Bursa’da Deprem Yalıtımı Uygulaması konuşuldu!
“Sismik İzolasyon Çalıştayı Ön Toplantısı”, İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSİAD) hamiliğinde geniş bir katılımla gerçekleştirildi.
İMSİAD AR-GE Komisyonunun bünyesinde yürütülen birçok çalışmadan biri olan sismik izolasyon konusunun masaya yatırıldığı toplantı Uludağ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği ev sahipliğinde gerçekleşti.
Toplantıya İMSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Andıç, Yönetim Kurulu üyeleri Gürol Ferik, Hüseyin Kul ve İMSİAD AR-GE Komisyonu üyeleri başta olmak üzere Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi akademisyenleri, Bursa Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi akademisyenleri, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Albayrak, Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er, Elektrik Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası temsilcileri, TÜBİTAK yetkilileri ve Deprem İzolasyon Derneği yetkilileri katıldı.
Toplantıda konuşan İMSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Andıç, Bursamıza ve ülkemize daha nitelikli yapılar kazandırabilmek ve arifesinde olduğumuz kentsel dönüşümü nitelikli şekilde gerçekleştirilebilme hedefiyle, İMSİAD bünyesinde çeşitli komisyonlar kurduklarını ve bu kapsamda sektör paydaşlarıyla bir araya geldiklerini belirtti. Andıç, kurulan bu komisyonlarla sektörün çözüm bekleyen sorunlarını ortak akılla çözüme kavuşturmayı hedeflediklerini ifade etti.
ORTAK AKIL VURGUSU…
Ar-Ge komisyonunun çalışmalarına da değinen Andıç şunları söyledi: “Ar-Ge komisyonu yeni inşaat ve üretim tekniklerini sektöre kazandırmak amacıyla kuruldu. Bununla birlikte yeni pazarlama teknikleri, gayrimenkul finansmanı gibi konularda da dünyadaki en iyi örnek uygulamaları ülkemize getirmek ve Bursa inşaat sektörünün uluslararası standartlarda sürdürülebilir bir seviyeye ulaştırılmasına katkıda bulunmak amacındayız. Bizler Bursa’yı inşa ediyor ve inşaat aşamasında da kullanılan ürünleri üretiyoruz. Yapı kalitesini de ortak akılla artırmalıyız. Bu doğrultuda, İMSİAD AR-GE Komisyonu bünyesinde yürütülen çalışmalar arasında ilk aşamada sismik izolatör, yeşil binalar, ısı pompaları, çatıların yenilenebilir enerji için kullanımı konularını sektörün gündemine getirmek istiyoruz. Umarım bu toplantılar sonrasında yapılacak çalıştaylar neticesinde ortak aklın ürünü olacak projeleri hayata geçireceğiz.”
ANDIÇ: “YAPI KALİTESİNİ ARTTIRABİLMEMİZ İÇİN KENTSEL DÖNÜŞÜM BİR FIRSATTIR”
Deprem konusunun önceliğine binaen ilk olarak sismik izolatör konusunu masaya yatırdıklarını vurgulayan Andıç konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Öncelikli amacımız Bursa’daki yapı kalitesine dikkat çekmek, bunu yaparken de İMSİAD olarak sorun söyleyen değil, çözüm gösteren bir STK olma misyonumuz çerçevesinde gerçekleştireceğimiz bu çalıştayda ‘Sismik izolasyon Bursamız’da yapı kalitesini arttırmak için neler sağlayabilir?’ sorusunun cevabını Bursa inşaat sektörünün olabildiğince tüm paydaşlarıyla birlikte masaya yatırarak hepbirlikte arayacağız. Böylelikle, Bursa’da deprem izolasyonu konusunda topyekün bir farkındalık sağlayarak, ortak akıl ile hareket edilmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Çünkü Bursamız ve ülkemizde özlenen yapı kalitesine ulaşabilmemiz için bir fırsat olan kentsel dönüşümü ıskalamak istemiyoruz. Aynı hataları tekrarlamamalıyız.”
Andıç’ın konuşmasının ardından merkezi İtalya’da bulunan ASSISi (Anti-Seismic Systems International Society) derneğinin üyesi olan Deprem İzolasyon Derneği tarafından sunum yapıldı. Sunumu yapan Deprem İzolasyon Derneği Genel Sekreteri Dr. Cüneyt Tüzün, “Yapıların Deprem Tasarımında Yeni Yaklaşım: Deprem Yalıtımı Uygulaması” konu başlığında önemli noktalara dikkat çekti.
HASARI MİNİMİZE EDİYOR…
Sismik izolasyonlu binaların depremleri başarıyla atlattığının altını çizen Tüzün, klasik deprem tasarımının yeterli bir çözüm olmadığını ifade etti. Tüzün, “Deprem tasarımına alternatif olarak geliştirilen bir çözüm olan ve Japonya gibi dünyanın birçok ülkesinde kullanılmakta olan deprem yalıtımı uygulaması, gelecekte depreme dayanıklı daha kaliteli binalar için elzemdir. Binaların yapısal ve yapısal olmayan elemanlarında hasarı minimize eden bu tasarım yaklaşımı deprem sonrası olası güçlendirme ve yenileme maliyetlerini de en aza indirgiyor” diye konuştu.
Deprem yalıtımının son 10 yılda uygulama sayısının arttığını ifade eden Tüzün, Türkiye’de İstanbul’daki havalimanları başta olmak üzere Antalya Havalimanı, Adana Hastanesi, Ankara MHP Binası, İstanbul Ayazağa Kültür Merkezi, Erzurum Bilkent Okulları gibi yapılarda uygulandığını söyledi. Tüzün sözlerini şöyle noktaladı: “Günümüzde uygulaması giderek artan deprem yalıtımlı binalar için 2017 yılının ilk çeyreğinde yürürlüğe girmesi planlanan yeni Türk Deprem Yönetmeliği içinde yer alacak deprem yalıtımı bölümü ile tasarım, test ve uygulama aşamaları resmi kurallar çerçevesine oturtulacaktır.”
Toplantı, sunumun ardından soru-cevap bölümü ve değerlendirmelerle devam etti. Ardından 15 Şubat 2017 günü Sismik İzlolasyon Çalıştayı yapılması kararının alınması ve Çalıştay Koordinasyon Heyeti’nin tespiti son buldu.
Bursa'da Meydan