02 / 07 / 2024

Buğdayda kırmızı alarm! Dünyanın sadece 2 aylık buğday devir stoku kaldı!

Buğdayda kırmızı alarm! Dünyanın sadece 2 aylık buğday devir stoku kaldı!

Türkiye buğday üretiminde mart ayı yağışları ile beraber rekoltede hedefi tutturmayı beklerken, dünya kritik dönemece girdi. IAOM Avrasya Bölge Başkanı Eren Günhan Ulusoy, Çin hariç, dünyanın 2024 yılı Haziran ayı sonrası hasat sezonuna 2 aylık stokla gireceğini söyledi.



Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Bölge Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, dünyanın sadece 2 aylık buğday devir stoku kaldığının altını çizdi. IAOM Avrasya Konferansı ve Sergisi açılışında konuşma yapan Ulusoy, Avrasya bölgesindeki sektör paydaşları olarak koridorun yeniden açılmasını desteklediklerini ifade etti. Günhan, “Türkiye’nin çabalarıyla global gıda arz güvenliğinin sağlanması bakımından büyük önem taşıyan bu anlaşmanın süreceğini ümit ediyoruz. Çin hariç dünya, 2024 yılı Haziran ayında bir sonraki hasat sezonuna yalnızca 2 aylık tüketime yetebilecek buğdayla girecek” şeklinde konuştu.

Buğdayda kırmızı alarm! Dünyanın sadece 2 aylık buğday devir stoku kaldı!

STOK KULLANIMI TARİHTE İLK KEZ YÜZDE 17’YE DÜŞTÜ

Dünya gazetesinden Başak Nur Gökçam'ın haberine göre, 2022’yi 3 milyon 400 bin ton un ihracatıyla kapatan ve 2023’ü 3 milyon 500 bin ton ihracat başarısıyla kapatmaya hazırlanan Türkiye’nin, un ihracatında son 9 yıldır dünya lideri olduğuna vurgu yapan Günhan Ulusoy, “Dünya buğday stok kullanım oranı 2016-2017 sezonundan bugüne kadar yüzde 34 ile minimum seviyede. Bunun yanı sıra, dünyanın 265 milyon tonluk buğday stokunun yarısından fazlası, başka bir ifadeyle 135 milyon tonu Çin’in elinde bulunuyor. Stok kullanım oranı tarihte ilk defa yüzde 17 seviyesine düşüyor” diye konuştu.

Buğdayda kırmızı alarm! Dünyanın sadece 2 aylık buğday devir stoku kaldı!

TAHIL KORİDORU TEKRAR AÇILMALI

Tahıl koridoru hakkında da değerlendirmelerde bulunan Dr. Eren Günhan Ulusoy, “Ukrayna’da üretilen ürünlerin, küresel piyasalarına ulaştırılması, dünyanın arz talep dengesi için son derece büyük öneme sahip. Bu yüzden, dünyanın gözü kulağı tahıl koridoruna yönelik gelecek haberlerde. 17 Temmuz tarihinde askıya alınmış olsa da biz de Avrasya bölgesindeki sektör paydaşları olarak, koridorun yeniden açılmasını destekliyoruz” değerlendirmelerinde bulundu.

Tedarik zincirinin sürekliliğinin sağlanması konusunda sektörün tam destek olduğunu söyleyen Ulusoy, diğer taraftan dünyada 1,3 milyar ton gıdanın israf edildiğini ve bu nedenle sıfır atığı desteklediklerini vurguladı.

Eylül ayında doğal gaza zam gelecek mi? BOTAŞ resmen açıklandı!

Engelli maaşı alanlar dikkat! Toplu iş sözleşmesinin ardından engelli maaşı yüzde kaç artacak?

Bizim Market’te Tat domates salçası 193,02 TL’ye, Aytaç tereyağı 217,70 TL’ye, süzme beyaz peynir 96,53 TL’ye düştü!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön