02 / 05 / 2024

Bursa Uludağ teleferik hattının resmi açılışı gerçekleşti!

Bursa Uludağ teleferik hattının resmi açılışı gerçekleşti!

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Uludağ’a ulaşımı daha çağdaş ve konforlu hale getirmek amacıyla Yap-İşlet-Devret modeliyle projelendirilen yeni teleferiğin resmi açılışı, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın da katıldığı törenle yapıldı.




Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Uludağ’a ulaşımı daha çağdaş ve konforlu hale getirmek amacıyla Yap-İşlet-Devret modeliyle projelendirilen yeni teleferiğin resmi açılışı, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın da katıldığı törenle yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, cam kabinlerle yolcularına eşsiz bir manzara seyir imkanı sunan teleferikte, Çarşamba günleri yarı fiyatla ‘Halk günü’ yapılacağını ve Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenecek ‘Yeşil Tur’larla vatandaşların ücretsiz olarak Uludağ’a çıkarılacağının müjdesini verdi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başkan Altepe’nin proje ve hedefleri doğrultusunda Uludağ’daki yetki karmaşasını asgariye indirdiklerini belirterek, “Şu anda yetkilerin bir kısmı Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nda ama büyük bir kısmı Büyükşehir Belediyesi’nde. Hedefimiz Büyükşehir Belediyesi’nin Uludağ’da tek yetkili ve sorumu hale gelmesidir” dedi.


Bursa ile Uludağ arasında ulaşımın sağlanması amacıyla yaptırılan ve 1963 yılında başladığı seferlerle bugüne kadar milyonlarca kişiyi Uludağ’a taşıyan teleferik hattı, yenilenen yüzüyle 19 ay aradan sonra yeniden seferlerine başladı. Yılların yorgunluğu nedeniyle talebi karşılamakta zorlanan eski teleferikte, 1 Kasım 2012 tarihinde yapılan son seferin ardından hat tamamen söküldü ve yerine modern teknolojiye uygun gondol tipi kabinlerden oluşan yeni teleferik hattı inşa edildi. Bursa’nın yarım asırlık simgesi olan ve Teferrüç – Sarıalan arasında yolculu seferlere 7 Haziran’da başlayan teleferiğin resmi açılış töreni Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın da katıldığı törenle yapıldı. Kapasitesi 12 kat artan teleferiğin açılış törenine Arınç’ın yanı sıra Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, AK Parti Bursa İl Başkanı Cemalettin Torun, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Gürsu Belediye Başkanı Cüneyt Yılmaz, Orhangazi Belediye Başkanı Neşet Çağlayan ile çok sayıda vatandaş katıldı.


Bursa için en iyisi düşünüldü

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa nüfusunun 150 binin altında olduğu 1963 yılında hizmete alınan teleferiğin o günün şartlarında ‘çılgın proje’ olarak nitelendirilebilecek çok önemli bir yatırım olduğunu belirterek, teleferiği Bursa’ya kazandıranları rahmetle andı. Yarım asır boyunca dolu dolu hizmet veren teleferiğin işletim sisteminin artık demode olduğunu ve el yordamıyla güçlükle çalıştırıldığını hatırlatan Başkan Altepe, “Tüm istasyonlar yenilendi yerine özellikli yapılar yapıldı. Direkler ve sistem komple yenilendi. 20 dakikada bir gelen 25 kişilik kabinlerin yerine 20 saniyede bir kalkan, 8’er kişilik modern cam kabinler konuldu. Eskiden 22-23 dakikada Sarıalan’a ulaşılırken, şimdi 12 dakikada eşsiz Bursa ve doğa manzarasında Uludağ’a çıkmak mümkün. Bursa için en iyisi, en güzeli düşünüldü. Kapasite 12 kat arttı. Bursa’mıza hayırlı olsun” dedi.


Halk günü ve ücretsiz tur müjdesi

Yap- İşlet- Devret modeli ile yapılan ve 30 yıl boyunca yüklenici firma tarafından işletilecek teleferiğin, 1,5 yıl önceki fiyatlarla hizmet verdiğini dile getiren Başkan Altepe, “Çarşamba günleri eskiden olduğu gibi ‘Halk Günü’ olacak ve halkımız yarı fiyatına taşınacak. Bunun yanında Büyükşehir Belediyesi olarak denizde düzenlediğimiz mavi turlar gibi Uludağ’a da ücretsiz ‘yeşil turlar’ düzenleyeceğiz. Böylelikle bugüne kadar Uludağ’a görme fırsatı bulamayan vatandaşlarımızı ücretsiz olarak teleferikle Uludağ’a götüreceğiz. Bu arada Kadıayla ve Sarıalan bölgesindeki yatırımlarımız devam ediyor. Kafeteryalar, günübirlik tesisler kısa zamanda bölgeye kazandırılacak. İnşallah Oteller Bölgesi’ne kadar olan kısım da kış sezonuna yetişecek. Bir sonraki etabımız, teleferiğin şehir merkezine, Gökdere istasyonuna inmesi. Bununla ilgili avan projeler tamamlanmak üzere. Bu hat Bursa merkezinden Teleferik semtine kadar olan bölgede kent içi ulaşımda da kullanılabilecek büyük bir hamle olacak” diye konuştu.


