22 / 11 / 2024
fuzul

Bundesbank, Almanya ekonomisi için karamsar bir tablo çizdi!

Bundesbank, Almanya ekonomisi için karamsar bir tablo çizdi!

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'da GSYH'nin yüksek faiz ve zayıf talep gölgesinde bu çeyrekte de büyük ölçüde yatay seyredeceği tahmininde bulundu.




Bundesbank’ın Alman ekonomisine yönelik görüşlerini paylaştığı raporda küresel talebin zayıf seyri ve yüksek faiz oranları gerekçe gösterilerek ekonominin bu çeyrekte de duraksayacağı görüşü paylaşıldı.

Alman ekonomisinin 'zayıf fazda' yoluna devam ettiğinin belirtildiği raporda "2023 yılının üçüncü çeyreğinde de büyüme büyük ölçüde yatay olarak seyredecek" ifadesine yer verildi.

Ülke ekonomisi 2023 yılının ilk çeyreğinde ikinci kez çeyreklik bazda daralma yaşayarak resesyona girerken, 2. çeyrekte ise yatay bir seyir izlemişti. Açıklanan rapora göre; enflasyonun zirve yapmış olabileceği, fiyat baskılarının yavaş seyrettiği ve tüketici fiyatlarındaki artışın yüzde 2'nin üzerinde beklenenden çok daha uzun süre kalma riskinin arttığı belirlendi.

Banka açıklamasında "Her şeye rağmen enflasyon oranlarının merkez bankaları tarafından hedeflenen oranların üzerinde bir dönem daha devam edeceği izlenimi oluştu. Yüksek ücret baskılarının devam etmesi enflasyonun kontrol altına alınmasını zora sokabilir" denildi.

Özel tüketimin toparlanmaya başladığının vurgulandığı raporda sanayideki zayıflığın devan ettiği öne çıkarıldı.

Bundesbank, Almanya ekonomisi için karamsar bir tablo çizdi!

ÜRETİCİ FİYATLARI 2,5 YIL SONRA DÜŞTÜ

Bloomberght.com’un haberine göre Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), temmuz ayıyla ilgili Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) rakamlarını kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan verilere göre, ÜFE, temmuzda bir önceki aya oranla yüzde 1,1 ve yıllık bazda ise yüzde 6 oranında azaldı.

Destatis tarafından yapılan açıklamada, "Geçen yılın aynı ayına göre buna benzer en son düşüş, Ekim 2009'daki küresel finansal kriz nedeniyle gerçekleşmişti” ifadesi kullanıldı. Almanya’da ÜFE, Ekim 2009'da yüzde 7,6 düzeyinde azalmıştı. ÜFE'de temmuz ayına ilişkin piyasaların beklentisi yüzde 5,1'lik düşüş olacağı şeklindeydi.

Temmuzda fiyat düşüşünün en önemli nedeninin "Bir önceki yıl çok yüksek fiyat seviyesinden kaynaklanan baz etkisi" olduğu açıklamada belirtilirken, ilgili fiyatlarda temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,3 daha düşük maliyeti olan enerjinin etkisi olduğu belirtildi.

Temmuz ayında elektrik fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 30 inerken, petrol ürünleri yüzde 16,6 daha ucuzdu. Gıda ürünleri ise temmuzda bir önceki yıla göre yüzde 9,2 daha pahalı oldu.


 


 


 


Geri Dön