Büyükşehirlerde hemzemin geçit kalmayacak!
TCDD Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı İsa Apaydın, alınan önlemlerle hemzemin geçit kazalarında son 4 yılda yüzde 89 düşüş yaşandığını belirterek kaza sayısını sıfıra indirmek için hemzemin kalmayacak dedi.
TCDD Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardımcısı İsa Apaydın, alınan önlemlerle hemzemin geçit kazalarında son 4 yılda yüzde 89 düşüş yaşandığını belirterek kaza sayısını sıfıra indirmek için büyük şehirlerdeki 500'e yakın hemzemin geçidin üst ve alt geçitlerle iptal edileceğini, uzun süreli beklemeleri önlemek için de tren hızına duyarlı uyarı sistemini devreye alacaklarını söyledi.
TCDD ve Dokuz Eylül Üniversitesi Ulaştırma Emniyeti ve Kaza İnceleme Uygulama Araştırma Merkezi tarafından Alsancak Garı'nda düzenlenen "Hemzemin Geçitler" konulu panelin açılış konuşmasını yapan Apaydın, yerleşim alanlarının kontrolsüz gelişmesi sonucu demiryollarının karayollarıyla hemzemin geçitlerde kesişmek zorunda kaldığını, bu geçitlerin de sürücülerin dikkatsiz ve acele davranması sonucu kazalara sahne olduğunu dile getirdi.
Kazalarda çok sayıda can kaybının yaşandığını ve kazaların faturasının haksız yere TCDD'ye kesildiğini söyleyen Apaydın, bu konuda kurumun görevi olmadığı halde 2003 yılından bu yana hemzemin geçitlerin daha güvenli hale getirilmesi için yatırımlara başladığına dikkati çekti.
Bu çalışmalarla son 12 yılda kaza riski yüksek bin 602 geçidin kapatıldığını, 603 geçidin korumalı hale getirildiğini bildiren Apaydın, "Mutlulukla ifade etmek isterim ki yapılan iyileştirmeler sonucunda hemzemin geçitlerde 2000 yılında 361 kaza meydana gelmişken, 2014 yılı Eylül ayı itibarıyla bu sayı yüzde 89'luk düşüşle 41 adet olmuştur" dedi.
- Hıza duyarlı uyarı
Panel sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Genel Müdür Yardımcısı Apaydın, kazaların en önemli nedeni olan sabırsızlık faktörünün etkilerini en aza indirmek amacıyla hıza duyarlı bir sinyal sistemi konusunda TÜBİTAK ile birlikte çalışma yürüttüklerini vurguladı.
Yük trenlerinin yavaş olduğu için bariyerin kapalı kalma süresinin uzadığını belirten Apaydın, şu bilgileri verdi:
"Tren, hemzemin geçitlere 1,5-2 kilometre yaklaştığında çan çalmaya başlıyor. Tren 30 km/saat ile gidiyorsa geçide gelme süresi uzuyor. Bazı vatandaşlar sıkılıyor ve bariyerler arasından karşıya geçmeye çalışıyor. Hıza duyarlı ray devreleri geliştirmeye çalışıyoruz. Trenin hızına göre uyarı süresini de kısaltacak olan bu sistemle sürücülerin bekleme süresi azalacak. Sinyal sistemini modernize ettiğimiz Adana ve Mersin'de başladık. Bu sistem ülke geneline yayılacak."
Apaydın, hemzemin geçide yaklaşan sürücülerin radyo frekansıyla uyarılması konusunda da çalışmaların yapıldığını belirterek, kazaları önleme çalışmalarında önceliklerinin alt ve üst geçit yatırımları olduğunu kaydetti.
Apaydın, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Büyük şehirlerde kazalar açısından kritik olan, araç yoğunluğunun fazla olduğu bölgelerdeki geçitlerin kapatılmasını, bunların alt ve üst geçit haline dönüştürülmesini hedefliyoruz. Özellikle büyükşehirleri öne aldık, 3 yıl içinde hemen hemen tamamını alt ve üst geçide çevirmiş olacağız. Ulaştırma Bakanlığı bütçemize para koyarak bu yatırımları bize bıraktı. Rakam olarak netleştirmedik ancak 500'u bulacağını tahmin ediyoruz."
AA