15 / 11 / 2024

Bursa Mevlevihanesi küllerinden yeniden doğuyor!

Bursa Mevlevihanesi küllerinden yeniden doğuyor!

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından onarım çalışmalara başlayan 4 asırlık Bursa Mevlevihanesi, özgün kimliğiyle hayata geçirilecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Eser, Bursa turizmine de değer katacak” diye konuştu.




Bursa’nın tarihi ve kültürel mirasını koruyacak Büyükşehir Belediyesi, 400 yıllık Bursa Mevlevihanesi’ni de özgün kimliğine kavuşturuyor.

Yeni Şafak Gazetesi'nde yer alan habere göre; köklü kültürel değerlerinin ön planda bulunduğu Bursa’nın ‘UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Büyükşehir Belediyesi, kaderine terk edildikten bir süre sonra yıkılan 400 yıllık Bursa Mevlevihanesi’ni yeniden gün yüzüne çıkarmak için rekonstrüksiyon çalışmalarına hız verdi. Pınarbaşı Mezarlığı’nın karşısında 17. yüzyılda, Mevleviliğin önemli zatlarından Cünûnî Ahmed Dede tarafından kurulan ve döneminin en büyük Mevlevihanelerinden olan, ancak zaman içinde yıkılıp yerine su depoları yapılan Bursa Mevlevihanesi, aslına uygun şekliyle yeniden inşa edilecek.

3 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

Mevlevihane’yi özgün kimliğiyle kente kazandırıp devam eden çalışmaların gelecek yıl sonunda tamamlanması planlanıyor. Yaklaşık 5 milyon 570 bin TL’ye mal olması amaçlanan çalışmalarda bina ‘Semahane’, ‘Türbe, Meydan-ı Şerif ve Matbah-ı Şerif’ ve ‘Dedegan Hücreleri, Selamlık ve Harem Dairesi’ olmak üzere 3 bölümden meydana gelecek.

Çalışmalar sonucunda şehrin ciddi bir bölümüne de su temini sağlayan betonarme su deposu, başka bir alanda konumlandırıldı. Şantiye alanında öncelikle Bursa Müze Müdürlüğü kontrolünde arkeolojik kazılar yapıldı ve orijinal yapı temel kalıntılar ortaya çıktı. Daha sonra yer alan temel kalıntıları uyarınca mimari proje revize edilip Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan projeler kapsamında imalatlara başlandı.

BURSA’YA DEĞER KATACAK

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Mevlevihanesi’nde süren çalışmaları yerinde inceledi. Aktaş, beraberinde bulunan Fen İşleri Dairesi Başkanı Feridun Tarım ile Kültür ve Sanat Daire Başkanı Hüseyin Buran’dan proje hakkında bilgiler aldı. Bursa’nın sahip olduğu tarihi ve kültürel değerleri ile tam bir tarih hazinesi olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Aktaş, “Bursa’mızda farklı medeniyetlerin izlerini taşıyan önemli eserler var. Bu eserlerden bir tanesi olan Bursa Mevlevihanesi’nde de rekonstrüksiyon çalışmasına başladık. Şu an itibariyle çalışmalar devam ediyor. Doğru ve sağlıklı bir şekilde işletilerek hem vatandaşlarımızın hem de turistlerin buradan istifade edeceğini düşünüyorum. Önümüzdeki yılsonu itibariyle tamamlanacak eser, Bursa turizmine de değer katacak” açıklamasında bulundu.


Geri Dön