29 / 11 / 2024

Büyük Gruplar Eski Semtlerde Tarihi Binaları Topluyor

Büyük Gruplar Eski Semtlerde Tarihi Binaları Topluyor

İstanbul'un Tarlabaşı, Galata, Tünel, Tepebaşı, Cihangir, Bomonti gibi tarihi semtlerinde yabancı yatırımcılar ve yerli holdingler "tarihi eser" statüsündeki binalara büyük ilgi gösteriyor. Reha Medin Emlak Hizmetleri Şişli temsilcisi ve tarihi eserler ko




Avrupa Yakası'nda Tekirdağ'a, Anadolu yakasında ise Gebze'ye doğru genişleyen İstanbul'da, bir dönemler "uzak birer köy" olarak görünen yerleşimler bile bugün modern sitelerin kurulduğu lüks semtlere dönüştü. Bununla birlikte, özellikle son 4-5 yılda tarihi eser statüsündeki evlerin bulunduğu semtlerde de yabancı yatırımcılar başta olmak üzere yerli gruplar, asırlık evlere bile ilgi gösteriyor. Balat, Tarlabaşı, Tepebaşı, İstiklal Caddesi'nin ara sokakları, Tünel ve Galata gibi semtlerde yıkılmaya yüz tutmuş tarihi yapılara milyon dolarlık fiyatlar biçilebiliyor.


TEPEBAŞI VE TÜNEL GÖZDE


Evlerin arsa büyüklüğüne, imar durumuna ve manzarasına göre fiyatlar 5-10 milyon doları geçebiliyor. Reha Medin Emlak Hizmetleri Şişli Temsilcisi Ömer Faruk Çiçekçi, son yıllarda Tarlabaşı'na ilginin bilindiğini, bunun yanında Tepebaşı'nda Meşrutiyet Caddesi'nin ve Tünel semtinin öne çıktığını ifade ediyor.


Meşrutiyet Caddesi'ndeki, tarihi eser statüsündeki Tarhan Han'ı müze yapılmak üzere Sabancı'ların aldığını belirten Ömer Faruk Çiçekçi, "Fiyatının 5.5 milyon dolar olduğunu duydum. Bence ucuz gitti.
Çünkü, çok güzel bir konumda. TRT'nin karşısında. 400 metrekare tabana oturan ve 6 katlı bir bina. 2400 metrekare kullanım alanı vardı" dedi. Ömer Faruk Çiçekçi, şöyle devam etti:


"Bu eserin 8-10 milyon dolar edebileceğini düşünüyordum. Aile, miras dolayısıyla bu fiyata satmış. Yine Meşrutiyet Caddesi'nde, 200 metrekare tabana oturan, 6 katlı bir binaya da 6 milyon dolar isteniyor. Orasının ise 5 milyon dolara kadar gidebileceğini düşünüyorum. Şu an satış pazarlığı sürüyor. Tarlabaşı'nda ise 50-100 metrekare tabana oturan, yıkılmak üzere olan, tarihi eser statüsündeki evlere 500 bin dolar ile 1 milyon dolar arasında fiyatlar veriliyor. Binanın manzarasına göre, konumuna göre fiyatlar değişebilir. Bu binaların çoğu harap."


HANGİ GRUPLAR ALIYOR


"Yatırımcı gruplar alıyor. Benim duyumlarıma göre Polat grubu, Zorlu grubu ve Demirören grubu ev topluyor. Cihangir'de de genellikle küçük otele uygun yerler alınıyor. İlkyardım Hastanesi ve Alman Hastanesi'nin orada olması, doktorların talep göstermesine neden oluyor. İstiklal Caddesi'nin ara sokaklarında da birçok tarihi ev satıldı. Hatta neredeyse satılabilecek ev kalmadı gibi bir şey... Birçok ev el değiştirdi."


Fiyat, arsa değerine göre belirleniyor


Tarihi semtlerde, daha çok otel ve restorana uygun evlere yoğun ilgi, bu evlerin fiyatlarında son yıllarda birkaç kata varan artışlara yol açtı. Özellikle Tarlabaşı'ndaki tarihi evlerin fiyatlarının son 1 yılda ikiye katlandığı belirtiliyor. Ömer Faruk Çiçekçi, "Binaların fiyatında arsasının büyüklüğü etkili. Arsaların metrekare fiyatı 30 bin dolar ile 60 bin dolar arasmda değişiyor. Cephesinin durumuna, arsanın büyüklüğüne-küçüklüğüne, kat yükseldiğine (imar durumuna göre) ve manzarasına göre bir fiyat oluşturuluyor" dedi. Bu tip eski evlerin yüzde 90'inin tarihi eser statüsünde olduğunu ve restorasyon istediğini ifade eden Çiçekçi, "İstiklal Caddesi'nde de eskiden Taksim-Galatasaray arası kıymetliydi, şimdi kaliteli mağazaların Galatasaray-Tünel arasına kaymaya başladığını gözlemliyorum. Benim yorumum: Yiyecek-içecek sektörünün caddenin yukarı bölümünde yığılması, mağazalara yer bırakmadı. Bu durum, kaliteyi düşürdü. Seçkin insanlar bu kadar gürültünün altında bulunmak istemiyor. Bir tarafta kebapçı, bir tarafta dönerci, onun arasında bir lüks mağaza olmuyor, insanlar da bundan rahatsız oluyor" ifadelerini kullandı.


Hürriyet


Geri Dön