Bursa'ya açık hava tiyatrosu yapılacak!
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, sürekli gelişen ve değişen Bursa’ya kazandırılacak olan yeni ‘Açıkhava Tiyatrosu’nun modern yüzüyle kente değer katacağını söyledi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (BKSTV) organizasyonuyla Hilton Otel’de gerçekleştirilen ‘Yeni Açıkhava Tiyatrosu’ lansman toplantısına katıldı. BKSTV Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Durmaz Yılbirlik ile Büyükşehir Belediyesi bürokratları, BKSTV yönetim kurulu üyeleri ve İki Design Group adına Mimar Murat Kader’in de hazır bulunduğu toplantıya basın mensupları yoğun ilgi gösterdi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın her alanda öncü olduğunu ifade ettiği konuşmasında, kentin köklü kültürel yaşamına değer katan adımlara da öncelik verdiklerini belirtti. Başkan Altepe, Bursa’da dünyaya örnek çalışmalar gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, “Bursa’da yer altında ve yer üstündeki tarihi eserleri ayağa kaldırıp işlevlendirdiğimiz gibi kentimizin sosyal ve kültürel hayatına da aynı derecede önem veriyoruz. Bursa’da önemli çalışmalar gerçekleştiriliyor, Türkiye’de bugüne kadar yapılamayanlar yapılıyor” dedi.
“Açıkhava tiyatrosu özgün ve yenilikçi bir bakış açısıyla ele alınıyor”
Başkan Altepe, Bursa’da Reşat Oyal Kültürparkı içinde faaliyet gösteren mevcut ‘Açıkhava Tiyatrosu’nun yapıldığı dönemsel şartları da hatırlatarak, “Açıkhava Tiyatrosu, Bursa’nın en önemli buluşma ve etkinlik noktalarındandır. Bu tür mekanlar kentin prestiji, dünyaya açılan kapısıdır. Mevcut açık hava tiyatromuz 3500 koltuk seyirci kapasitesine sahipti. Kültürpark bünyesinde 1983 yılından bu yana hizmet veren açık hava tiyatrosu, Bursa’mızın önemli etkinlik alanlarından biri olarak yerli ve yabancı birçok ismi ağırladı, Bursa Festivali başta olmak üzere Altın Karagöz Halk Dansları yarışmaları ve yıl boyunca düzenlenen özel organizasyonlara ev sahipliği yaptı. Bursa’nın bu alandaki eksikliğini gideren açıkhava tiyatrosunu daha özgün ve yenilikçi bir bakış açısıyla yeniden ele alıyoruz. Amacımız, görkemli bir görsel şölen etkisi oluşturarak, yapıyı doğal ortamla bütünleştirmektir” diye konuştu.
Başkan Altepe, marka bir dünya kenti olma yolunda kendini yenileyen Bursa’nın her yapılan işte iddialı olduğunu söyleyerek, “Bursa, artık kendini kültür ve sanatsal anlamda da göstermeli. Kültürpark da bizim en önemli değerlerimizden biri. İstiyoruz ki, Kültürpark’ın doğal ortamıyla bütünleşen görsel bir şölen etkisi oluşturacak bir açıkhava tiyatrosunu gerçekleştirelim. Bursa için yeni tasarlanan açık hava tiyatrosu, kentin önemli simgelerinden ipekböceğinin kozası gibi kurgulandı. Bizler bu simgeleri öne çıkarmaya devam edeceğiz. Bu eser de Bursa’ya yakışan güzel bir tasarım olacak” şeklinde konuştu.
Başkan Altepe, konuşmasında, “Koza görünümlü yeni açıkhava tiyatrosu, şehrimizin gelişmesine ve prestijine de katkı sağlayacak. Kentimize bu tür güzel tesisleri daha da çok kazandırarak Bursa’ya da ilgiyi artırmayı hedefliyoruz. Bu konuda iddialıyız” dedi.
Yağmur da yağsa etkinlikler yapılacak
Sahnenin bir kabuğun içinde can bularak seyirci bölümüne açılacağını ifade eden Başkan Altepe, “Artık teknoloji gelişti, yeni açıkhava tiyatrosu yağmur yağdığında da konser ve etkinliklerin yapılmasına imkan tanıyacak şekilde tasarlandı. Sahnenin seyirciyle buluşması, kozasından çıkan bir kelebeğin kanat açması olarak tasarlandı. Yeni açıkhava tiyatrosu, Kültürpark’ın kuzeyinde Lunapark’ın yanındaki alana taşınacak. Bu alanın hemen yakınındaki Sıcaksu bölgesinde de termal turizm odaklı çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.
