28 / 07 / 2024

Buğday, mısır ve pirinçte sert yükseliş! Rusya'nın kararı tarım emtialarını vurdu!

Buğday, mısır ve pirinçte sert yükseliş! Rusya'nın kararı tarım emtialarını vurdu!

Emtia piyasalarındaki düşüş trendi sürerken, tarım emtia fiyatları Rusya'nın Karadeniz anlaşmasını askıya aldığını açıklaması sonrasında sert yükseldi. İşte ayrıntılar...


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Yaşanan bu gelişmelerin ardından, Chicago Ticaret Borsasında işlem gören buğday vadeli işlem kontratları bugün yüzde 7,7 artışla 8,93 dolara kadar yükseldi. 

Buğday kontratlarının fiyatı şu dakikalarda önceki kapanışa göre yüzde 6 değerlenerek, 8,79 dolar seviyesinde dengelenirken, mısır yüzde 2,8 değerlenerek 7 dolara, soya fasulyesi yüzde 1,7 yükselişle 14,2 dolara, pirinç yüzde 1,4 primle 0,17 dolara kadar arttı. 

Buğday, mısır ve pirinçte sert yükseliş! Rusya nın kararı tarım emtialarını vurdu! 

Bugün kahvede yüzde 2,5'in üzerinde, şeker ve kakaoda da yüzde 1'e yakın artışlar kaydedildi. Sabah saatlerinde yüzde 1,5 civarında artan pamuk fiyatı ise daha sonra düşüşe geçti ve önceki kapanışın yüzde 0,1 altında dengelendi.

Analistler düşen üretim tahminlerinin de tarım emtialarını olumsuz etkilediğine dikkat çekti. 

Buğday, mısır ve pirinçte sert yükseliş! Rusya nın kararı tarım emtialarını vurdu!

Emtia piyasalarında genel olarak resesyon endişelerinin ve merkez bankalarının sıkı para politikalarının yansımaları yaşanıyor. 

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi geçen hafta 2020 Şubat'tan bu yana ilk defa 3 aylık hazine bonosu getirisinin altına düşerken, Fed'in çalışmalarında bu durum ülke ekonomisinin resesyona girebileceğini işaret ediyor. Fed Başkanı Jerome Powell'ın çarşamba günkü toplantı sonrası yapacağı açıklamalarda gelecek dönem para politikası ile ilgili belirsizlikleri azaltması öngörülüyor. 

Fed'in bu hafta 75 baz puan faiz artırmasına kesin gözüyle bakılırken, Aralık ayında atacağı para politikası adımlarına ilişkin net bir yönelim mevcut değil. Buna göre, Fed'in Aralık ayında yüzde 48 ihtimalle 50 baz puan ve yüzde 44 ihtimalle 75 baz puan faiz artıracağı tahmin ediliyor. 

Analistler, küresel çapta enflasyon ve resesyon endişelerinin yeniden gündemin odağına yerleştiğinin altını çizerek, para politikalarına ilişkin belirsizliklerin varlık fiyatlarında oynaklığa sebep olduğunu ve altında düşüşler görüldüğünü belirtti.

Buğday, mısır ve pirinçte sert yükseliş! Rusya nın kararı tarım emtialarını vurdu!

Cuma günü yüzde 1'in üzerinde değer kaybeden altının ons fiyatı bugün de yüzde 0,3 düşerek  1.640 dolara inerken, gümüşte yüzde 1,1, platinde yüzde 1,6 ve paladyumda yüzde 1,5 civarında düşüşler gerçekleşti.

Tezgah üstü piyasada bakır yüzde 0,5, alüminyum yüzde 1,7, nikel yüzde 1,2 ve çinko yüzde 1,5 civarında kayıplar gerçekleşti. 

Brent petrolde düşüş yüzde 2'yi geçti

Brent petrolün varil fiyatı da bugün yüzde 2'nin üzerinde değer kaybı yaşadı ve 92 dolar sınırına düştü. iyatlardaki düşüşü, piyasalarda yeniden zemin kazanan zayıf talep endişeleri tetikledi. 

Buğday, mısır ve pirinçte sert yükseliş! Rusya nın kararı tarım emtialarını vurdu!

Dünyanın ikinci en büyük petrol tüketicisi Çin'de koronavirüs salgını çerçevesinde süren "sıfır vaka" uygulaması, talep endişelerini güçlendirerek fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskıya neden oluyor. 

Diğer taraftan  bugün açıklanan verilere göre Çin'de imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi 49,2'ye gerileyerek ekonomik aktivitenin daraldığının altını çizdi. Avro Bölgesi'nde 3. çeyrek büyüme verisi ise yıllık yüzde 2,1 ile beklentilerin altında gerçekleşti. 

Gıda fiyatlarına yeni zamlar kapıda! Buğday, gübre, ayçiçeği, mısır ve arpada kötü günler geliyor...

Buğday fiyatları yüzde 5'ten fazla arttı! Buğday fiyatları kaç lira? 31 Ekim 2022 fiyat listesi...

Çiftçilere müjde! Mazot ve gübre desteği o tarihte hesaplarda! Hemen Bakan Kirişci'nin açıklamasına bakın!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön