02 / 05 / 2024

Buğday fiyatına zam hesabı açıklandı! TMO'nun vereceği rakam değişti

Buğday fiyatına zam hesabı açıklandı! TMO'nun vereceği rakam değişti

Toprak Mahsülleri Ofisi'nin bu sene buğday alım taban fiyatını kaç liradan açıklayacağı kamuoyunda bekleniyor. Ziraat Mühendisleri Odası çiftçinin TMO'nun fiyatı açıklamaması nedeniyle elindeki buğdayı silaja verdiğini açıkladı. Zam hesabını yaptı. İşte detaylar..



ÇİFTÇİNİN BUĞDAY ÜRETİM MALİYETİ 6,50 KURUŞU BULDU

Ziraat Mühendisleri Odası bu sene buğdayda yağış eksikliği nedeniyle rekolte kaybı yaşanabileceğine dikkat çekti. Adana'da kuraklık Şanlıurfa'da elektrik kesintileri nedeniyle mahsülü sulayamayan çiftçiler hasat edebildiği buğdayı satarak eline geçecek parayı hesaplıyor. TMO'dan ise henüz bir taban fiyat açıklaması gelmedi.  Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Suiçmez, buğdayda ilk fiyatın şubelerinin hesaplarına göre en az 8-8,37 lira düzeyinde olması gerektiğini ifade etti.

Suiçmez, TMO'nun buğday taban fiyatını açıklarken TÜİK'in verilerinden ziyade piyasada oluşan gerçek girdi maliyetlerine bakarak fiyat verilmesini beklediklerini açıkladı.

Buğdayın fiyatı serbest piyasada tonu 7 bin lira seviyesinde oluştu.

Bu sene Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinden 20 milyon ton civarında buğday üretimi bekleniyor.

TÜİK’in tarımsal girdi fiyat endeksi yüzde 105, gübre fiyat endeksi yüzde 228 ise gübre türüne göre maliyetler yüzde 300-600 arasında değişiyor. Çiftçilerin beklentisi TMO’nun daha fazla gecikilmeden TÜİK rakamlarına göre değil, gerçek maliyetlere göre taban fiyat açıklaması şeklinde.

Çiftçiler ayrıca devletin buğdayda alım garantisi vermesini, dünyadaki fiyatları da dikkate alınarak 15’er günlük haftalık fiyat güncellemesi yapmasını ve çiftçiye fark ödemesi yapılmasını talep ediyor.

Çiftçi bu sene ürünü tarlada ortalama 6 lira 10 kuruşla 6,5 lira arasında mâl etti.

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön