10 / 05 / 2024

Burak Kuyan: Rüzgar enerjisinde 2023 hedefimiz 20 bin MW!

Burak Kuyan: Rüzgar enerjisinde 2023 hedefimiz 20 bin MW!

Doğan Holding Enerji Direktörü Burak Kuyan, Türkiye rüzgâr enerji santralı için 9 bin 900 megavat (MW) kurulu gücün lisans aldığını belirterek, “Rüzgâr açısından yatırım ortamının mutlak suretle iyileştirilmesi gerekli” dedi.




Türkiye'nin en önemli sorunlarından birisinin enerjide dışa bağımlılık olduğuna dikkat çeken Doğan Holding Enerji Direktörü Burak Kuyan, Türkiye’nin Rüzgar Enerji Santralları (RES) hedeflerini ve bu hedefe ulaşmak için yapılması gerekenlerle ilgili bilgi verdi. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi’nde (TÜREK 2014) konuşan Kuyan, “Eylül sonu itibariyle Türkiye rüzgar kurulu gücümüz 3 bin 500 MW dolaylarında. EPDK’ya göre toplam 9 bin 900 MW kurulu güç lisans almış durumda, 1500 MW ise lisans alma aşamasında. Biliyorsunuz 2023 hedefimiz 20 bin MW. Bu hedefe ulaşmak için RES’ler açısından yatırım ortamının mutlak suretle iyileştirilmesi gerekli. Yatırımcılar açısından en büyük risk ise dengesizlik maliyetleri” dedi.



NET KARAR VERİLMELİ

Önemli kararları vermeye çalışırken öncelikli olarak piyasa yapıcısının RES’leri ve diğer yenilenebilir kaynaklar ile ilgili olarak net kararını vermesi gerektiğini ifade eden Kuyan, şöyle devam etti: “RES’lere piyasa oyuncusu olma şansı verilecek mi? Bu kararın bir an önce verilmesi yatırımcıların sağlıklı fizibilite yapabilmeleri açısından büyük önem arz etmekte. Ancak bundan sonra 2023 için koyulan rüzgâr enerjisi hedeflerine ulaşılıp ulaşılmayacağına dair net fikirler ortaya koyabiliriz. Hedefe ulaşmak için RES’ler açısından yatırım ortamının mutlak suretle iyileştirilmesi gerekli. Yatırımcılar açısından en büyük risk ise dengesizlik maliyetleri. Bu dengesizlikler biz üreticilerin kontrolünde olan bir durum değil. Sonuç olarak rüzgar, yağmur, kar ve güneş gibi doğa olaylarından bahsediyoruz. Rüzgar tahminimiz gibi esmediği zaman evet dengesizlik oluyor ancak burada üreticilerin bir müdahalesi söz konusu değil. Diyebilirsiniz ki o zaman Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması’nı (YEKDEM) tercih edin.“

Son üç yıldır YEKDEM’e dahil olmayan bir firma olarak neler yaptıklarından anlatan Kuyan, şunları söyledi: “Çalıştığımız tahmin firmalarından saat 10:00 itibariyle tahminleri almaya başlıyoruz. Ve saat 11:30 itibariyle önümüzdeki 36 saat için sisteme giriş yapmış oluyoruz. Mevcut durumda 9 firma (Hollanda, İspanyol, İngiliz, Alman, Danimarka menşeili) ile çalışıyoruz.”



Hürriyet


Geri Dön