27 / 04 / 2024

Bursa Mevlevihanesi küllerinden doğuyor!

Bursa Mevlevihanesi küllerinden doğuyor!

Bursa’nın tarihi ve kültürel mirasını orijinal haliyle geleceğe taşıyan Bursa Büyükşehir Belediyesi, 400 yıllık Bursa Mevlevihanesi’ni özgün kimliğine kavuşturuyor.



Kentin köklü kültürel değerlerini geleceğe taşıyarak Bursa’nın ‘UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesini sağlayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, kaderine terk edildikten bir süre sonra yıkılıp yerine su depoları yapılan 400 yıllık Bursa Mevlevihanesi’ni yeniden gün yüzüne çıkarmak için rekonstrüksiyon çalışmalarına başladı. 

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nde yer alan habere göre, Bursa’da Pınarbaşı Mezarlığı’nın karşısında XVII. yüzyılda, mevlevîliğin önemli zatlarından Cünûnî Ahmed Dede tarafından kurulan ve döneminin en büyük Mevlevihanelerinden olan, ancak zaman içinde yıkılıp yerine su depoları yapılan Bursa Mevlevihanesi, ilk günkü orijinal haliyle yeniden gün yüzüne çıkacak.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’nın, eşsiz kültür mirasının en güzel şekilde geleceğe taşındığını dile getirerek, “Büyükşehir Belediyesi olarak, tarihe adını altın harflerle yazdırmış kültürümüzün değerini biliyor, ecdat yadigarı eserlerimizi gün yüzüne çıkarıyoruz. Köklü mirasımızın zaman içinde yok olmuş değerli örneklerinden olan Bursa Mevlevihanesi, 4 asırlık tarihiyle geleceğe taşınıyor. Kaderine terk edilmesinin ardından zamana yenik düşen mevlevihaneyi özgün kimliğiyle yeniden kentimize kazandırıyoruz” dedi.

Çalışmalar 2019’da sona erecek

Proje çalışmaları tamamlanan ve ilgili kurullardan onayları alınarak rekonstrüksiyona başlanan bölgede, bugüne dek sadece türbe şeklindeki yapı ayakta kaldı. Mevlevihaneyi özgün kimliğiyle kente kazandıracak çalışmaların 2019'da sona ermesi hedefleniyor. Yaklaşık 5 milyon 571 bin lira bedelle yapılacak çalışmalar kapsamında bina ‘Semahane’, ‘Türbe, Meydan-ı Şerif ve Matbah-ı Şerif’ ve ‘Dedegan Hücreleri, Selamlık ve Harem Dairesi’ olmak üzere 3 bölümden meydana gelecek.
 


Geri Dön