22 / 12 / 2024

Buğra Gökce uyardı! Milyonlarca insanımız deprem tehlikesiyle karşı karşıya

Buğra Gökce uyardı! Milyonlarca insanımız deprem tehlikesiyle karşı karşıya

Kent planlamacısı Buğra Gökce, başta İstanbul olmak üzere Türkiye'de deprem tehlikesi ile karşı karıya olan illerdeki yapı stoğunun durumuna göre uyarılar yaptı. 



Eski İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı, kent planlamacısı Buğra Gökce, Türkiye'de 2000 senesi öncesinde yapılmış olan  0 milyon 900 bin bina bulunduğunu kaydedip "Tüm yapıları denetleyerek, en riskli olanlardan başlayarak ve hak sahiplerini koruyarak, rant odaklı değil insan ve kent odaklı bir bakış açısı ile dönüşüm yapılması gerekiyor" dedi.

cumhuriyet.com.tr'de yer alan habere göre; Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin yıldönümü öncesinde konu ile ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Gökce, "Elimizdeki kaynakları yeni rant projeleri yada hazine açıklarını kapatmak yerine yapı stoğumuzu güçlendirmek için kullanmazsak hiç ders almadığımız felaketler bize yeni 6 Şubatlar hazırlayacak" 

10 MİLYON 900 BİN BİNA 2000 ÖNCESİNDEN

6 Şubat tarihinde yaşanan acı depremden etkilenen şehirlerde bulunan 3,4 milyon binanın 346 bini 1980 öncesinde inşa edilmiş durumda. 958 bin bina da 1980 - 2000 arasında yapılmış. Tüm Türkiye'de ise 10 milyon 900 bin bina 2000 yılı öncesinde inşa edilmiş durumda. Yapı stoğumuz yaşlı. 2000 senesi öncesinde yapılan yapıların önemli kısmının deprem direnci düşük ve niteliksiz.

 Buğra Gökce uyardı! Milyonlarca insanımız deprem tehlikesiyle karşı karşıya

TOPLANAN VERGİLERLE 6 MİLYON İNSAN KURTULABİLİRDİ

Tüm yapıları denetleyerek, en riskli olanlardan başlayarak, hak sahiplerini koruyarak, rant odaklı değil insan ve kent odaklı bir bakış açısıyla dönüşüm yapmamız gerekiyor. Ayrıca, insanları tabutunda yaşamaktan kurtarmak adına kaynak geliştirmek ve  mevcut kaynakları da etkin olarak  yerinde kullanmak mecburidir. 1999 yılımda Gölcük Depremi ile hayatımıza giren Özel İletişim Vergisi'nden 2000 - 2022 arasında 38,4 milyar dolar gelir elde edildi. Bu kaynakla güncel bedellerle yaklaşık 1,8 milyon 100m2 konut üretilebilir, yaklaşık 6 milyon insanımız da depremde ölme riskinden de kurtulabilirdi.

Öte yandan, siyaset rant için değil halk için yapılır. İktidarın rant odaklı politikaları hem illerimize ihanet etti, hem de 85 milyon insanımıza. Bir depremde daha benzer felaketleri yaşamamak için akıl ve bilimin ışığında, uzmanlara yetki vererek, kent ve insan odaklı politikalara ihtiyacımız var.

İstanbul Yenileniyor ile bin 900 vatandaş deprem dirençli evlerine kavuşuyor!

Murat Kurum ve Ekrem İmamoğlu'nun kentsel dönüşüm mesajları: İstanbul'da kim, ne yapacak?

Prof. Dr. Osman Bektaş, 4.1'lik Bolu depreminin önemini açıkladı: Deprem İstanbul'dan uzaklaşıyor mu?

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı: Beklenen büyük deprem için İstanbul'da kayda değer çalışma yapılmadı!


Geri Dön