30 / 04 / 2024

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'ne uzay ve havacılık bölümü kuruluyor!

Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'ne uzay ve havacılık bölümü kuruluyor!

Bursa'da 2013 yılında 12 bin metrekarelik alanda hizmete açılan BTM, modüler olarak büyümeye devam ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "BTM kurulurken "Dünyaya örnek olacak merkezlerden biri Bursa'da kuruluyor" demiştik...




Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'ne 'uzay ve havacılık' bölümü kurulacak. 


Bursa'da 2013 yılında 12 bin metrekarelik alanda hizmete açılan BTM, modüler olarak büyümeye devam ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "BTM kurulurken "Dünyaya örnek olacak merkezlerden biri Bursa'da kuruluyor" demiştik. Şu anda BTM, Türkiye'deki en kapsamlı bilim ve teknoloji merkezi. Bünyesinde bulunan yaklaşık 300 deney düzeneğiyle de şu anda en geniş kapsamlı merkez olarak hizmet veriyor. Aynı zamanda planetaryumu, 3-4 boyutlu sinemaları gibi değişik birimleriyle ve gezici müzeleriyle de gençlerin ufkunu açan önemli bir merkez oldu" dedi. 


Projenin başından beri Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK'ın Bursa'nın yanında olduğunu ifade eden Başkan Altepe, BTM'nin geliştirilmesi için TÜBİTAK'tan 52 milyon liralık bir bütçe elde ettiklerini kaydetti. Türkiye'deki bilim ve teknoloji merkezleri içinde sadece Bursa'da 'Uzay ve Havacılık' bölümü kurulacağını belirten Recep Altepe; "Özellikle 'Uzay ve Havacılık', astronomi dalında düzenlemeler yapıldı. Öncelikle Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile ilave binanın ilk inşaat kısmını yapacağız. Mevcut 12 bin metrekarelik binamıza ilave yapılacak bu binayla birlikte, içinin donanımları, buradaki düzeneklerin kurulması, deney düzenekleri, uzayla, havacılıkla ve astronomiyle ilgili yapılacak olan çalışmalar, uzayla ilgili tüm dokümanlar, bilgiler ve uzaya giden araçlarla ilgili her türlü donanım, parça ve malzemeler burada sergilenmiş olacak. Burası sadece Bursa'ya has bir bölüm olacak" diye konuştu. 

Bursa'dan sonra Konya ve Kocaeli gibi diğer şehirlerde de bilim ve teknoloji merkezleri açıldığını kaydeden Altepe, "Ama bu büyüklükte ilk sırada Bursa var. Uzay ve Havacılık birimi de Bursa'ya has olacak. Bu donanımı elde etmek isteyenler, gençlerin eğitim ve gelişimine önem verenler bu merkezi görmek için Bursa'ya gelecekler. Bizler de tüm şehirlerimize ev sahipliği yapmış olacağız. Şu ana kadar okullarımıza ve gençlerimize büyük hizmet verildi. Kurulduğu günden bugüne kadar BTM'nin ziyaretçi sayısı 160 bini aştı. 160 bin çocuk oradaki düzeneklerden faydalandı" şeklinde konuştu. 


Dünya 


Geri Dön