13 / 05 / 2024

Büyük Marmara depreminin eli kulağında! İstanbul'da kum saatiyle yarış başladı: Hangi önlemler alınıyor?

Büyük Marmara depreminin eli kulağında! İstanbul'da kum saatiyle yarış başladı: Hangi önlemler alınıyor?

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gökçe, "Deprem değil, bina öldürür. Yapı stoğumuzu iyileştirmek için çok vaktimiz yok" açıklamasında bulundu. Büyük Marmara depreminin eli kulağında! İstanbul'da kum saatiyle yarış başladı: Hangi önlemler alınıyor?  



İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı, şehir plancısı Dr. Buğra Gökçe, kaleme aldığı yazısında "Büyük Marmara Depremi’nin eli kulağında" açıklamasında bulundu ve İBB'nin bu bilinçle çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirdi. 

"Sevgili Tayfun Kahraman’ın görev süresi içerisinde başlattığı, bugün de devam eden bina tespit hizmetimize yaklaşık 140 bin başvuru yapıldı. Ekiplerimiz hızlı tarama yöntemiyle başvuranların bulunduğu yapıları ziyaret ediyor ve bina güvenliği raporlarını hazırlıyor" ifadelerini kullanan Dr. Buğra Gökçe, yakın zamanda TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası’nın da katkısıyla daha önce elde edilmemiş olan bir veri setinin kazanılacağına dikkat çekti. 

Gökçe, İstanbul ile ilgili projeksiyonlarının da bu veri seti ile belirleneceğinin altını çizdi. 

Büyük Marmara depreminin eli kulağında! İstanbul da kum saatiyle yarış başladı: Hangi önlemler alınıyor?

Buğra Gökçe, bir taraftan tespitler devam ederken, riskli olduğu tespit edilen 2000'den yapılan binaların da en riski olanlardan başlanarak ‘İstanbul Yenileniyor’ kapsamında yenilediklerinin altını çizdi ve "Hem ev sahiplerine hem de kiracılara kira yardımı yaparak, finansman yardımında bulunarak riskli yapılarda yaşayan vatandaşlarımızın daha sağlıklı konutlara geçmesine de yardımcı oluyoruz" açıklamasında bulundu. 

Daha kısa zamanda daha çok yapıyı güçlendirmek ya da yenileyebilmek, yapı stoğunun güvenliğini artırmak amacıyla mevzuat değişikliklerini de hazırlayarak, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunduklarını dile getiren Gökçe, "Yakında KİPTAŞ maliyetine güçlendirme amaçlı imalatlara da başlıyor" bilgisini paylaştı. 

Büyük Marmara depreminin eli kulağında! İstanbul da kum saatiyle yarış başladı: Hangi önlemler alınıyor?

İBB Genel Sekreter Yardımcısı, şehir plancısı Dr. Buğra Gökçe, "Birincisi İstanbul İmar Yönetmeliği’nde yapısal bir revizyon ihtiyacı gözüküyordu. Önemli bir çalışmaya imza attık. Sahadaki tecrübemiz, uzman ve bilim insanlarının katkılarıyla katılımcı bir süreçle oluşturulan revizyon teklifimiz İstanbul’umuzu deprem risklerine karşı daha dayanıklı hale getirecek önemli unsurlar barındırıyor" açıklamasında bulundu. 

Buğra Gökçe, kaleme aldığı yazısında Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından konteyner ihtiyacının ne kadar büyük olduğunun görüldüğünü aktardı ve "Depremden hemen sonra başlayan bu ihtiyacı karşılamak için 100 adetten fazla bağımsız bölüm bulunan veya 2000 metrekareden büyük parsellerde deprem konteyneri konulmasını zorunlu hale getiriyoruz" diye konuştu. 

Aynı şekilde Deprem Toplanma Alanı, meydan ve park olarak belirlenmiş alanlarda tuvalet, kanalizasyon, foseptik, temiz su vb. temel ihtiyaçların altyapı imalatlarının tesis edilmesini de zorunlu tuttuklarını aktaran Gökçe, "Teklifimizin kabulüyle dükkân, işyeri ve benzeri kullanımların birleştirilmesi veya ayrılması gibi yapının taşıyıcı sistemini etkileyen her türlü imalat bundan sonra yapı ruhsatına tabi tutulacak, bu yapılar periyodik bir şekilde denetlenecek ve tadilat ruhsatı düzenlemesi zorunlu sayılacak" açıklamasında bulundu. 

Büyük Marmara depreminin eli kulağında! İstanbul'da kum saatiyle yarış başladı: Hangi önlemler alınıyor?


Geri Dön