar planlarının herhangi bir kamu yararı içermez” ifadelerine yer verildi. 

İzmir Buca'da 36 milyon TL'ye satılık gayrimenkul!


Geri Dön