27 / 12 / 2024

Bursa'da deprem riskli hastane binası özel okula kiralandı!

Bursa'da deprem riskli hastane binası özel okula kiralandı!

Bursa Ertuğrulgazi'de bulunan Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi, depreme dayanıksız olduğu sebebiyle kapatılmıştı. CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca,"Depreme dayanıksız denilerek kapatılan Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin bir özel okula 10 yıllığına kiraya verildiğini öğrendik" dedi...



Bursa'da 'depreme dayanıksız' denilerek kapatılan Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin özel bir okula kiraya verildiği öğrenildi. 

Sözcü'den Halil Ataş'ın haberine göre; olayı büyük bir skandal olarak değerlendiren CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, "'Depreme dayanıksız' denilerek kapatılan Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin yeniden inşa edilerek yine sağlık alanında hizmet vereceği söylenmişti. Hastanenin bir özel okula 10 yıllığına kiraya verildiğini öğrendik. Bu bir skandal" diye konuştu.

Bursa ve Marmara Bölgesi'nden hastalara hizmet veren Ertuğrulgazi’deki Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Şehir Hastanesi’nin açılınca Temmuz 2019’da kapatılmıştı.

HASTANE 10 YILLIĞINA ÖZEL OKULA KİRALANDI

AKP Bursa Milletvekili Mustafa Esgin ve dönemin İl Sağlık Müdürü Özcan Akan, “Bina depreme dayanıksız” diyerek, Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nin yeniden inşa edilmesi gerektiği yönünde açıklamalarda bulunmuştu. Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi, sağlık alanında hizmet vermesi beklenirken, hastane binasının 10 yıllığına bir özel okula kiraya verildiği öğrenildi. 

Bursa da deprem riskli hastane binası özel okula kiralandı!

CHP Bursa il Başkanı İsmet Karaca, sağlık hizmetlerine erişimde geriletilen Bursa halkının ihtiyaçları göz ardı edilmesine ve sağlık alanındaki kazanımların elden çıkarılmasına tepki gösterdi.

“KİRAYA VEREN KİMDİR? KAMUOYUNA AÇIKLANMALI”

CHP Bursa il Başkanı İsmet Karaca, mülkü Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ait arazide Verem Savaş Derneği tarafından yapılarak kullanım hakkı devralınan binanın 1999 yılında ilk 10 yılı bedelsiz, sonraki yıllarda da sembolik bir kira karşılığında Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne kiralandığını anımsattı. Karaca şöyle konuştu:

"Bu hastaneyi depreme karşı dayanıksız diye kapattılar. Hastaları da Şehir Hastanesi’ne yönlendirdiler. Bursa kent merkezindeki sağlık hizmetlerinde sıkıntı var. Kapatılan hastanenin binası depreme dayanıksız olsa, özel okula verilmezdi.

Nitekim yıkılmış değil. Karot testi yapılmış, mimari uygulamalara gidilmiş. Yani depreme dayanıksızlık gerekçesi tamamen lafta kaldı. Okul olarak faaliyete açılmak üzere ve özel okul orada kayıtlara da başlamış durumda.

Bursa halkı yanıltıldı, Bursa sağlık alanındaki bir binasını daha kaybetti. Oysa burası yine sağlık tesisi olarak kalmalıydı. Şu sıralar çok ihtiyacımız olabilecek, corona virüsü pozitif hastalar için hastane olarak da kullanılabilirdi."

“İMZA ATILMADI DEVİR YOK”

Konuyla ilgili Verem Savaş Derneği yöneticileriyle görüştüğünü ifade eden Karaca, “Verem Savaş Derneği yöneticilerine konuyu sordum, Onlar da ‘Hastane kapandıktan sonra biz binayı Büyükşehir Belediyesi’ne devredecektik, görüşmeler yapıldı. Henüz imza atılmadı, devir yok, binanın kullanım hakkı halen daha derneğimize ait’ cevabını aldık. Bu binayı okula kim kiraladı, Verem Savaş Derneği mi, Büyükşehir Belediyesi mi?” diye konuştu.

