Çalışan emeklilere müjde! Çalışan emekliye 5 bin Türk Lirası ikramiyenin hesaplara yatırma tarihi belli oldu...
Çalışan emekliye 5000 Türk Lirası düzenlemesi Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçtiği kaydedildi. Bu kapsamda bu hafta çalışan emeklilere ikramiye düzenlemesi 86 maddelik torba yasa teklifi içerisinde yer alarak Meclis'te görüşmesi yapılacak. İşte haberin detayları...
Çalışan emeklilere verilecek olan ikramiyenin tarihi belirlendi. Konu ile ilgili düzenlemenin teklifin Meclis’ten geçmesi durumunda emekli ikramiyelerinin 15 Aralık 2023 tarihinen itibaren ödenmesi planlanıyor.
Çalışan emeklilere ikramiye düzenlemesi kapsamında Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçerken, yeni haftada Meclis Genel Kurulu'nda değerlendirilecek. Bu süreçte, Meclisi'nin gündeminde bu hafta 86 maddelik torba yasa teklifi yer alacak.. Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek teklifte çalışan emeklilere 5 bin lira ek ödemeye ilişkin düzenleme de yer almaktadır.
Hürriyet'te yer alan habere göre, teklifin Meclis’ten geçmesi durumunda emekli ikramiyelerinin 15 Aralık 2023 tarihinden itibaren ödenmesi beklenmektedir. Buna göre teklifin yasalaşmasının ardından Meclis, 11 Aralıktan itibaren 2024 Bütçesinin görüşmelerine başlayacağı belirtildi.
VERGİNİN ÜST SINIRI YÜZDE 40
Birçok sektörde düzenlemeler içeren sene sonu torbası ile çalışan emeklilere de bir kereye özgü 5 bin lira ikramiye ödeneceği belirtildi. Teklifle, sermaye piyasası araçlarında yüzde 15 olan vergi yetkisinin üst sınırı yüzde 40’a çıkarılıyor. Bu nedenle “borsa hissesi bulunduran fonların vergisinde artış olacağına” dair kaygılara Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ömer Gönül yanıt verdi. Buna göre, meclis komisyonunda, verilen bu yetkinin döviz fonları için düşünüldüğünü belirten Gönül, “Bu bir yetki maddesi olduğu için buna farklı bir şekilde çalışacağız. 1 Ocak 2024’ten sonra da yabancı para fonlarına yüzde 10 vergilendirme geliyor, belki bu yükseltilebilir” diye belirtildi.
Torba teklifle Kur Korumalı Mevduat hesaplarındaki vergi istisnası ise devam edecek. Deprem bölgesinde fahiş fiyat uygulayarak yapı malzemelerinin satışında ve yapım işlerinde fırsatçılık yapanlara cezalar 10 kat yükselişle yapılacak. Sosyal ağ sağlayıcılara tanınan vergi istisnasının kapsamı genişliyor. Sosyal medya içerik üretimi yapan 1 milyon 900 bin liraya kadar olan gelirler için yüzde 15 stopaj ödemesi yapılıyor. Fakat, bunu aşan miktarda ise yüzde 15’ten yüzde 40’a kadar farklı oranlarda vergi kesintisi yapılacak.
GSS GECİKME PRİMLERİ SİLİNECEK
Teklifin diğer maddelerine göre, banka ve finans kurumları 2024 ve 2025 senelerinde enflasyon düzeltmesi yapamayacak. Yurtdışından elde edilen kâr paylarının tamamı Türkiye’ye getirilirse bu kazançların yarısından vergi alınmayacak. Finansal sıkıntıda olan işletmeler, borçlarını yapılandırmak amacı ile 2025 sonuna kadar bankalara başvurabilecek. Cumhurbaşkanı, süreyi 2027 sonuna kadar uzatabilecek. Konut kredilerine yönelik BSMV istisnası sadece bir konut için uygulanacak. Vatandaşların, 1 Ocak 2014 öncesine ait olup ödenmemiş genel sağlık sigortasi primleri ile gecikme cezası ve gecikme zamlarının tamamı silinecek.
Yazılı keşide tarihinden önce çeklerin ödenmek için muhatap bankaya ibrazının geçersiz olmasına ilişkin süre 2 yıl uzatılarak 31 Aralık 2025’e çıkarılıyor. Kesilen para cezası ödenmeyen yabancı plakalı araçların ülkeyi terk etmesine izin verilmeyecek. Motorlu araç ticareti sözleşmeleri noterde yapılacak.
Öte yandan Meclis Dijital Mecralar Komisyonu 7 Aralık'taki toplantısında TikTok temsilcilerini dinleyecek. Platformun tartışmalara yol açan uygulamaları komisyon gündemine gelecek.
Son dakika: Bakan Işıkhan'dan, Asgari ücret ve 5 bin TL'lik emekli ikramiyesine ilişkin açıklama!