“Projenin hazırlığını BKSTV üstlendi”
Başkan Altepe, mevcut açıkhava tiyatrosunun yer değiştireceğini anlatarak, “Yeni Açıkhava tiyatrosu yeşil alan içerisinde kalacak. Kültürpark’ta daha fazla yapılaşma istemiyoruz, bu proje de bu kapsamda düşünüldü. Proje sunumunun ardından projeye son şekli verilecek. Daha sonra planlar Kültür Varlıkları Kurulu’ndan onaylanacak ve inşaatına da başlanmış olacak. Bu konuda proje hazırlığını BKSTV üstlendi ve projeyi kendileri hazırlattılar. İnşaatı yapmak da bizlere düştü. İşin zorunu BKSTV yapıyor. Bursa’ya güzel bir eser kazandırılıyor. Bursa’ya yakışır güzel organizasyonları burada gerçekleştireceğiz. Bursa’ya gelen herkes buradan çok etkilenecek. Çünkü en güzel açıkhava tiyatrosu Bursa’da görülecek. Bu konuda iddialıyız. Bursa için ne yapsak azdır” dedi.
Sanat koza ile dünyaya yayılacak
Yeni Açıkhava tiyatrosunun projesini hazırlayan Mimar Murat Kader de koza şeklinde hazırlanan projenin detaylarıyla ilgili bir sunum yaptı. Çalışmanın önemli bir kentsel dönüşüm işi olduğuna işaret eden Kader, Bursa’ya yakışan özel bir eseri hazırlamak için kentin değerleri üzerinde çalıştıklarını ifade etti.
Kader, kentin en önemli merkezlerinden olan Kültürpark’ta mevcut açıkhava tiyatrosunun üzerindeki yorgunluğu alacak şekilde yepyeni bir proje hazırladıklarını söyleyerek, “Kültürpark’ın hemen girişinde yer alan bölgede oluşturulacak yeni açıkhava tiyatrosunda, sadece buraya özel bir tribün düzeni hazırladık. Bursa denince ilk akla gelen kozaydı. Kozayı sembolize eden, içerisindeki canlıyı tüm dünyayla paylaşma enerjisiydi. Biz de koza ile orada yapılacak etkinliği tüm dünyaya yayan bir açıkhava tiyatrosu projesi hazırladık. Burada yapılacak sanat dünyaya yayılacak. Bu noktadan hareketle, yarı açık yarı kapalı bir bina olarak düşündük ve kozanın sarmal etkisini yansıttık. Kapasitesi mevcut ile kıyaslandığında yaklaşık 2 katına çıkarılarak 5050 seyirci kapasitesine ulaşacak. Sahne sabit ve hidrolik olarak iki parçadan oluşacak. Hidrolik kısım büyük organizasyonlarda sahne alanını büyütecek. Hidrolik kısım kullanılmadığı zamanlarda ise bu alan 100 kişilik VIP / protokol için ilave kapasite sağlayacak” diye konuştu.
“Gurur duyacağımız çok güzel bir proje olacak”
BKSTV Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Durmaz Yılbirlik, projenin çok etkileyici olduğunu söyleyerek, “BKSTV olarak yıllardır sanatın ve kültürün daha da içinde çalıştıkça, her geçen gün gelen taleplerle, ihtiyacı da görmüş olduk. Bu yüzden böyle bir çalışma içerisine girdik. Bizi desteklediği için Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye çok teşekkür ediyorum. İnşallah gurur duyacağımız çok güzel bir proje çıkacak. Kurumları bıraktıkları eserler yaşatır. Biz de Bursa’ya böyle bir eser bırakabilirsek ne mutlu bizlere…” dedi.
Yeni yapının teknik özellikleri
Toplam inşaat alanı 13 bin metrekare olan yeni açıkhava tiyatrosu için projelendirilecek peyzaj alanı ise 25 bin metrekare olacak Tiyatro, 400 metrekare lobby alanı, 7900 metrekare kapalı otopark, 210 araçlık kapalı otapark, 95 araçlık açık otopark, 310 metrekare ana sahne, 86 metrekare yan sahne, 53 metrekare arka sahne,1 assolist ve 4 solist soyunma odası, 150 kişilik soyunma odası ve yine 700 kişilik soyunma odasına sahip olacak. Sahne iç yüksekliğinin 12 m olacağı mekanın seyirci üstü kiriş yüksekliği 28 m ve kiriş içlerinde gizli aydınlatma, tiyatro zemin üstü kütlesi dış ölçüleri 78 m X 94 m olup sahne yanına kadar araç girebilecek nitelikte olacak. Mekanda ayrıca revir, mescit ve bebek bakım odaları bulunacak. Zemin kat kotunda 4 adet mağaza bulunacak tiyatro, arazi doğal kotlarına göre zemine oturtularak, arazi yapısından yararlanıldı ve farklı iki kottan tiyatro içerisine giriş sağlanacak şekilde projelendirildi.
Toki Haber