18 / 05 / 2024

Çalışmaya devam edecek EYT'lilerin alacağı asgari ücret de yükselecek!

Çalışmaya devam edecek EYT'lilerin alacağı asgari ücret de yükselecek!

EYT kapsamında emekli olup, sonrasında çalışmaya devam edeceklerin alacağı asgari ücretin 638 TL yükseleceği bildirildi. Destek primine tabi şekilde çalışmaya devam edecekler için yeni düzenleme geliyor.



EYT’den yararlanarak emekli olacak vatandaşların çalışmaya devam etmeleri halinde alacakları asgari ücretin de yükseleceği belirtilirken, bu artış destek primine tabi olarak çalışanlarda, aylık net ücret bazında oransal olarak yüzde 7.5, miktar olarak ise  638 Türk Lirası  olarak gerçekleşecek.

KESİNTİ ORANI YARI YARIYA DÜŞÜYOR

Yapılan son düzenlemeden sonra asgari ücretten alınan damga vergisi, gelir vergisi kaldırıldı ve bundan sonra artık yalnızca sigorta primi işçi hissesi kesintisi gerçekleştiriliyor.  Normal çalışanın sigorta primine tabi aylık ücret miktarından yüzde 15 kesinti yapılırken, sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlarda ise bu oran yarı yarıya düşerek, aylık ücretten yüzde 7.5 oranında kesinti olacak. Asgari ücret alan normal bir çalışan aylık 8 bin 506 lira net ödemesi alırken, sosyal güvenlik destek primine tabi şekilde ve asgari ücretle çalışan emeklilerin aylık alacağı net ücret ise 9 bin 144 lira oluyor.

 

KAÇ TL ASGARİ ÜCRET ÖDENECEK?

Yeni yıla girilmesinin arıdandan asgari ücretlere yüzde 54.66 artış yapılmış ve net 8 bin 506 lira, brüt 10 bin 8 Türk lirası şeklindeki asgari ücrette yapılacak ara zamda 6 aylık enflasyon temel alınacak ve buna göre zam yapılacak.

Çalışmaya devam edecek EYT lilerin alacağı asgari ücret de yükselecek!

Yapılan zamla birlikte yıllık enflasyon farkı, işverenin prim yükü gibi birçok unsur göz önünde tutulacak. Yapılacak asgari ücret ara zammının yüzde 20, 30, 40 üzerinde değişen oranlar konuşuluyor. Asgari ücrete eğer yüzde 20 oranında bir artış yapılırsa maaş brüt 12 bin 10 lira, net 10 bin 200 Türk Lirasına, eğer yüzde 30'luk zam yapılırsa net 11 bin 50 lira, brüt 13 bin 10 Türk Lirasına;  yüzde 40 artış gerçekleşirse net 11 bin 908 lira, brüt 14 bin 11 liraya kadar yükselecek.

EYT’den emeklilik için başvuranlar 1,5 milyon kişiyi buldu!

Çalışanlar için karanlık senaryo! Yapay zekâ, gelecekte 300 milyon işin yerine geçebilir!

En düşük emekli maaşı 7.500 TL oldu sıra promosyonlarda! Artış bekleniyor!


Geri Dön