Buna da fahiş zam geldi! Siz de buna itiraz edebilirsiniz! Tek tek açıklandı!
Kira ve ev fiyatlarındaki artış ülkenin gündemindeki yerini korurken bir süredir bir taraftan da aidatlardaki zamlar konuşuluyor. İnsanlar, bunlara itiraz etmenin mümkün olup olmadığını araştırıyor. Bu konuda, Avukat Ali Güvenç Kiraz’dan konuyla alakalı önemli açıklamalar geldi.
Artan kiralar ve konut fiyatları gibi site aidatları da bir süredir insanların gündeminde yer alıyor. Aidatların, eski kira fiyatlarını yakaladığından söz edilirken, asgari ücretteki zammın da bunda etkili olduğu ifade ediliyor. Zira aidatların ağırlıklı kısmını çalışan yani güvenlik görevlisi ve bahçıvan gibi personellerin aylıkları meydana getiriyor. TV100 canlı yayınına katılan Avukat Ali Güvenç Kiraz'a yüzde 30 seviyesinin üstünde bir zammın fazla olup olmadığı, bunun için site sakinlerinin neler yapabileceği ve buna itiraz etmenin yollarının neler olduğu soruldu. Güvenç, aidatlara yönelik dikkat çeken bilgiler verdi.
"KAT MALİKLERİNİN YAPMASI GEREKEN İKİ KONU VAR"
Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, “Bizim site ve apartman yaşantımızı düzenleyen yasa, kat mülkiyeti yasası. Doğal olarak kat mülkiyet yasasının aidatlarla ilgili bölümünde çok açık biçimde aidatların nasıl ödeneceği yazılmıştır. Apartmanın ve sitenin anayasası gibi görülen yönetim planında da bunun nasıl toplanacağı ve kat maliklerine nasıl dağıtılacağı da yazılmıştır. Her apartman ve her site çeşit çeşit sosyal tesislere ve istihdama sahip ve farklı ihtiyaçlara tabii. Bu nedenle, apartman ve site yaşamında bir sınırlandırma getirilmesi hukuken çok olanaklı değil. Zaten bunu da yapmak imkânsız. Örneği siz bir sınır getirdiniz. Yüzde 30 kuralı getirdiniz. Fakat o yıl işçinize yüzde 50 zam yapmak zorundasınız. Mevcut yapmanız gereken zam oranı bu. Nasıl yapacaksınız? Çalışanınıza zam mı yapmayacaksınız? Mesela almak istediğiniz sarf malzemeler… Asansör değiştireceksiniz. Çeşitli malzemelerinizi almanız lazımken bunları almayacak mısınız? Bu nedenle, kira gibi durağan bir varlıktan söz etmiyoruz. Devamlı değişen ve enflasyon yüzünden artışı söz konusu olan bir kalem ve kalemler bütünü aidat. Bu nedenle, aidatlarla ilgili kat maliklerinin gerçekleştirmesi gereken iki tane şey var. Biri genel kurullara katılım sağlamak ve katıldıkları genel kurullarda mevcut aidatlarda fahiş olduklarını düşündükleri kalemlere karşı çıkmak. Aynı zamanda, belli kalemleri almamak ve bu anlamda karşı çıkmak. 2’nci konu da eğer fahiş olduklarını düşündükleri bir aidat kalemi varsa da buna karşı çıkıp, sonrasında sulh hukuk mahkemesinde bunun iptali için dava açmak” dedi.
"BİLDİRİLDİĞİ TARİHTEN İTİBAREN 1 AY İÇİNDE..."
mynet.com’un haberine göre; Kiraz, "Genel kurula katılım sağlayan kat malikinin itirazını yazılı olarak genel kurul tutanağına geçirmesi. Yani ihtirazi kayıt, yani itiraz olarak yazması gerekiyor. Fakat eğer genel kurula katılım sağladıysa ve kendisine bildirildiyse, bildirildiği tarih itibarıyla 30 gün, bildirilmediyse de her şekilde 6 ay içerisinde genel kurula katılmayan malikin de dava açma hakkı bulunuyor. Fakat her alınan karara iptal davası açmak imkânsız. Yani siz bir genel kurul yaptınız. Genel kurulda aidatların artırılması kararı verdiniz. Doğal olarak da yönetim olarak sulh hukuk hakimine neden bu artışı gerçekleştirdiğinizi belirttiniz. Yani herkes bu fahiştir deyip itiraz edip dava açıp genel kurulu iptal edemez” ifadelerini kullandı.
İşte Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz’ın konuya ilişkin diğer açıklamaları...