23 / 12 / 2024

Bursa ihracata iki lojistik köy ile ivme katacak!

Bursa ihracata iki lojistik köy ile ivme katacak!

Üretim ve ihracat gücü ile adından söz ettiren Bursa, uluslararası ve bölgesel lojistik güç olmak için de harekete geçti



Avrupa'da 1960'lı yılların sonlarından itibaren gündeme gelen ‘yük köyü' (freight village) olgusu Bursa'da da tartışılmaya başlandı. Türkiye'de özelikle son yıllarda gündeme gelmeye başlayan ve 2006 yılında TCDD tarafından somut projelerin oluşturulduğu kavramın hayata geçirilmesiyle Bursa'nın bölgesel büyümede önünün açılması hedefleniyor.


Demiryolu, karayolu, deniz ve havayollarının kesiştiği noktalarda, kent merkezinin dışında ancak

yakınında kurulması fizibl olan lojistik köy için Bursa'daki adresler de konuşulmaya başlandı. Özellikle birinci etabı Bilecik - Bursa, ikici etabı ise Bursa - Bandırma arasında yapılacak olan hızlı tren projesi lojistik köyün kurulacağı noktayı da bir anlamda belirleyecek. Tren hızları belli kilometrelere düşürülerek aynı hat üzerinde hem yük hem yolcu taşınması gündeme getirilirken, TCDD'nin Bursa'da biri yolcu, diğeri yük istasyonu olmak üzere 2 istasyon yapacağı konuşuluyor. Bursa'nın batısında yer alan Geçit Köyü yakınlarına kurulacağı söylenen yük istasyonunun aynı zamanda limanlarla da bağlantısı olacağı ifade ediliyor.


Lojistik köy kavramıyla geç tanışan Bursa'da kamu tarafından henüz somut bir adım atılmış olmasa da aynı yük istasyonu ile bağlantılı olarak biri küresel lojistik köy (uluslararası), diğeri de lokal lojistik köy olmak üzere 2 lojistik köyün kurulmasının gerekliliği de kamuoyunda tartışılmaya başlandı. Küresel lojistik köy için Gemlik limanlar bölgesinde yer alan ve Gemlik Belediyesi'nin 1/25 binlik planlarında havaalanı olarak görülen askeriyeye ait veteriner okulu arazisinin uygun olduğu dile getiriliyor. Lojistik köyler kamu, özel sektör veya ortaklaşa kurulan, bankaların, belediyelerin, il özel idarelerin, sivil toplum örgütlerinin hissedar olduğu işletmeler şeklinde kuruluyor. Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oya Yöney, Türkiye ihracatının en önemli 10 merkezinden ikincisi olan, 13 sanayi bölgesi, 3 büyük otomobil fabrikası, ülke ihracatının yüzde 60'ının yapıldığı tarım potansiyeli ve önemli tarih-termal turizm kaynaklarıyla ülkenin en sıcak trafik iklimlerinden birine sahip olan Bursa'da lojistik köy kurulması gereksiniminin giderek  arttığını vurguladı. Yöney; "Trafikte rahatlamaya yol açmanın yanı sıra şehirlerde ekonomik ve sosyal gelişime de katkı sağlayacak olan bu köyler hem şehir içi trafiği rahatlatacak, hem de taşımacılığı hızlandıracaktır. Bu sayede dünyaya kolayca ulaşacak Türk ürünleri, küresel sermaye ile de daha kolay rekabet edebilecektir" dedi.


Küresel lojistik köye Gemlik talip


Uluslararası alanda hizmet vermesi düşünülen küresel lojistik köyün Gemlik'te kurulması gerektiğine dikkat çeken Gemlik Belediye Başkan Vekili Refik Yılmaz da, "Özellikle bölgede 5 özel limanın bulunması, İstanbul -  İzmir  otoyolunun Gemlik'ten geçmesi, Devlet Demiryolları'nın limanlara demiryolu projesinin bulunması bölgede deniz, kara, hava ve demiryolunu birleştiriyor. Askeri veterinerlik okulunun bulunduğu alan da havaalanı olarak 1/25 binlik planlarımıza işlenmiş durumda. Bu 4 bin 400 dönümlük alan. Bölgede ayrıca lojistik köy için 15 bin dönümlük arazi de yer alıyor. Serbest Bölge'nin etrafında ve Kumsaz bölgesinde geniş araziler de bulunuyor. Gemlik'te havalimanı ve lojistik köyü barındırabilecek alanlar var. Ayrıca ilçeye bir havalimanı kazandırılması, otoyolun açılmasından sonra pek çok İstanbullunun Bursa sahillerini tercih edeceğini düşünürsek, belki İstanbul'un 3'üncü havalimanı ihtiyacını da gidermiş olacaktır" açıklamasını yaptı.

Dünya


Geri Dön