07 / 01 / 2025

Bursa Kapalı Tarihi Çarşı yenilendi!

Bursa Kapalı Tarihi Çarşı yenilendi!

Tarihi Kapalı Çarşı, çarşının batı kapısında yapılan törenle, özgün kimliğiyle Bursalıların hizmetine sunuldu. Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, Tarihi Kapalı Çarşı’nın tanıtım filmi de gösterildi.




Kentin gözbebeği olan Tarihi Kapalı Çarşı, çarşının batı kapısında yapılan törenle, özgün kimliğiyle Bursalıların hizmetine sunuldu. Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, Tarihi Kapalı Çarşı’nın tanıtım filmi de gösterildi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, törende yaptığı konuşmada, çarşıların kent için taşıdığı değere dikkati çekti. Bursa’nın tarihi güzellikleriyle UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girdiğini de hatırlatan Başkan Altepe, “Bursa’nın kalbinde, kentin en önemli merkezlerinden biri olan Kapalı Çarşı’da uzun yıllardır beklenen çalışmaları tamamlayıp hedefimize ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Başkan Altepe, belediye başkanlığının ilk dönemlerinden bu yana çarşının yenilenmesi için çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek, “Uzun yılların birikimi olan ve çok kez pürüzlerle engellenen bu çalışmayı tamamlayıp açmak bize nasip oldu. Böyle bir eseri, özgün ve özellikli haliyle yeniden Bursa’ya kazandırmak ve tekrar canlandırmak büyük bir onurdur” diye konuştu.


“Çarşı, yeniden özgün kimliğine kavuştu”

Çarşının hayli yoğun ve meşakkatli çalışmaların ardından en güzel şekilde kente hizmet verecek olmasının heyecanını yaşadığını kaydeden Başkan Altepe, “Bursa, tarihi değerleriyle örnek olan bir şehir. Yüzyıllarca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan, Osmanlı’nın başkenti Bursa’nın nabzı, her zaman olduğu gibi çarşıda atacak” dedi.

Yoğun emeğin ardından izinlerin alınıp yenileme çalışmalarının tamamlandığını ifade eden Başkan Altepe, “Çarşı, çatısından, cephesine, zemininden vitrinlerine kadar tüm yönleriyle yeniden özgün kimliğine kavuştu. Her zaman söylediğimiz gibi çarşı canlanırsa şehir de canlanır. Atılacak daha çok adım var. Kenti ilmek ilmek işliyoruz. Diğer çarşılarımızda da çalışmalarımız devam ediyor, çarşıya değer katacak faaliyetlerimiz sürecek” şeklinde konuştu.


“Bursa Türkiye’nin gözdesi”

AK Parti Bursa Milletvekili İsmet Su da Bursa’nın Türkiye’nin gözdesi olduğunu söyleyerek, Bursa’ya değer katan çalışmalarından dolayı Başkan Altepe’yi tebrik etti. Osmangazi Kaymakam Vekili Mehmet Aydın ve Osmangazi Belediyesi Başkan Yardımcısı Halil Döner ise Bursa’nın her köşesinde Büyükşehir Belediyesi’nin avantajının yaşandığını vurgulayarak, tarihi mirasın desteklenmesini hedef alan çalışmalarından dolayı Başkan Altepe’yi tebrik etti.


Başkan Altepe’ye teşekkür

Tarihi Bursa Kapalı Çarşı Derneği Başkanı Hasan Güleyan da çarşı esnafının uzun yıllardır beklediği çalışmanın tamamlanmasının mutluluğunu yaşadıklarını söyleyerek hizmetlerinden dolayı Başkan Altepe’ye teşekkür etti. Başkan Altepe ve protokol üyeleri, konuşmaların ardından kurdele keserek Tarihi Kapalı Çarşı’nın yeni yüzüyle açılışını gerçekleştirdi. AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun ile Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala ve Büyükşehir Belediyesi bürokratları, kent dinamikleri, esnaf ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği törende konuklara ahududu şerbeti ikram edildi.


Kapalı Çarşı’da yapılan çalışmalar

Kapalı Çarşı Cephe Sağlıklaştırma ve Çatı Örtüsü Uygulaması Projesi, Reyhan-Kayhan ve Hanlar Bölgesi koruma amaçlı imar planı dahilinde uygulandı. Geleneksel ticaret alanı olarak tanımlanan bölgede yer alan Kapalı Çarşı’da cephe sağlıklaştıma ve çatı örtüsü imalatı gerçekleştirildi. İmalatlar, Bursa Kültür Vakıflarını Koruma Bölge Kurulu’nda onaylanmış projeler doğrultusunda yapıldı. Özel mülkiyete ait binaların cepheleri hazırlanan projeye göre yeniden tamir ve tadilatı ile çatı örtüsü yapıldı. 150 metre boyundaki çarşının 1000 metrekare mermer zemin kaplaması,

1500 metrekare 150 ton çelik kontrüksiyonlu tonoz çatı yapıldı. 2000 metre galvaniz kaplı metal yan çatılar ile 110 adet dükkanın cephesine mekanik traverten kaplama yapıldı. Çalışmalar iki yılda tamamlanarak Kapalı Çarşı özgün kimliğiyle hizmete açıldı.


Kapalı Çarşı’nın tarihi

Bursa fethedildikten sonra kale dışına çıkan yerleşimiyle genişlemeye başladı. İpekyolu ve Baharat yollarının kesişme noktasında bulunan Bursa’ya Osmanlı tarafından hanlar, hamamlar yapıldı ve zamanla Tahtakale altında bir ‘Uzun Çarşı’ aksı oluştu. Kapalı Çarşı böyle doğdu. Kapalı Çarşı, yüzyıllar boyunca yangınlar, depremler geçirdi, yandı-yıkıldı, yeniden yapıldı. Orhan Gazi zamanında hanların araları çatı ile kapatılarak kapalı çarşılar meydana getirilmeye başlandı ve Kapalı Çarşı’nın ilk hali de bu şekilde oluştu. Daha sonraki yıllarda sahaflar, aktarlar, İvaz Paşa, gelincik, sipahiler, Karacabey (yorgancılar, sandıkçılar) Eski Bakırcılar çarşıları eklenerek kapalı çarşıyı oluşturdu. 1958 yılında tamamen yanan Kapalı Çarşı yeniden inşa edildi. Kapalı Çarşı ilk halinde olduğu gibi tek katlı olarak değil alttan zemin kat, sokak seviyesinde ve yolların iki tarafında dükkanlar ve dükkanların üst katları olarak inşa edildi. Çarşının üstü de modern bir şekilde kapatıldı. 1855 depremde yıkıldıktan sonra üstü açık kalan İvaz Paşa ve Eski Bakırcılar çarşıları da 1960 yılında restore edilerek üstleri kapatıldı. Kapalı Çarşı; Emir Han, Koza Han, Geyve Han gibi hanların aralarının zaman içinde çatı ile kapatılmasıyla oluşturuldu. Daha sonra sahaflar, aktarlar, yorgancılar, sandıkçılar, kuyumcular, kavukçular, iplikçiler, sipahiler ve bakırcıların ilave edilmesiyle genişletildi. Geçmişte alışveriş ve ticaretin nabzının attığı yer olan Kapalı Çarşı, bugün de Bursa’nın ticaret ve alışveriş hayatı başta olmak üzere tarihi, sosyal ve kültürel hayatın vitrini olarak, tarihi imajını yitirmeden yürüyüşünü sürdürüyor.



Bursa Büyükşehir Belediyesi




Geri Dön