“KAMUOYU BİLGİLENDİRİLMELİDİR”

Bu binanın Verem Savaş Derneği ya da Bursa Büyükşehir Belediyesi dışında bir kurum tarafından kiraya verilemeyeceğine dikkat çeken Karaca, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın kamuoyunu bilgilendirmesi gerektiğini dile getirdi. 

Karaca, Bursa kamuoyunun şu soruların cevabını öğrenme hakkı olduğunu belirterek, Verem Savaş Derneği ve Büyükşehir Belediyesi’ne şunları sordu: 

-Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi blokunun bulunduğu arazi Bursa Büyükşehir Belediyesine mi aittir?Bu arazinin kullanım hakkı Verem Savaş Derneği’ne verilmiş midir?

-Büyükşehir Belediyesi ile Verem Savaş Derneği ile yapılan sözleşmenin süresi dolmuş mudur? Sözleşme halen yürürlükte midir?

-Verem Savaş Derneği ile yapılan sözleşme, binanın üçüncü kişilere kiraya verilebilmesine izin vermekte midir? Hastane binasının özel okul işleten şirkete kim tarafından kiralanmıştır?

-Kent merkezindeki hastanelerin kapatılması nedeniyle Bursa’da sağlık hizmetlerine erişim zorluğu yaşanmaktadır. Bursalılar bu sorunların aşılmasını beklerken, sağlık hizmeti koşuluyla Verem Savaş Derneği’ne tahsis edilmiş bir alanın sağlık hizmetinden çıkarılarak bir eğitim şirketine ve özel okula devri ile ne amaçlanmıştır?

-Hastane kapatılırken, kamuoyuna binanın depreme dayanıksız olduğu açıklanmıştı. Karot testinde “dayanıksızlık” iddiası doğrulanmış mıdır? Doğrulanmadı ise Bursa kamuoyunun yanıltılmış olmasına gönlünüz razı oldu mu?

-Hastane binasının özel okul işleten şirkete 10 yıllığına ve aylık 50 bin lira kira bedeliyle verildiği bilgisi doğru mudur? Verem Savaş Derneği ticari bir işletme midir? Derneğin işletme hakkına sahip olduğu başka binaları varsa, bunları da örneğin AVM yapmayı düşünmekte midir?

-Amacı toplum sağlığını korumak olan Verem Savaş Derneği yöneticileri, sağlık tesisi olarak kullanımına devam edilebilecek bir binayı ticari alana çevirmeyi, Bursa halkına bir sağlık tesisi alanı kaybettirmeyi ne tür bir yönetim becerisi olarak görmektedirler?

-İmar planında sağlık tesisi olarak görülen bir yere, okul ruhsatını nasıl alacaksınız?

TÜRKAN AKYOL GÖĞÜS HASTALIKLARI HASTANESİ’NİN TARİHÇESİ

1 Eylül 1994'de Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına ait Ertuğrulgazi Öğrenci Yurdu’nun Göğüs Hastalıkları Hastanesine dönüştürülmesiyle hizmet vermeye başlayan Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi, APK Kurul Başkanlığı Uzmanlarının verdiği rapor doğrultusunda tadilatları gerçekleştirilerek 16 Ocak 1995'te hastalara hizmet vermeye başladı.

100 standart yataklı 65 fiili yatak kapasitesi ile Ocak 1995 yılından itibaren sınırlı imkanlarıyla hizmet veren hastane, 11 Mayıs 1999 tarihinde Verem Savaş Derneği binası Göğüs Hastalıkları Hastanesi ek binası olarak 10 yıl süreyle ücretsiz tahsis edilmesi kararlaştırılarak 50 yatak kapasiteli olarak hizmete girdi. 

10 Ocak 2009 Tarihi itibari ile aylık kira karşılığı sağlık hizmetleri sürdü. Hastane sadece Bursa’dan değil Güney Marmara’dan hasta kabul etmekteyken, Bursa Şehir Hastanesi’nin açıldığı 16 Temmuz 2019 günü itibarıyla hizmet dışı bırakıldı. 

Kestel'e modern katlı otopark ve pazar alanı inşa ediliyor!

Orhangazi Kız Meslek Lisesi'nin yıkımı başladı!


Geri Dön