Tek yetkili Büyükşehir olmalı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da her türlü nimeti bünyesinde barındıran Bursa’da Uludağ’ın en önemli değerlerden biri olduğunun altını çizdi. 2011 seçimleri öncesinde Bursa’ya geldiğinde Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin Uludağ ile ilgili projelerini dinleme fırsatı bulduğunu ifade eden Arınç, “Başkanımız Uludağ için büyük hedefleri olduğunu ancak yetki karmaşası olduğunu söyledi. ‘İmkan verin her şeyi yaparız. 40 kafadan ses çıkmasın, 20 yerden izin almak zorunda kalmayalım’ dedi. Bunlar haklı taleplerdi. Biz de formaliteleri asgariye indirmeye çalıştık. Şimdi yetkilerin bir kısmı Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nda ama büyük kısmında Büyükşehir Belediyesi yetki sahibi oldu. Hedefimiz Büyükşehir Belediyesi’nin Uludağ’da tek yetkili ve sorumu hale gelmesidir. Çünkü yapılan her şey Bursa için, Uludağ için yapılıyor. Uludağ’ın her noktadan istifade etmeliyiz. Oteller yenilenmeli, 1’inci ve 2’nci bölge arasındaki farklılıklar ortadan kalkmalı. Bir derginin yaptığı ekonomik forum bile Bursa’dan, Uludağ’dan bahsettirebiliyor. Uludağ’ın kongre merkezi haline gelmesi Bursa’ya, Türkiye’ye yararlar getirecek. Otellerin fiziki mekanları yeterli değil. Büyükşehir Belediyemiz altyapıda büyük hizmetler verdi. Otopark imkanlarıyla belediye üzerine aldığı ihaleyle güzel bir hedef ortaya koydu. Umarım teleferik tamamlanıncaya kadar Büyükşehir Belediyesi de Uludağ için hazırladığı projeleri gerçekleştirecek. Büyük bir eksiklik giderilmiş olacak. Böyle bir tesisi Bursa’mıza kazandıran Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.


Hizmetler için izin bekliyoruz

Bursa Valisi Münir Karaloğlu da Büyükşehir Belediyesi’nin önemli bir ihtiyacı daha giderdiğini ve teleferiğin son derece çağdaş, güvenli ve pırıl pırıl bir tesis olarak Bursa’ya kazandırıldığını söyledi. Uludağ’ın Sadece Bursa için değil Türkiye için de önemli bir değer olduğunu dile getiren Karaloğlu, “Sayın Başbakan Yardımcım, Uludağ ile ilgili sorunlar var ve bu sorunları sizin talimatlarınızla, emirleriniz doğrultusunda çözmeye devam ediyoruz. 27 Haziran’da da Uludağ’a ulaşımı sağlayan 35 kilometrelik karayolunun sıcak asfalt çalışmasını Milli Parklar gişelerinden başlatmış olacağız. Alt yapı, içme suyu ve kanalizasyon çalışmalarını Büyükşehir Belediyemiz 1. ve 2. bölgede tamamladı ama hatların bağlı olduğu ana kolektörün şehir merkezindeki ana kolektöre indirilmesi gerekiyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığımız, Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzden izin bekliyoruz. Talimatlarınızla bu konu çözülür. Uludağ’a doğalgaz çıkarmak istiyoruz. EPDK’dan izinler çıktı. Kanalizasyonu indirdiğimiz hattan doğalgazı da çıkarmamız lazım. Uludağ’da çalışma sezonu kısa, acilen çözmemiz lazım. Sizin talimatlarınızla bu süreç hızlanacaktır” diye konuştu.


Şehre hediye olarak düşündük

Bursa Teleferik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İlker Cumbul da konuyu sadece teleferik konseptiyle ele almadıklarını, yaptıkları binaları şehre bir hediye olarak düşündüklerini söyledi. Bu nedenle mimari projelerin özellikli olduğuna değinen Cumbul, “Teferrüç istasyonumuz yukarıdan bakıldığında direkleriyle birlikte kılıç-kalkan görünümünde, Kadıyayla binası yatmış bir vahşi hayvanı andırıyor. Sarıalan İstasyonu’nu o bölgeye has kaya parçalarına benzettik. Uludağ istasyonumuzu da kar tanesi konsepti ile planlıyoruz. Bursa için böylesi önemli bir vizyonu ortaya koyan Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe’ye, bizim sürekli önümüzü açan Bursa Valimize ve tüm aşamalarda özveriyle görev alan çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali de ilçelerine böyle işsiz bir eser kazandırmaları nedeniyle Başkan Altepe’ye teşekkür etti.

Konuşmaların ardından açılış kurdelesini kesen Başkan Altepe ve Bakan Arınç, daha sonra yeni teleferikle Sarıalan’a çıktı.


Bursa Büyükşehir Belediyesi




Geri Dön