30 / 04 / 2024

Çalık-Kiler ortaklığı Doğu'ya 1.5 milyar lira yatıracak!

Çalık-Kiler ortaklığı Doğu'ya 1.5 milyar lira yatıracak!

Ağrı, Ardahan, Bayburt, Erzincan, Kars ve Iğdır illerinden oluşan Aras Bölgesi’nin dağıtım ihalesinin devir teslim töreni gerçekleşti. Ahmet Çalık "İhale bedeli 128.5 milyon dolar ama toplam yatırımımız uzun dönemde 1.5 milyar TL’yi aşacak" dedi.




Erzurum, Ağrı, Ardahan, Bayburt, Erzincan, Kars ve Iğdır illerinden oluşan Aras Bölgesi’nin elektrik dağıtım ihalesini kazanan Çalık-Kiler ortaklığı şirketi devraldı. Erzurum’da düzenlenen devir törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katıldı. Törende Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ile Kiler Holding Başkanı Nihat Kiler de yer aldı. Yılda 1 milyar 970 kWh elektrik tüketimi yapılan bölgenin şu anda 815 bin abonesi bulunuyor. 


MISIR FİYATLARI YÜKSELTİR


Törende bir konuşma yapan Enerji Bakanı Taner Yıldız, elektrik dağıtımının özelleşmesiyle birlikte kamunun bu alana yatırım yapmayacağını bu parayı eğitim, sağlık alanlarına aktaracağını söyledi. Bakan Yıldız ayrıca Mısır’da yaşanan olaylar yüzünden enerji fiyatlarının yükseleceğini belirtti. Yıldız EPDK’nın el koyduğu Osmangazi Dağıtım Bölgesi ile ilgili olarak dağıtım şirketinde 5 yönetim kurulu üyesinden 4’ünün değiştiğini bildirdi.


GÖREVİNİ YAPAMIYORDU


Yıldız şirketle ilgili olarak “Şirket sorumluluklarını yerine getiremiyordu. Talipleri teklif verebilir” ifadelerini kullandı.


KAYIP KAÇAĞIN AZALMASI 10 MİLYAR TASARRUF DEMEK


Törende söz alan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise BOTAŞ’ın artık vergisini ödemeye başladığını ifade etti. Maliye Bakanı ayrıca, “Cari açığın en büyük nedeni yıllık 60 milyar dolarlık enerji ithalatı” ifadelerini kullanırken “Özel sektörün teknolojik yatırımları, enerji verimliliği ve yenilenebilir kaynaklarla bu oranı azaltmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.


ÖZELLEŞTİRMEYLE ŞEBEKE YAŞI 8 YIL KISALDI


Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ise “Elektrik dağıtımının özelleşmesiyle şebeke yaşı 20 yıldan 12 yıla indi. Kaçak oranları düşüyor. 2015 hedefi yüzde 9. Bu yılda 10 milyar TL bir tasarruf demek” dedi. Çalık “İhale bedeli 128.5 milyon dolar ama toplam yatırımımız uzun dönemde 1.5 milyar TL’yi aşacak. Kısa vadede 120 milyon TL yatırım yapacağız” şeklinde konuştu.


ABONENİN BEKLENTİSİNİ DİNLEYECEĞİZ


Törende söz alan Aras EDAŞ’ın ortağı Nahit Kiler, “Abonelerimizi dinleyeceğiz, bölgenin ihtiyaç ve beklentilerini anlayacağız. Yüzde 40’a varan kayıp kaçak oranını azaltmak için her yıl minimum 70 milyon TL’lik yatırım yapacağız” dedi. 


 


Akşam


Geri Dön